X
 
 

ТАСС за отношенията София-Москва: По-големият винаги отстъпва

4564 56
ТАСС за отношенията София-Москва: По-големият винаги отстъпва
Снимка: Getty Images/Guliver
„Трудностите в строителството на тръбопровода „Балкански поток“, шпионски и хакерски скандали, спорове за съветската история, взаимно изгонване на дипломати, арест на проруски активист. 2019-та година беше трудна в отношенията между Москва и София. Деловите контакти с Русия са изключително изгодни за  България, но не намират разбиране в Европейския съюз. На балканската държава й се налага да маневрира. Общественото мнение там е разделено между привържениците на самостоятелната политика и проевропейския курс, съгласуван с Брюксел. Но инициативата принадлежи на тези, които гледат на Русия скептично.“ Това пише в свой анализ руското издание ТАСС, предоставен в превод от агенция Фокус без редакторска намеса.  

Българската бариера

Ключовият проект за руските интереси в България е тръбопроводът „Балкански поток“, по който през 2021 година трябва да започнат доставки на газ за Южна Европа. Особеността на магистралата е, че тя ще бъде положена в обход на Украйна, което ще позволи да се избегнат транзитните преговори с Киев. Русия се интересува от бързото завършване на проекта и се оплаква от закъснения: имаше надежда „Потокът“ да започне работа от края на 2019 г., но датите за откриване бяха отложени за края на 2020 г.

Полагането на тръбите в България в срок бе възпрепятствано от съдебния спор около италианско-саудитския консорциум Arcad. През април компанията бе обявена за победител в търга за строителството им, но скоро това решение бе отменено по бюрократични причини: Arcad не представи навреме документацията пред местния газотранспортен оператор. Изгодният договор автоматично отиде при конкурентите от фирмата GDEB, което предизвика претенции от страна на Arcad. Спорът бе разрешен едва през септември и правата на първоначалния победител бяха възстановени – но беше загубено време.

Кои са градовете, в които Биг Брадър е ежедневие?

Big Brother е реалност. Видеонаблюдението в името на сигурността на жителите на няколко града добива плашещи размери. Класацията на мег...

Забавянето стана повод за студената размяна на мнения между София и Москва, принудена да продължи трудния пазарлък с украинците. „Очевидно под натиск отстрани (в България) работят толкова бавно. Да видим как ще се реализира в бъдеще този проект на българска територия. Ако българите не искат... е, не българите, а българското ръководство – ще намерим други пътища за реализация на нашите възможности в Европа“, заяви през декември Владимир Путин. От България отговориха студено: „Всеки има право да търси алтернативни маршрути – ние търсим алтернативна диверсификация“, отбеляза премиерът  Бойко Борисов, като се позова на трудностите, свързани с необходимостта да се спазват „процедурите на Европейския съюз“. „Чисто политически на Русия не й харесва, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и ЕС“, смята Борисов, който реши да пренесе разговора на съвсем друго ниво.

София обаче не иска да се скара окончателно с Москва. Владимир Путин получи покана от Борисов да инспектира работата лично и уверения, че тя вече е набрала скорост.

От гледна точка на Русия, забавянията изглеждат подозрителни, но не е задължително да става въпрос за недружелюбното отношение на българите, смята Екатерина Шумицкая, изследовател в отдела за европейски политически изследвания на ИМЕМО РАН, а по-скоро за тяхната политическа слабост. В много отношения България е заложник на обстоятелствата.

„Москва трябва да вземе предвид сложните отношения на България с ЕС и НАТО. София не винаги има пълнотата на политическите възможности. България се опитва да развие своите интереси в рамките на Европейския съюз. Но това е трудно. Най-типичният пример е сривът на плановете за строителство на газопровода „Южен поток“. „България не успя да го отстои, а Германия, напротив, успешно осъществява своя „Северен поток 2“ през всички необходими инстанции, тъй като политическата тежест на Берлин е несравнимо по-голяма“, отбелязва експертът.

За България това означава: тя е готова да бъде приятел с Русия, но само ако не е нужно да жертва нещо за това.

Neue Zürcher Zeitung: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка

България е възхвалявана от Европейския съюз за своите реформи. Все още обаче има съмнения относно независимостта на съдебната система в...

Повече няма да...

През пролетта на 2018 година изглеждаше, че София е готова да гради отношения с Москва и на други принципи.

„Когато правителството на Бойко Борисов се отказваше от „Южен поток“ то разчиташе на отстъпки от страна на Брюксел, на някаква значителна компенсация, но получи много малко. Допълнително изиграха своята роля проруските настроения в България. Силно недружелюбната позиция към Русия започна да се отразява на Борисов и партията му – ГЕРБ. На президентските избори нейният представител претърпя поражение. Премиерът Борисов, който така или иначе има повече пълномощия от държавния глава, не можеше да не отчете промените и беше принуден да направи отстъпки“, заяви пред ТАСС завеждащият сектора по етнополитически и междудържавни конфликти към Европейския институт на РАН Павел Кандел.

Последваха молби от България да се преиграе всичко: да се прокара през територията й нов газопровод вместо нереализирания „Южен поток“. Москва отговори със съгласие и за да скрепи сближаването, България предприе най-приятелския от много години ход: отказа да изгони руски дипломати заради „случая Скрипал“. В името на отношенията с Москва София жертва трансатлантическа солидарност.

Официалното помирение се състоя в Москва, където премиерът Борисов се извини за провала на „Южен поток“, който струва на Газпром 800 милиона долара през 2014 г. „Аз нося вина за създаването на известно напрежение. Благодаря в, че не ни се сърдите. Големият брат, винаги е голям и винаги прощават“, каза тогава Борисов. На разговорите в Кремъл те се върнаха към друг изоставен в средата на десетилетието проект: изграждането на атомна електроцентрала в Белене, от който София се отказа, въпреки че атомните блокове за нея вече бяха произведени и доставени на получателя.

ООН прие резолюция на Русия за контрола над въоръженията

Генералната асамблея на ООН прие внесената от Русия резолюция за укрепване на системата от договори, свързани с контрола над въоръжения...

Но ситуацията отново се влоши

„Но ситуацията отново се влоши. Към днешна дата перспективите за строителството на АЕЦ са много далечни. ЕС е против атомната енергетика; нужни са връзки, за да се отстояват интересите в Брюксел, а София няма такива“, коментира пред ТАСС Шумицкая, споменавайки европейските фондове, които България черпи средно по 2% от своя БВП. В тази ситуация кавгите с Европейската комисия не са в интерес на премиера Борисов и неговия екип. Освен това остава задната мисъл: загубите, които възникват при скъсване на връзките с Русия, с късмет, могат да бъдат компенсирани от Брюксел.

През 2019 г. България се върна към политическа линия, която може само да предизвика раздразнение в Москва. От края на лятото неприятните инциденти следват един след друг с главозамайваща честота. През септември София докосна чувствителна струна: тя призова руското посолство да не провежда изложба, посветена на освобождението на България през Втората световна война, поставяйки под съмнение причината за провеждането й. „Съветската армия донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушаване на гражданското съзнание, деформира икономическото развитие и ги изолира от динамиката и процесите на развитите в европейски страни“, се казва в съобщението на българското външно министерство. Само няколко дни по-късно последва арестът на обществения деятел Николай Малинов, който ръководи движението „Русофили“ - той беше обвинен в шпионаж, след това пуснат под гаранция, но с ограничение на правата: процесът все още продължава.

През октомври София обяви залавянето на друг руски шпионин: той беше служител на дипломатическата мисия, за когото се твърди, че се опитва да получава държавни тайни. Дипломатът беше изгонен от страната. Откриха и „руски хакер“: оказа се, че е 20-годишен местен жител Кристиян Бойков. Властите установиха, че той е използвал електронна поща, регистрирана на руски ресурс, и е извършил кибератака в навечерието на закупуването от София на партида военна техника от американска компания. „Политическите мотиви в този случай са напълно възможни. Така че можете да се досетите“, коментира случая на Бойков българският вътрешен министър Младен Маринов.

„Повечето българи обичат Русия“

САЩ може и да обяви Русия за държава, спонсорираща тероризма

Комисията по външните работи на Сената в САЩ одобри законопроект, който ако мине целия процесуален път, ще задължи държавния секретар н...

Но настоящите разногласия все още не са най-ниската точка в руско-българските отношения. „Преговорите за съвместни проекти в енергийния сектор между Москва и София са скърцащи, но фактът, че те продължават, е положителен сигнал“, заяви пред ТАСС Юрий Квашнин, завеждащ сектора за изследвания на ЕС към ИМЕМО РАН. „Преди няколко години липсваше и това. Българската страна все пак демонстрира интерес, обективно за нея е изгодно да получава ресурси по удобна схема в обход на Украйна“. Квашнин счита, че трудностите, които възникват между Русия и България са проявление на по-обща тенденция. „Европейската комисия оказва натиск върху  България, както и върху други страни. И това се касае не само за отношенията с Русия, но и с Китай. Това е въпрос на разпределяне на пълномощията. Брюксел настоява, че взаимодействието с големи трети страни трябва да се координира на общоевропейско ниво. Някои страни се опитват да заобиколят това изискване и се договарят отделно, но това не се получава при всички“.

Всички събеседници на ТАСС са съгласни, че България има запас от доброжелателно отношение към Русия, дори и това да не намира отражение в настоящата политика. „Що се отнася до Русия, общественото мнение се разделя на около 50 до 50“, казва Шумицкая.

„Въпреки това разликите в поколенията също са очевидни: страната ни е много по-симпатична на възрастните хора, а мислите на младите хора са насочени към Европа“.

От Българската социалистическа партия (БСП) предложиха на ТАСС да не поставя знак за равенство между курса на властите и общественото мнение, за което казват, че е „позитивно“ спрямо Русия. „Повечето граждани на България смятат Русия за приятелска страна, свързана с нас не само исторически, културно и икономически, но и политически. Ние не сме променяли своето отношение: гледаме на вас, като на надежден партньор, а не враг или опонент и се обявяваме против изкривяването на миналото“, заяви пред руската агенция евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Въпреки позицията на действащите власти, българските социалисти продължават да отбелязват деня на освобождението на България от съветските власти на 9 септември 1944 година.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 30 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Говноядецо 29, добре че се набъркаха американците във всв, защото иначи русия щеше да е сега немска провинция! Добре че се набъркаха американците и след всв - те изправиха Европо на крака с плано Маршал! Ти трябва да си малограмотен руски трол, за да пишеш такива тъпотии!
 • Анонимен 30.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ленд-лиз: как «проклятые пиндосы» спасли дедов и СССР во Второй мировой войне - http ://glavpost.com/post/5oct2016/History/99835-lend-liz-kak-proklyatye-pindosy-spasli-dedov-i-sssr-vo-vtoroy-mirovoy-voyne.html
  : 0 !
 • Анонимен 29 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Янкииии, Гоу хоум,бе!!! Или казано на американски: Марш в къщи!!! И не се бъркайте в работите европейски!!!
 • Анонимен 29.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ако не бяха САЩ, тъпако червен, Червената армия щеше да влезе в Берлин на коне, ако изобщо влезеше. До „ленд-лиз”-а цялата Червена армия е теглена от коне.
  : 0 !
 • Анонимен 29.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Как американцы снабжали СССР товарами – http ://www .gazeta.ru/science/2016/03/11_a_8115965.shtml
  : 0 !
 • Анонимен 28 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ТАСС е информационната агенция на СССР. СССР е в кофата за боклук. Въпросите ми са два: 1. Тези новини директно от кофата за боклук ли пристигат? 2. Актуално за место в кофата за боклук ли се бори? Аромата ме наведе на тези мисли!
 • Анонимен 28.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  аромата идва от СеСеУсерето от кофата за боклук
  : 1 !
 • Анонимен 27 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Най-много българска кръв са пролели руснаците и техните слуги комунистите: 1. - Извършеният от комунистите Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http ://prosvetise.com/?p=8784 - Престъпленията срещу човечеството нямат давност! - 2. - Руските бомбардировки на Варна, Балчик и Каварна http ://ivo.bg/2011/10/20/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B виж още ›› 5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ - 3. – Кой нападаше България 1804,1807,1828,1854 г.,опожари Свищов,Русчук,Силистра,Варна и отвлече повече от 300000 българи в Сибирските пустини? - Цар "освободител"! - http ://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403 4. - Българските възрожденци срещу Русия http ://publicistika.blogspot.com/
 • Анонимен 27.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  „Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“ - “Кой?” – Захарий Стоянов http ://chitanka.info/text/10048-kojy
  : 1 !
 • Анонимен 26 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нашия двукратен окупатор, Русия ни дължи репарации! Кога Русия ще изплати на България репарациите за двете окупации? - ЗАЩО ИМАМЕ ПРАВО НА РЕПАРАЦИИ ОТ РУСИЯ: На 09-09-1944 г. Червената армия окупира България. Под нейното покровителство малобройната и без подкрепа в населението комунистическа партия превзема властта и осъществява невиждан по размерите си геноцид над българите. Избите са около 30 0 виж още ›› 00 души, чиято единствена вина е, че притежават някакво състояние, предимно хубави къщи, които са се харесали на партий ните партизани по места и се е търсело предлог да бъдат отнети. Самите руски войници без никакви удръжки „експроприират” всички частни автомобили, стоките във всички златарски и часовникарски магазини, а от частните къщи - продоволствие, храни, добитък, покъщнина и т.н. „за нуждите на войската”. Изнасилени са и много жени и девойки. Има, разбира се отделни случаи на наказани за тези престъпления войници, в случаите, когато по погрешка нападат жени и дъщери на партийни другари. След това по принуда българската войска е изпратена да довършва ТЯХНАТА война и с цената на български жертви да намали ТЕХНИТЕ загуби в похода им за ОТМЪЩЕНИЕ до Берлин. Защото не са се задоволили просто да отхвърлят нападателя извън границите си. Българската войска дава над 32000 свидни жертви. Междувременно червеноармейците ДЕМОНТИРАТ машините и поточните линии на значителна част от добре работещите и модерно оборудвани по западен образец частни фабрики и заводи в България, качват ги на влакове и ги изпращат в Русия. В следващите години процъфтяващата до тогава България е принудена от Москва да развие допотопна, мъртвородена, безкрайно неефективна и от самото си изграждане до края – на загуба тежка промишленост, за каквато няма съответните природни изкопаеми, за да остане завинаги обвързана с Русия и нужният от там внос. Природата ни, създадена от Бога за туризъм , е съсипана с отровни замърсявания. Селското стопанство е тотално унищожено чрез отнемане на частното собственост и ТКЗС-та. Започват глад и дефицити на всички нужни стоки. На гражданите са отнети редица основни човешки права – правото на свободно придвижване, както навън от страната, така и избор на населено място вътре, право на сдружавания и политически живот, право на свободно изповядване на религия, на информация, свобода на словото и т.н. Стотици хиляди преминават през страшните лагери и затвори, мнозина загиват там от студ, глад и непосилни норми на труд. ВСИЧКО ТОВА ПОД НАТИСКА НА МОСКВА. ИСКАМЕ СИ И НИЕ РЕПАРАЦИИТЕ !!!
 • Анонимен 26.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Истината и само истината! В Народната Библиотека се пазят два броя ОКУПАЦИОННИ договори между България и Русия! Пазят се и два броя разписки за изплатен ОКУПАЦИОНЕН дълг - първия /надявам се, че поне знаеш кой е първия!/ е с еквивалент 32.5 тона злато; вторият е за 26 тона злато! И в двата случая на ОКУПАЦИЯ, руснаците ни отмъкват Държавния Архив като ТРОФЕЙ, и отказват да ни ги върнат до ден дне виж още ›› шен! Моля те, обясни ми къде видя "освобождение"? При това ако не бяха българските ОПЪЛЧЕНЦИ, Русия щеше да загуби и тази война, както загуби и предишните 12 войни от Отомонската Империя, и сега Русия щеше да е турса провинция? Руснаците щяха да ходят с потури и да говорят турски!
  : 0 !
 • Анонимен 25 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  контактите с русия, нашия окупатор, били изгодни за нас - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА виж още ›› ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
 • Анонимен 25.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
  : 0 !
 • Анонимен 24 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А иначе още преди 70 години банкера&политика Атанас Буров е отговорил защо за БГ рашибозука законите не важат: “Вие, комунистите, правихте заговори от 9 юни досега, но не падна властта.Правихте атентати — не падна властта.Писахте списания и вестници — не падна властта.Пръскахте позиви. Убихте генерал Луков, полковник Пантев — не падна властта… Не дойдохте на власт. Но като се показа онзи, с голем виж още ›› ия калпак — Толбухин — и властта падна и вие дойдохте на власт.Без Русия вие сте нула. Ще ви пометат за два часа.Ако на 7 септември Цанков бе взел властта, сега вие щяхте да лежите в земята или в гората.” Атанас Буров
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И днес като предупреждение и с актуалност звучат думите на Георги Раковски, написани в брошурата : „Послушайте, братя Българе, русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.”
  : 0 !
 • Анонимен 23 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Има два вида войни - завоевателна и отбранителна! Така се учи и във Военната Академия! "Освободителна война" е руска нагла пропагадна безсмислица! Айде да не си говорим руски глупости! В Народната Библиотека се пазят два броя ОКУПАЦИОННИ договори между България и Русия! Пазят се и два броя разписки за изплатен ОКУПАЦИОНЕН дълг - първия /надявам се, че поне знаеш кой е първия!/ е с еквивалент 32.5 виж още ›› тона злато; вторият е за 26 тона злато! И в двата случая на ОКУПАЦИЯ, руснаците ни отмъкват Държавния Архив като ТРОФЕЙ, и отказват да ни ги върнат до ден днешен! Моля те, обясни ми къде видя "освобождение"? При това ако не бяха българските ОПЪЛЧЕНЦИ, Русия щеше да загуби и тази война, както загуби и предишните 12 войни от Отомонската Империя? И последно, но не и по значение, пет от бомбардировачите, Бомбардирали София са руски - нали са били партньори!
 • Анонимен 23.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  „Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия“ – както е писал през 1914 г. митрополит МЕТОДИ КУСЕВ в книгата си “Погрома на България. Виновникът”
  : 0 !
 • Анонимен 22 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Освен Освободителната война , която е безспорен факт и без която нямаше да съществуваме като държава , цялата друга политика на Съветския съюз , а не на РУСИЯ е била антибългарска
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  На русофилите и на руските тъпаци много здраве от ген. Иван Колев, изклал руските подли нашественици до крак!
  : 0 !
 • Анонимен 22.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Прочетете невероятната книга на Николай Генчев "Българското възраждане" - кратка е. Тогава ще разберете, че българите през възраждането са най-будната, най-производителна и най-модерна част на изоставащата османска империя, не случайно наричана колос на глинени крака. Султанът разбира, че българите като една самоорганизираща се държава в държавата чрез своите институции – църква и еснафи, са локом виж още ›› отивът на държавата и е готов да им даде автономия и то на територията на цялото международно признато българско езиково землище – на 220 000 кв.км. А от автономията до окончателно освобождаване е една крачка. Точно това бърза да изпревари Русия с войната. Затова сега сме 111000 кв.км.
  : 0 !
 • Анонимен 21 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Велика Русия браво,няма страна която да се бори с тях,колониалистите САЩ искат но няма да стане като БГ слугува.
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защо Ботев видя българските русофили като фекалии от дръгливото магаре Русия? - http ://ivo.bg/2015/06/02/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE %D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB %D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0- %D0%BE%D0%BF%D0%BB/
  : 0 !
Нагоре
Последно в Актуално