Подкрепят ли украинците Зеленски: Голямо проучване с категоричен отговор

17362
Подкрепят ли украинците Зеленски: Голямо проучване с категоричен отговор
Снимка: Getty Images

Пространен материал относно подхода на украинския президент Володимир Зеленски за войната в Украйна и твърдата му вяра в победата на Украйна, която граничи с фанатизъм, миришещ на провал и много беди, предизвика доста политически и дори чисто 'потребителски" реакции.

Особено силно реагираха русофилите и руските тролове, с ехидни подмятания как маската на Зеленски пада. Вода в тяхната мелница наля и острата реторика на Олексий Арестович – бивш съветник на политическия кабинет на Зеленски. В последно време Арестович води упорита кампания срещу Зеленски, като отново опитва да привлече внимание към себе си и амбициите си да се кандидатира за президент на Украйна и да спечели бъдеща надпревара: Арестович сравни Зеленски с Хитлер: Авторитарен лидер, на когото околните се страхуват да кажат истината

Настроенията на хората в Украйна: За или против Зеленски

СНИМКА: Getty Images

Наистина ли Зеленски губи почва под краката си в Украйна? Сериозно социологическо изследване на Киевския международен институт за социология хвърля светлина. Изследването беше оповестено в три отделни публикации, посветени на различни теми, но под обща шапка – за най-важните проблеми, дали да има президентски избори и доверието на украинците (ТУК, ТУК и ТУК). В него, логично, не са включени респонденти от окупираните от руснаците украински земи в най-източната и южна част на Украйна, но въпреки това изследването е голямо – участвали са 2007 души.

Вече 20 месеца след началото на войната в Украйна, личният рейтинг на Зеленски остава толкова висок, колкото никъде другаде в свободния свят. 76% от украинците го подкрепят – данните са за октомври, 2023 година. За сравнение, през май 2022 година (в изследването се правят съпоставки за периода май, 2022 година – октомври, 2023 година), рейтингът на Зеленски е бил 91%. Спадът е видим, но при толкова дълга война и всичките страдания, е лесно обясним. Същевременно, доверието в правителството е едва 39% спрямо 74% през май, 2022 година, а в парламента – 21% спрямо 58% през май, 2022 година.

Институцията с най-голямо доверие в Украйна е армията – 94% подкрепа, спрямо 98% през май 2022 година и 87% в доброволците на фронта, което е същото ниво като през май 2022 година.

ОЩЕ: "Никой не вярва в победата ни, както аз": Досег до Зеленски и изтощителната му битка

Украйна е на прав път

Същевременно, 68% от украинците вярват, че политическият курс на страната е правилен. 32% са тези, които казват, че категорично този курс е правилен, докато 36% споделят, че е по-скоро правилен. Само 11% считат, че нещата определено вървят в грешна посока.

Впечатление прави, че настроенията не варират спрямо различните региони в Украйна – от запад на изток те са приблизително едни и същи (доверието, че украинската власт води страната в правилната посока варира между 58% и 61% от изток на запад, като в проучванията Украйна се дели на Източна, Западна, Северна и Южна – виж препратките към самите изследвания по-горе). "Въпреки че украинците станаха по-критични в своите възгледи в сравнение с периода на началото на инвазията, важно е да се запази единството в отношението към Силите за отбрана на Украйна, доброволците и най-вече благоприятното отношение към президента", гласи основното заключение за резултатите. И уточнение – основните критики на украинците са насочени към парламента (Върховната рада) и правителството, не към Зеленски. Тези критики обаче не създават настроение за избори и промяна във властта.

Да има ли избори?

СНИМКА: iStock

81% от украинците не искат избори за президент и парламент, докато войната не свърши. От изток на запад в различните украински региони настроенията по въпроса варират така: в Източна Украйна 74% не искат вот преди края на войната, в Западна – 84%. На всичкото отгоре, 65% от хората нямат доверие във вариант избори онлайн – тоест, под някаква форма в Интернет. През ноември, 2021 година този процент е бил на практика същият – 66%. Все пак, в Източна Украйна 55% от хората не желаят такъв метод на гласуване, докато в Западна – 68%.

Същевременно 88% от украинците искат демокрацията в Украйна да се развива по стандартите, които има Европейския съюз, като този процент беше 95 на сто през месец май, 2023 година. Само 7% подкрепят ограничаване на гражданските права в периода на възстановяване на страната след края на активната война. Този процент е по-висок на запад – 8 на сто, спрямо 6 на сто на изток.

Кои са големите проблеми на Украйна?

Извън войната, която е ясен отговор, най-големият проблем за украинците е корупцията – 63% от запитаните отговарят така. Ниските заплати и пенсии са на второ място – 46% ги посочват като проблем. Следват високите цени на комунални услуги – ток, вода, интернет (24%). Най-малкият проблем е строеното на пътища – само 3% го припознават.

Кой трябва да се бори с корупцията? Не Зеленски, а новите държавни органи, създадени след 2014 година за тази цел (например специализираната прокуратура) – това е отговорът на 54% от запитаните. 43% считат, че президентската администрация и самият Зеленски трябва да го правят. Прокуратурата и Службата за безопасност на Украйна, както и полицията са посочени от 32% от запитаните като отговорни за борбата с корупцията.

"Проблемите на личното благосъстояние (като пенсии/заплати, безработица или тарифи) засягат населението по-малко от несправедливостта, дължаща се на корупция. по отношение на антикорупционните органи 33% смятат, че са способни да се борят с корупцията, а 56% смятат, че не са способни. В същото време доверието в Службата за сигурност на Украйна (59% доверие и 26% не вярват) и полицията (56% доверие и 37% не вярват) вече е по-добро. Припомняме, че в момента 59% от украинците са склонни да смятат, че има опити за борба с корупцията и има положителни промени, така че не трябва да говорим за безнадеждност и обреченост на ситуацията. Украинците виждат светлината в края на тунела, затова координираната екипна работа на властите и обществеността е важна за положителните промени", гласи заключението в този сегмент на изследването.

Врагът с партиен билет: Близки до Зеленски възпламениха политически скандал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com