Русия поиска да блокира Twitter и се самоблокира - отново

3687
Русия поиска да блокира Twitter и се самоблокира - отново
Снимка: Getty Images/Guliver

Любимото занимание на авторитарните режими е да демонстрират сила където решат за удачно. През последните 20 години това се случва и в една непозната за лидерите им среда – интернет. Египет, Либия и Беларус, когато бяха обхванати от протести срещу властта, правеха опити да "затапват" интернет в страните си. Всички знаем какво стана с Хосни Мубарак, Муамар Кадафи, не може да се отрече изключителната устойчивост на Лукашенко. Но е важно да се отбележи, че последният усети навреме последствията от блокирането на интернет. Така на миналогодишните протести в Минск връзката с мрежата беше прекъсвана с променлив успех три дни, след което бе възстановена напълно.

Вчера в Actualno.com съобщихме, че Русия чрез Федералната служба по надзор в сферата на връзката, информационните технологии и масови комуникации – Роскомнадзор, ще блокира Twitter на 100% от мобилните и 50% от стационарните устройства. Последствията от това не закъсняха. Ударът на руските власти засегна работата на интернет доставчика Ростелеком на много места в Руската федерация с различна сила. Някои потребители не го усетиха, други не можеха да се свържат изобщо с интернет. Работата на пощенските служби мина изцяло в аналогов вариант – попълване на бланки и заявления, тъй като мрежата не работеше.

WiFi връзката е бавна? Трик, с който да увеличите скоростта на интернета

В днешно време почти всеки един от нас има в дома си рутер и безжична връзка, която позволява на лаптопи, компютри, смартфони и всякакв...

Сайтовете на самия Роскомнадзор, сайтът на правителството, Вътрешното министерство на Русия, Следствения комитет, Съвета на Федерацията, Съвета по сигурност, Министерството на икономиката на Русия, Генералната прокуратура на Русия и други държавни институции бяха недостъпни през по-голямата част от работния ден. Още по-иронична беше невъзможността страницата на пропагандния рупор rt.com (Russia Today) да бъде отварян на територията на Руската федерация.

Преди около 2 години същият Роскомнадзор направи опит да блокира чат приложението "Телеграм", създаден от Павел Дуров, основателя на най-голямата социална мрежа в Русия – ВКонтакте. Резултатът от опита беше аналогичен, като потребителите на мрежата не усетиха особени проблеми с ползването му. Ситуацията беше изключително иронична, тъй като месеци след блокирането му, прессекретарят на Путин – Дмитрий Песков заяви, че ползва "Телеграм", както и че по-голямата част от руските чиновници също. Всичко завърши с това, че Роскомнадзор спря опитите да блокира приложението и… си направи собствен канал в него. Важно е да се отбележи, че "Телеграм" беше активно използван от протестиращите в Хонконг, които водеха активна и агресивна борба срещу Китайската комунистическа партия.

Повторният и позорен опит да се блокира медиен ресурс от руските власти е красноречив за начина им на мислене. На първо място – илюзията, че могат да си позволят подобно нещо идва от съседния Китай. Тамошният Велик китайски файъруол е вдъхнал кураж на чиновниците в Москва. За тяхно съжаление, структурата на интернет в Поднебесната империя е коренно различна от тази по света. Мрежата там е изграждана изначално с идеята да бъде изцяло под контрол, докато в Русия тя се градеше по същия начин, както и в България. Хаотично, първоначално от малки доставчици, правещи квартални LAN мрежи, в последствие изкупени от големите телекомуникационни компании. Този пъзел е много трудно, почти невъзможно, да бъде ограничен. Винаги ще се намерят дупки, а използването на VPN обрича подобно начинание.

На второ място – идеята, че с блокиране на комуникацията и свободния обмен на информация, ще успееш да си подсигуриш спокойствие, е абсурдна в XXI век. Това води единствено до по-сериозен отпор у обществото, свикнало да има целия свят на върха на пръстите си. Примерът с Беларус, приведен по-горе, е красноречив за това. За три дни режимът в Минск осъзна тази проста истина. Интересното е, че според много коментатори, консултантите по справянето с кризата там са дошли именно от Москва.

Русия се готви да блокира Фейсбук, Туитър и YouTube

В сряда, 9 декември, Държавната дума на Русия гласува на първо четене законопроект, касаещ цензурата от интернет порталите. Тази правна...

Резултатите от фиаското с Twitter са очакваните – интернет общността се присмя на позора на Роскомнадзор. Наред с това, слуховете за създаването на изцяло руски интернет вгорчават шегите. Пропагандните канали на момента измислиха оправдание: информацията отпреди няколко дни, че САЩ готви хакерски атаки срещу Русия. Първите подобни коментари се появиха вчера в късния следобед, а малко по-късно се изляха като водопад от всички възможни канали. Горчивият опит, който руската власт има с "Телеграм", обаче е по-силен от пропагандата. Така в интернет общността в Русия няма и грам съмнение кой, защо и как се е провалил.

Остава да видим докъде ще стигне оптимизмът на властта в Москва – ще направи ли опит да блокира други интернет ресурси, като YouTube например. Резултатите от подобно действие на този етап са очевидни.

За капак на тази картинка, вчера на второ четене руската Дума прие много противоречив закон. Според документа, просветителната дейност, в това число научно популярните лекции, а също така каквато и да е работа на ВУЗ-овете с международно взаимодействие, трябва да се контролира от правителството. Обтекаемите и изключително неясни формулировки в закона оставят пълната свобода за цензура на всичко, което по някаква причина не се хареса на чиновниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари