САЩ разтревожени: Русия и Иран свързват железопътните си мрежи

12293
САЩ разтревожени: Русия и Иран свързват железопътните си мрежи
Снимка: iStock

Изграждането на железопътната линия Ращ-Астара в Иран ще позволи редовен превоз на товари между Русия и Иран. Това не се харесва на Съединените щати, тъй като може да доведе до създаването на транспортен коридор, който не се контролира от Америка, съобщи иранското издание Хамшахри. 

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател по време на пресконференция докладва за реакцията на неговия отдел относно церемонията по подписване на междуправителствено споразумение за изграждането на железопътната линия Ращ-Астара. Припомняме, че на церемонията присъстваха президентите на двете страни - Руската федерация и Ислямска република Иран.

Както новинарският сайт UrduPoint съобщи, представителят на Държавния департамент на САЩ, отговаряйки на въпрос за изграждането на железопътната линия Ращ-Астара в сътрудничеството между Иран и Русия, каза: „Разбира се, това действие, както и целият проект (Транспортен коридор Север-Юг) са голяма грижа за нас, защото имат за цел да заобиколят нашите санкции." Още: Оценка от САЩ: Иран натиска за рестарт на ядрените преговори, уплаши се от санкции

Въпросът за изграждането на железопътна линия от иранския град Ращ до азербайджанския град Астара (с една митница на границата с Иран), който е нерешен от дълго време, по същество остана последното препятствие пред реализацията на мащабния проект за международния транспортен коридор Север-Юг, в който влизат Русия и Иран.

Както обясни Пател, Държавният департамент няма конкретна оценка на този проект, но "има причина да се прилагат строги санкции срещу страните, участващи в него", и следователно "всякакви действия по изпълнение на тези санкции се превръщат в голям проблем" (за САЩ).

С подписването на споразумението от президентите на двете държави реално стартира изграждането на железопътната линия по нови, т. нар. безшевни технологии. В същото време и двете договарящи се страни разглеждат изграждането на тази железопътна линия като показател за „ползотворно“ сътрудничество и взаимодействие между Техеран и Москва в различни области, пише още Хамшахри.

Изграждането на тази железопътна линия, която може да бъде продължение от различни маршрути в региона, преминаващи през територията на голям брой държави, ще допринесе за развитието на транспортния коридор Север-Юг и диверсификацията на съществуващите международни транспортни маршрути. Всъщност споразумението, подписано от Русия и Ислямска република Иран, дава началото на изграждането на сравнително малък участък от железопътната линия, който въпреки това може значително да опрости транспортните връзки между държавите от Южна Азия и Северна Европа, които са далеч една от друга. Още: Призив: САЩ трябва да спре укрепващата дружба между Иран и Русия

Предполага се, че този транспортен преход север-юг по железопътната линия Ращ-Астара ще се превърне в един от основните маршрути за транзит на стоки от Южна Азия към Северна Европа, чието изграждане е на дневен ред повече от 2 десетилетия. Въпреки това, сегашното правителство на Иран, начело с президента, положи големи усилия за активизиране на преговорния процес за изграждането на тази железопътна линия, която е предназначена да увеличи значително капацитета на всички съществуващи транспортни артерии в региона. Дълго време западните участъци от маршрутите на коридора Север-Юг имаха липсваща връзка между градовете Ращ и Астара с дължина само 162 километра, но сега тази липсваща празнина вече ще бъде запълнена.

На базата на подписаното споразумение, Руската федерация ще инвестира 1,6 милиарда евро в реализирането на този проект. Предполага се, че тази малка железопътна линия на не лесен релеф, ще бъде построена в рамките на 4 години.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари