Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оръжията за война в Космоса: Разработките, за които се знае

04 юни 2024, 21:00 часа • 6299 прочитания

Космическата ера започна, след като Съветският съюз стана първата страна, изстреляла в Космоса сателит, наречен "Спутник" - на 4 октомври 1957 г. Затова първата седмица на октомври е обявена от ООН за Седмица на Космоса и се празнува ентусиазирано с различни дейности по целия свят. От 1957 г. насам има сериозно развитие в тази сфера

Днешната космическа реалност е, че има сериозна надпревара, водена от САЩ, Русия, Китай и Индия, като някои от тези страни полагат сериозни усилия да са номер едно в Космоса. Фактът, за който не се говори твърде много обаче е, че тези четири държави имат технологии за водене на космически войни. Още: Севернокорейски шпионски сателит експлодира при полета (ВИДЕО)

Системи за космическа отбрана

Когато става въпрос за бойни способности в Космоса няколко неща идват на ум. Въпреки че не разполагат с толкова много, колкото в "Междузвездни войни", тези четири държави имат сериозни космически бойни способности.

На първо място, това са оръжия, който са тествани от години и имат способност за атака, която може да възпре изстреляни ракети с ядрен заряд. В известен смисъл САЩ работят за това от 1980 г. с проекта "Междузвездни войни", но никоя страна няма силата да спре всички изстреляни ракети. Въпреки това, по време на голяма война, възможността за спиране на ракети с балистични бойни глави от Космоса може да промени хода ѝ.

Кинетични оръжия

На второ място космическото оръжие, върху което учените работят, е т.нар. "Кинетично оръжие". То работи на принципа, че когато бърз обект удари друг обект, колкото по-бърз е той, толкова повече щети причинява - не е нищо повече от хвърляне на много здрави титаниеви сплави или волфрамови пръти от сателити към Земята. Тези метални пръти, които са с размерите на телефонен стълб и набират скорост, докато падат към Земята, могат да достигнат хиперзвукови скорости и въз основа на принципа на импулса, когато ударят цел, могат да предизвикат огромна експлозия. Още: Пентагонът се готви за евентуален конфликт с Русия и Китай в космоса

Тази идея, по която САЩ работят в рамките на проекта Thor, включва изстрелването на метални пръти, разположени на бойни сателити в Космоса. Освен това тези метални пръти се движат по-бързо от балистичните ракети (напълно без двигател заради гравитацията), което ги прави много трудно оръжие за спиране.

Трудността тук е, че тези пръти първо трябва да бъдат транспортирани до Космоса и инсталирани на сателити. Това е много сложен и скъп процес, но голямото предимство е, че оръжието създава само конвенционална експлозия, без да оставя радиоактивни утайки и е много трудно да се защитиш от него. Счита се, че и САЩ, и Русия разполагат експериментално с такива кинетични щурмови оръжия, но едва ли са в големи количества. Най-вероятно те могат да се използват за една или две важни цели.

Оръжия за атака на сателити

Третото бойно средство е Anti Satellite Weapons (Оръжия срещу сателити, бел. ред.). Най-общо това са ракети, изстрелвани от сателит към сателит и са предназначени да летят в Космоса с цел унищожение.

В други ситуации може да се наложи сателит на една държава да се удари в друг, за да го неутрализира, като жертвата е голяма, но защитата срещу подобна атака отново е много трудна.

Трети метод е да се повредят полетните системи на спътника и електронните системи за управление с помощта на лазери.

Унищожаването на спътниците за дистанционно наблюдение, комуникация и GPS на противниковата страна със сигурност ще осигури сериозно предимство в конфликтите на сухопътните войски на Земята, пише турското издание Aydinlik Gazetesi.

Сателитите за дистанционно наблюдение са много полезни, тъй като показват точно къде се намират сухопътните, морските и въздушните сили на противниковата страна и така осигуряват тактическо предимство при бойни действия. Още: Какви противосателитни оръжия имат различните страни?

Начинът за спечелване на война е първо да се установи превъзходство във въздуха и да не се позволи на другата страна да лети. Когато суперсилите влязат във война, компоненти на конфликта се пренесят в Космоса. Целта тук е да се унищожи способността за наблюдение на другата страна и да се атакуват големи цели.

Тази космическа бойна способност, с която разполагат САЩ, Русия, Китай и до известна степен Индия, може да им осигури много предимства в бъдеще. 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес