Руският "герой", спрял украинската контраофанзива: Умря ли, та чак сега го хвалят?

13704
Руският "герой", спрял украинската контраофанзива: Умря ли, та чак сега го хвалят?
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Неуспехът на украинската контраофанзива има няколко бащи, но единият от тях е руският генерал Александър Романчук. Такъв материал тръгна от полското издание Myslpolska.

Кой го твърди?

Изданието е с дългогодишна националистична история, още от 1941 година, като често тема са му полските западни земи и споровете с Украйна на тема чии са те, както и на етническа тема. След старта на войната в Украйна през 2022 година, то ясно показа чия позиция защитава - тази на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Изданието публикува дори текстове на "идеолога на Путин" - Александър Дугин: Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО)

Кой е "руският герой"?

Александър Романчук ръководи Общовойсковата академия на Въоръжените сили на Руската федерация. Това висше военноучебно заведение е създадено през 2008 г. в резултат на сливането на два известни военни университета – Академията "Фрунзе" и Академията на бронетанковите войски "Маршал Малиновски". Той е един от командващите руските сили в Запорожието - ръководи руската група "Восток".

Интересното е, че при успешния украински ракетен удар срещу щаба на Руския черноморски флот в Севастопол в края на септември, 2023 година, Романчук е бил сред тежко ранените по данни на украинското разузнаване: Убити и ранени знакови руски командири в Севастопол: Украински данни и руски жалейки (ВИДЕО)

Какво е "геройството"?

Според полското издание, Романчук е натоварен да предвиди къде ще бъде нанесен основният удар на украинската контраофанзива през лятото на 2023 година. И той се справил успешно, като предвидил, че атаката ще е по направлението Орехов - Токмак.

Разказът на полското пропагандно издание: "Романчук реши да провокира противника. Любимата му тактика е "огнева въртележка", тоест непрекъснати, тормозещи удари с честота до 10 изстрела в минута върху голяма площ, за да предизвика врага да контраатакува и да разкрие позициите си.

На 8 юни, 2023 година командването на украинските въоръжени сили изпусна нервите си. Украинското командване хвърли главните сили на 9-ти армейски корпус (33-та и 47-ма отделни механизирани бригади, оборудвани с танкове "Леопард" и бойни машини на пехотата "Брадли") в бой за село Работино, като попада в подготвения от руснаците капан. Украинците, възнамеряващи да потиснат и ликвидират артилерията и танковете на руските въоръжени сили, пристигнаха в Мала Токмачевка, където бяха "хванати" в обширни минни полета от огън на руски противотанкови ракети, танкове и оръдия, както и атакуващи вертолети Ка-52 "Алигатор": Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)

"В името на справедливостта и историческата обективност трябва да се каже, че генерал Романчук не е автор на тази отбранителна тактика, но именно той успешно я изпробва по-рано, по време на руската мисия в Сирия в околностите на градовете Ханасер и Алепо през 2016 г., където въпросът за предимствата на маневрената отбрана пред позиционната беше "затворен" веднъж завинаги", добавя полското издание.

То обаче признава, че Романчук "изчерпил резервите си" с въпросната тактика, обаче получил подкрепления под формата на две въздушнодесантни дивизии и други части и "пречупил гръбнака на украинската контраофанзива".

Каква е съдбата на Романчук след това постижение и по-точно - след украинския удар по щаба на Руския черноморски флот в Севастопол - Myslpolska мълчи. Но след като хвалебственият материал се появява в средата на ноември, не може да не бъде зададен въпросът: дали не е посмъртна почест за един умрял от раните си генерал от окупационна войска?

Още: Жест на добра воля: Руснаците откачиха заради Днепър (ВИДЕА)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари