Зеленски е оцелял при поне 12 опита за убийство, пише в нова документална книга

4044
Зеленски е оцелял при поне 12 опита за убийство, пише в нова документална книга
Снимка: Getty Images

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс се е срещнал с Володимир Зеленски по време на тайно пътуване до Киев преди руската инвазия миналата година, за да сподели новина, която, изглежда, е изненадала украинския президент - руснаците планират да го убият.

По това време, през януари 2022 г., Зеленски е отхвърлял твърдението, че руснаците ще пристъпят към непровокирано нахлуване в Украйна. Предполагал е, че публичните предупреждения на Америка създават "паника", отбелязва Крис Уипъл в предстоящата си книга "The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House" („Битката на живота му: В Белия дом на Джо Байдън“), цитирана от Business Insider. Тя излиза в САЩ днес, на 17 януари, става ясно от сайта на автора.

Зеленски към руснаците: Заради вашето страхливо мълчание един ден същите терористи ще дойдат за вас (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски осъди в неделя "страхливото мълчание" на руския народ, след като броят на жертвите на ракетния...

Крис Уипъл е американски автор, създател на документални филми и говорител, наричан „незаменим наблюдател на американската власт“. Той е бивш продуцент на „60 минути“ по CBS News, а две от книгите му са бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Кореспондентът на изданието в Белия дом нарича Уипъл „висш журналист и историк на Белия дом и на разузнавателната общност“.

Авторът пише в новата си книга относно Зеленски, че за САЩ е било доста необичайно да оповестяват публично подобни разузнавателни данни. „Това подсказваше, че Вашингтон е уверен в оценката си за намеренията на Русия. Но само няколко седмици преди Русия да нахлуе, Зеленски изрази опасения, че подобни предупреждения ще окажат негативно влияние върху украинската икономика, и подчерта, че Киев е свикнал да се сблъсква със заплахи от страна на Русия“, добавя Уипъл.

Бърнс се е срещнал с украинския президент, за да го „запознае с реалността" и директорът на ЦРУ споделил, че руските специални части идват за Зеленски, пише Уипъл. Добавя, че президентът Джо Байдън е казал на Бил Бърнс "да сподели точни подробности за руските заговори".

"Това веднага привлече вниманието на Зеленски; той беше изненадан и отрезвен от тази новина", гласи книгата.

През следващия месец Русия нахлува в Украйна, с което започва най-големият военен конфликт в Европа след Втората световна война. Оттогава украински официални лица разказват, че Зеленски е преживял повече от дузина руски опити за убийство. Но Уипъл, който интервюира Бърнс, дава на читателите представа за това какъв е бил залогът за Зеленски, докато той се е опитвал да отблъсне предупрежденията на САЩ за предстояща инвазия.

Украйна: Предотвратихме заговор за убийство на министъра на отбраната

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е арестувала руски агенти, които са планирали да убият министъра на отбраната и началника н...

"Разузнавателната информация беше толкова подробна, че щеше да помогне на силите за сигурност на Зеленски да осуетят два отделни руски опита за убийство", пише Крис Уипъл.

По време на посещението си директорът на ЦРУ е споделил в кабинета на Зеленски "план за инвазия на Путин", за да му помогне да се подготви. Той е визуализирал руските планове за атака на летище "Антонов", намиращо се северно от Киев, и за използването му като зона за подготовка на нападение срещу украинската столица.

В ранните етапи на войната британското издание The Times съобщи, че в рамките на седмица е имало най-малко три опита за покушение срещу Зеленски. Според информацията са били изпратени две различни групировки – наемници от ЧВК „Вагнер“ на Евгений Пригожин и чеченските специални служби. Опитите за убийство са се проваляли благодарение на сътрудници от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), която е срещу войната в Украйна, написа тогава The Times.

В края на март 2022 г. източници от киевското контраразузнаване съобщиха, че са предотвратили пореден опит за покушение на президента, след като на границата със Словакия е бил арестуван отряд от 25 души.

Уипъл пише, че повечето интервюта за книгата му са с „дълбок бекграунд“, което означава, че е можел да използва информацията, но се е съгласил да не цитира директно източниците без разрешение.

Кои са най-невероятните неща, които ЦРУ е опитало да направи?

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) или известно още като Central Intelligence Agency (CIA) е американска правителствена агенци...

САЩ са ключов партньор на Украйна от началото на войната на Путин, която започна през февруари 2022 г. Киев получи милиарди долари помощ за сигурност от Вашингтон, а САЩ продължават да предоставят жизненоважни разузнавателни данни в помощ на силите на Украйна на бойното поле.

ОЩЕ: Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com