Световна епидемия от мързел сред децата и младежите

11286
Световна епидемия от мързел сред децата и младежите
Снимка: Getty Images/Guliver

От училищния стол до седалката в автобуса, от дивана на леглото и така всеки ден... В ежедневието си много младежи водят недостатъчно подвижен начин на живот. И проявяват прекалено ниска физическа активност. Това е изводът на Световната здравна организация, която алармира за вредните последици от това бездействие в ново изследване, публикувано на 22 ноември в сп.  The Lancet Child&Adolescent Health.

В целия свят над 80% от подрастващите не достигат официално препоръчаното ниво на физическо натоварване, което е поне един час дневно. За да стигнат до тази оценка изследователите са събрали данни от училища въз основа на анкетирането на 1,6 млн. ученици от 11 до 17 години от 146 държави. Младежите отговаряли на въпроси, свързани с тяхната физическа активност, включително и спортни занимания, а така също и активни премествания, като ходене или работа по дома, обяснява авторът на изследването Регина Гатхолд от СЗО. Изводът от изследването е неоспорим - младежите водят недостатъчно подвижен начин на живот и този проблем не засяга само богатите държави. Например през 2016 година недостатъчната физическа активност сред младежите е 78,4% в Молдова, 87,5% в Египет, 93,4% във Филипините и 84,7% във Франция.

Какво да ядем за да нямаме анемия и липса на желязо?

Анемията е страшна болест, която може да покоси, както млади, така и стари. При нея, червените кръвни телца са по-малко, отколкото би т...

Недостигът на знания или оборудване, недостатъчната безопасност на инфрастуктурата, увеличаване на времето, прекарано пред екраните, това са част от причините обясняващи епидемията от мързел, пише френското издание Le Temps.Това поставя под риск здравето на младежите.Недостатъчната физическа активност води до повишен риск от наднормено тегло и хронични заболявания, като диабет и болки в гърба, обяснява Киара Тестера от швейцарската организация за укрепване на здравето Promotion Santé Suisse.

Редовните физически упражнения помагат за когнитивното развитие и следователно - на способността за учене, уточнява Тестера и допълва, че физическата активност е важна и за социалните контакти.

Освен това различните изследвания показват, че активните тийнейджъри остават такива и в зряла възраст.

"В Швейцария тийнейджърите също водят недостатъчно активен начин на живот. Според проучване на СЗО 85,7% от тях нямат физическо натоварване с продължение поне час на ден. Изследване, проведено от 2013 до 2016 година от швейцарския институт по тропическа медицина и обществено здраве (Swiss TPH) показва, че децата и младежите на възраст от 6 до 16 години прекарват 90% от времето в седнало положение, лежейки или практикувайки физическа активност с ниска интензивност. Децата имат добра физическа активност, но за съжаление в тийнейджърска възраст тя намалява, казва още Киара Тестера от Promotion Santé Suisse.

Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване

Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване, съобщи британското издание "Телеграф". Гените, предпазващи около четири милиона души...

Както в Швейцария така и по целия свят най-много от този проблем страдат момичетата. 85% от тях не следват препоръките за физическа активност срещу 78% при момчетата на тяхната възраст. Тази ситуация предизвиква все по-голямо безпокойство, тъй като разликата се увеличава. Докато разпространението на недостатъчната физическа активност сред момчетата  се е понижила с 2% от 2001 година насам, при момичетата тя остава стабилна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари