След Brexit - започват разговорите за бъдещето на Великобритания и ЕС

2200
След Brexit - започват разговорите за бъдещето на Великобритания и ЕС
Снимка: Pixabay

Европейският съюз и Великобритания възнамеряват да започнат втората фаза на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС в Брюксел след Brexit - в началото на тази седмица. С тези преговори трябва да се реши какви отношенията ще бъдат изградени предимно по въпросите на търговията между Брюксел и Лондон, когато преходният период приключи - засега на 31 декември 2020 година.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че ЕС е готов да "изгради тесни отношения на амбициозно партньорство с Великобритания", което по думите й е "добро за хората и бизнеса". На 25 февруари Съветът по общите въпроси на ЕС одобри мандата на ЕК в преговорите за бъдещи отношения с Великобритания.

Визитата на Тръмп във Великобритания - важната цел, скрита между закачки и туитове

Американският президент Доналд Тръмп пристигна на тридневно държавно посещение във Великобритания. Както обикновено в подобни случаи, л...

Ще бъде трудно

В документа се подчертава, че ЕС възнамерява да създаде зона за свободна търговия с Великобритания без митнически тарифи и квоти, както и равни условия за гарантиране на лоялната конкуренция за британския и европейския бизнес. Преговорите следва също така да поставят основите на новите отношения в областта на риболова, основани на осигуряване на взаимен достъп до водите на другата страна, както и развитие на партньорства в областта на дигиталната търговия, интелектуалната собственост, обществените поръчки, транспорта и енергетиката.

Преди това Европейската комисия съобщи, че и на този етап преговорите ще бъдат поверени и на Мишел Барние, който водеше разговорите за Brexit. Барние предупреди, че дискусията ще бъде много трудна, и потвърди, че първият кръг ще започне след 2 март, а вторият в края на месеца в Лондон. Преговорите трябва да приключат до края на годината.

Обединеното кралство напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски стандарти се прилагат за Обединеното кралство. Великобритания също продължава да плаща вноската си в бюджета на общността, но неговите представители вече не участват в процеса на вземане на решения в Европейския съюз.

"Червените линии" на Лондон

Борис Джонсън пак предупреди, че Великобритания няма да се съобразява обезателно с еврозаконодателство за търговията

Обединеното кралство няма да толерира никакви изисквания от Европейския съюз за спазване на европейското законодателство, заяви британс...

Лондон също представи своите приоритети преди преговорите. Той предупреди, че ако споровете не бъдат решени по време на дискусиите преди срещата на високо равнище през юни, Великобритания е готова да ги спре и да започне подготовка за търговия с ЕС от 1 януари 2021 г. съгласно правилата на Световната търговска организация, тоест с използването на всички възможни мита.

В Обединеното кралство се надяват, че до лятото очертанията на споразумението ще бъдат ясни и то ще може да бъде сключено до септември. Лондон също така предупреди, че няма да се съгласи законите на кралството да бъдат приведени в съответствие със законите на ЕС и изискванията на институциите на общността, включително тези на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Британските власти възнамеряват да постигнат споразумение за свободна търговия с ЕС, подобно на това, което ЕС има с Канада. Споразумението по "канадския модел" разрешава почти напълно безмитна търговия, но въвежда редица митнически проверки на стоките и не се прилага за важния за Обединеното кралство пазар на услугите.

Не само търговията

В допълнение към търговските преговори, дискусиите в Брюксел като цяло ще обсъждат сътрудничеството между кралството и ЕС. По-рано в. Sunday Telegraph съобщи, че през следващата година Лондон възнамерява да се откаже от ангажимента да спазва европейските закони за правата на човека. Според изданието британската страна в преговорите ще откаже да приеме онези разпоредби от бъдещото споразумение, които изискват Обединеното кралство да се съобразява с разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), влязла в сила през 1953 г.

Изданието изтъква, че ръководителите на британските външно и вътрешно министерство Рааб и Пател по-рано се изказваха критично за конвенцията, подчертавайки, че европейските съдии я използват в своя полза. Главният съветник на министър-председателя Доминик Къмингс също е пламенен привърженик на отказа от задълженията на Обединеното кралство, разпоредени в ЕКПЧ. Преди това той критикува остро такива разпоредби на конвенцията като необходимостта да се предоставя правото на глас на затворници или забраната за екстрадиция на някои чуждестранни престъпници.

Париж: Жестока битка чака Лондон при търговските преговори с ЕС

Франция предупреди Великобритания да очаква твърда битка с ЕС при търговски преговори след Брекзит, предаде BBC. Френският външен мини...

Какво не иска ЕП като привилегии за Великобритания (подробности тук)!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари