Убийства, сексуално насилие, разселвания: ООН разказа за военните престъпления срещу деца в Украйна

7421
Убийства, сексуално насилие, разселвания: ООН разказа за военните престъпления срещу деца в Украйна
Снимка: Getty Images

Независимата международна анкетна комисия за Украйна (Independent International Commission of Inquiry on Ukraine), разследваща нарушенията на човешките права в Украйна, регистрира множество военни престъпления, извършени от руската армия по време на широкомащабната война, започната от Русия на 24 февруари 2023 г. Сред установените престъпления има и сексуално насилие над деца. Това каза в интервю за RFE /RL Ясминка Джумхур, член на независимата международна комисия на ООН за разследване на нарушенията в Украйна. Тя е и комисар по правата на човека на Босна и Херцеговина.

"Комисията установи, че на територията на Украйна са извършени военни престъпления, нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право. Въоръжените сили на Руската федерация са отговорни за по-голямата част от откритите нарушения. Те могат да бъдат групирани в две категории – такива, които посягат върху неприкосновеността на личността, и такива, които засягат инфраструктурата на страната", уточнява Джумхур, цитирана от украинското Радио Свобода.

Руснаците бягат от дълга си: Три пъти повече престъпления към военната служба през 2022 г.

Броят на престъпленията срещу военната служба в Русия през изминалата 2022 г. се е увеличил почти три пъти. Това сочат данни, представе...

Лицемерие: Русия не се съгласи да носи отговорност пред съда за война, САЩ - също

По думите й спектърът на престъпленията е много широк. "Говорим за изтезания, насилие, изнасилване и други форми на сексуално насилие. Регистрирахме няколко престъпления срещу деца, включително широк спектър от сексуално насилие", твърди комисарят по правата на човека.

Сексуалното насилие не е единственото престъпление срещу деца – установени са немалко случаи на ранени и застреляни деца, има информация и за прехвърляне на малчугани от Украйна в Руската федерация, които още са там, съобщава тя. "Все още се решава въпросът с връщането на тези деца. В много случаи биологичните родители живеят в Украйна", уточнява Джумхур.

Умираха в страшни мъки: Освободен от плен лекар разказа за терористичната атака в Еленовка

"Когато говорим за статистика, Комисията няма точни цифри. Комисията се опитва да получи свои собствени данни чрез преки разследвания и кръстосано препращане на информация от различни източници. Показателите, дадени от нас, се основават изключително на нашите преки изследвания. Всичко, представено в доклада до Общото събрание през октомври 2022 г. и това, което ще бъде представено пред Съвета по правата на човека през март, е пряк резултат от работата на Комисията на място с потвърждение от други източници", казва тя.

САЩ увеличават с 500% производството на артилерия за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ планира да увеличи производството на артилерийски снаряди с 500% в рамките на две години, което ще д...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Джумхур казва още, че все още се разследват и анализират информациите за екзекуции на хора, както и нападенията над цивилни обекти, сред които и много енергийни съоръжения. "Не става въпрос само за електричество, но и за ограничен достъп до здравеопазване и образование. Много училища са разрушени, така че децата не могат да ходят на училище. Здравните грижи за децата също бяха ограничени. Ако говорим за атаки в транспортния сектор, по-специално в железопътния транспорт, гражданите от отдалечени райони нямаха достъп до медицинска помощ, което е особено проблематично за пациенти с хронични заболявания", каза тя.

Тя уточнява, че работата на комисията е затруднена както заради продължаващите военни действия, така и заради отрязания достъп до определени райони, каквито са части от Донецк и Луганск. "Друг проблем е, че има много разселени лица както на територията на Украйна, така и извън нея. Това намалява възможностите за интервюта с жертви и оцелели. Но в такива ситуации, когато хората работят "на терен", има голяма готовност за разказване на истории за това, което наистина се е случило", казва още Джумхур.

Русия кара украински деца чрез игра да ѝ дават данни за важни обекти, твърди Киев

"В предишен доклад, който представихме на Общото събрание на ООН, използвахме информация, получена от 191 интервюта със 110 жени и 81 мъже. Имаше както разговори на живо, така и дистанционни. Оттогава този брой е нараснал много, много повече. Оттогава имахме ново посещение в Украйна, в началото на декември 2022 г., нашите следователи са на място и би било неуместно да ви даваме частична информация", казва комисарят по правата на човека.

Украйна е руски регион: Какво каза руският командир, обвинен за удара в Днипро

Журналисти от руското издание "Важни истории" се свързаха с Дмитрий Голенков, началник на щаба на авиационната ескадрила, която участва...

Според нея има съществена разлика между конфликта в Босна и Херцеговина и конфликта в Украйна. "Босна и Херцеговина беше страна с ембарго и не можеше да бъде въоръжена, не можеше да получава хуманитарна помощ и нямаше външна комуникация. Имаше само хуманитарни коридори. Това е разликата. В Украйна се използват изключително сложни и далекобойни оръжия, които имат опустошителен ефект върху инфраструктурата. Страданията на хората и престъпленията, които се извършват, са идентични, така че въпросът за отговорността е не само да се преследват тези, които са извършили или извършват престъпления, но и да се гарантира, че рамката за жертвите се създава незабавно, с тяхната регистрация и поддържа. Това е много важно и ние го подчертаваме", заяви тя.

Светът през 2022 година: Военните престъпления на руската армия в Украйна

"Темата за наказателната отговорност е наистина сериозен въпрос, който отваря няколко възможности. Първият е започналото преследване на дела за военни престъпления в националната правна система. От друга страна стои проблемът с наличието на лица, извършили престъпления. Когато говорим за международния съд, факт е, че нито Русия, нито Украйна са ратифицирали Хагския статут. Но Украйна направи две изявления за признаване на юрисдикцията на Международния трибунал за престъпления, извършени на нейна територия. Това е дълъг процес, но не попречи на националните органи да съберат доказателства и то много сериозно и с подкрепата на международни експерти. Друг въпрос е така наречената универсална юрисдикция. Виждаме това в Западните Балкани. Тази универсална юрисдикция позволява на държавите да преследват нарушения на международното право. Тогава държавите могат да съдят по дела, които по някакъв начин са свързани с конфликта в Украйна. Това, на което Комисията непрекъснато настоява и изтъква важността, е координацията на различни механизми, както съдебни, така и несъдебни. Много субекти са въвлечени по различни начини във всичко, което се случва в момента в Украйна, което е свързано с агресията на Русия срещу Украйна", уточни Джумхур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа