X
 
 

Русия смени името на изложбата за нацизма и видя добро бъдеще за АЕЦ "Белене" (СНИМКИ)

7750 6
Русия смени името на изложбата за нацизма и видя добро бъдеще за АЕЦ "Белене" (СНИМКИ)
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Анонсираната изложба "Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България", заради която МВнР отправи остра нота на недоволство и последва напрежение между София и Москва, беше открита под друг надслов: "Пътят към победата: Исторически източници разказват".

Независимо от наименованието, изложбата предизвика огромен интерес и стотици дойдоха на откриването ѝ, дори авторите ѝ изказаха благодарност на МВнР "за информационната поддръжка". Същевременно, пред сградата на Руския културно-информационен център, където е изложена, протестираха организирани от БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев хора, които виждат комунизма в България не така, както го вижда Русия.

"Не се намесваме във вътрешните работи на България и никога такава задача не сме си поставяли. Това, което става тук, виждате - е уважение към съветския народ, който е дошъл тук и е помогнал на българския народ да се избави от нацизма". Така руският посланик у нас Анатолий Макаров представи изложбата на руското историческо дружество, станала повод за напрежение между България и Русия.

По думите му нотата на външното ни министерство е изненадваща. "Това, което направи българското външно министерство, особено обвинението, че ние сме хвърлили страните от Източна Европа 45 години назад – това, разбира се, не е вярно и ние не можем да го приемем", заяви пред журналисти той след откриването на изложбата.

Запитан как след този случай ще се развиват енергийните проекти - например АЕЦ "Белене", Макаров категорично заяви: "Ние с вас вървим в позитивна насока“ и в уверение припомни визитите на руския премиер Дмитрий Медведев в България, на българския президент Румен Радев в Русия, на председателя на парламента Цвета Караянчева, срещата на премиера Бойко Борисов с Медведев в Баку. "Предстои следващата седмица сесия на двустранната комисия по търговско-икономическото сътрудничество, където ще обсъждаме и енергетиката, и туризма и други въпроси и изведнъж получаваме такъв изстрел“, каза още за нотата на МВнР Макаров. Той добави, че е привърженик на максимата "по-добре диалог, отколкото некролог" и заяви, че би желал да търсим решение по нормален, цивилизован начин. "Добре е да си спомним, че съществува в нашите двустранни отношения руско-българска група от историци, която не се е събирала вече 11 години. На кого е изгодно да възникне такава ситуация и да предизвика напрежение в отношенията ни? На нас не ни е изгодно. Някой търси това, някому е нужно", коментира руският посланик.

В отговор на журналистически въпрос дали ще строим "Белене" заедно, той каза, че вижда движение напред и добави, че според него премиерът Бойко Борисов е активен привърженик на развитието на всестранно търговско-икономическо сътрудничество във взаимен интерес. Макаров отбеляза, че е необходима нормална цивилизована обстановка. "Считам, че в дадената ситуация не бива да се стреля", изрази се образно той и каза, че историята е история, независимо дали ни се харесва, а за изложбата - че "представя факти без фотошоп".

Той каза още, че уважава премиера Борисов и че вижда, че е настроен към позитивно развитие на двустранните отношения. "С удоволствие бих искал да намираме решения. Имаме много добри перспективи, но има и сили, заитересовани от това да ни спрат, за да не бъдем близки - България и Русия", добави Анатолий Макаров.

Макаров отбягваше историческите въпроси на българските журналисти с аргумента, че е дипломат и посочи, че съществува комисия от историци между България и Русия, която трябва да се занимава с тези теми, но от 2011 година не се е събирала. "Без съвместната работа, без изучаването на тези теми съвместно ще се обвиняваме едни други", добави дипломатът. 

Представените събития

"В т.нар. демократичен преход стана модерно събитията от онова време да бъдат определяни като "окупация", има гръмки обвинения без доказателства, нямащи нищо общо с действителността. Снимките и документите в изложбата са без ретуш и фалш и свидетелстват, че мисията на Червената армия е била изключително освободителна", заяви руският посланик при откриването на изложбата. Той е категоричен: "Преди 75 години българският народ с ликуване и радост е посрещал войските на Червената армия, без нито един куршум са влезли в страната съветските войници. Те са преследвали една-единствена цел – да избавят българския народ от нацизма".

Той изтъкна, че "благодарение на помощта на Съветския съюз е станало възможно да се въоръжи българската армия и най-накрая да се стигне до разгрома на фашистка Германия". Макаров посочи, че от Русия били предоставени на България безвъзмездно хиляди тонове продоволствие, както и съоръжения и боеприпаси на българските въоръжени сили.

"Дори бърз поглед върху снимките на ликуващия по улиците на София народ е достатъчен, за да се признае, че идването на съветската армия е било дългоочаквано и спасително. Съветските войници и българските партизани са посрещани тук като освободители, като герои", изтъкна дипломатът. "Тогава хората са си давали сметка, че без решителния отпор на фашизма от страна на Съветския съюз не можеше и да става дума за свободно бъдеще", коментира той и добави: "Добре би било и днес да не забравяме за това".

Членът на президиума на Руското историческо дружество Константин Магилевски поясни, представяйки изложбата, че това е първата от 21 експозиции, посветени на "освобождението" на страните в Централна и Източна Европа, подготвени от руското историческо дружество. Представени са архивни документи от архивите на Русия и различни организации. Една трета от експозицията е посветена на историята на Великата отечествена война, на нахлуването на хитлеристката армия в Съветския съюз и прогонването ѝ от съветската армия.

"Българите с възторг са посрещали освободителите си", изтъкна и той. "Изложените документи показват и колко грижливо се е отнасяло командването на армията към поведението на своите войници на териториите на други държави, за да няма неудобства за местното население – били са положени максимални усилия", добави Магилевски.

Той отбеляза, че 9-тосептемврийските събития се случват само 80 години след Шипка и Плевен, след връщането на българската държавност, от освобождението на страната и коментира: "Паметта за това освобождение е била жива тогава – също както сега наблюдаваме живата памет на българите за освободителната мисия на Червената армия". Той пожела на българите да запазят паметта за борбата срещу нацизма. След като благодари на организаторите и домакините на изложбата, той изказа специално благодарност на Министерството на външните работи на братска България за "информационната поддръжка". Сред последвалите аплодисменти се чуха призиви: "Пак да ни освободите – от европейско и от американско …."

По думите на научния директор на Руското военно историческо дружество Михаил Мягков днес срещу Русия се е разгърнала информационна война с цел да се излее кал върху освободителната мисия на съветската армия, която рамо до рамо се е сражавала за нейната и нашата свобода. Той е категоричен: "Изложбата казва самата истината за нашите войници" и увери: "Няма да забравим, че заедно с Червената армия са се сражавали и българските бойци, 36 000 от които са загинали за свободата на Европа".

"Днешните западни пропагандисти забравят, че ако не беше Червената армия много страни нямаше да мислят и пишат на родния си език", заяви още Мягков.

Председателят на антифашисткия съюз Симеон Игнатов разкритикува нотата на МВнР, определяйки я за "пронизана от непознаване на историческите факти и от неуспешни опити за тяхната подмяна".

Другият поглед

С плакати "Сталин не е освободител" и "Русия – враг № 1 на българската държавност и ЕС" група другомислещи протестираха пред сградата на РКИЦ срещу изложбата и в защита на тезата "Окупацията не е освобождение".

"Протестираме заради историческата несправедливост и заради обстоятелството, което се опитват от руското посолство да ни внушат, че на 9 септември, едва ли не България е била освободена", заяви лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Той е категоричен: "На 9 септември България е поробена държава. Бяха избити хиляди хора. В тяхна памет сме тук, защото не би следвало да позволим тази историческа истина да бъде подменена" и уверено добави: "Ще отстояваме правото на България да се самоопредели, да бъде свободен, демократичен член на ЕС и НАТО". 

"В цялата човешка история няма случай някой да е обявил война на друга страна и да твърди, че я е освободил! Докато се водят битките при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз поддържа легация в София, но когато антифашисткото правителство на Константин Муравиев извежда България от Тристранния пакт и търси примирие със Западните съюзници, СССР ни обявява война", категорични са представителите на БЗНС.

"Нахлуването на Червената армия у нас позволява на ретроградната БКП да започне безогледни репресии, да потъпче възраждащия се конституционен ред. В резултат на съветската окупация беше унищожен елитът на нацията", се казва в анонса на организирания от тях протест.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  "Пътят към победата: Исторически източници разказват". По-скоро е Пътят към съветската тирания и мракобесие. И ние имаме исторически източници, които разказват!
 • Стига фалшификации на историята 4.1 Стига фалшификации на историята преди 5 месеца Профил на трол?
  През 1941 г. България става сателит на Хитлеристка Германия и обявява война на САЩ и Великобритания което довежда до бомбандиране на София и българските градове от англоамериканската авиация , а нашата територия се използва от хитлеристите като плацдарм за нападението на Гърция и Югославия. На срещата между лидерите на трите страни от антихитлеристката коалиция в Техеран , Ялта се очертават насоки виж още ›› те на борбата срещу Германия и сателитети и, като са определени сферите септември на влияние в % и още тогава България попада в съветската сфера на влияние. Поради стремителното настъпление на Червената армия в южна посока хитлеристките войски с цел да не попаднат в нов чувал напускат България и тук без нито един изстрел се настаняват съветски войски и България след смяна на правителството на 9 септември започва борба заедно с Червената армия срещу хитлеристите.При подписване на Парижкия мирен договор през 1947 г. единствено България от германските сателити не губи територия поради защитата ни от СССР, наличие на съветски войски на наша територия и участието в борбата срещу Хитлер.Ако не беше тази защита щяхме да претърпим нова национална катасрофа подобна на тази от Ньойския договор след ПСВ и границите щяха да минават близко до Софоя и Пловдив.
  : 0 !
 • Макаров 3 Макаров преди 5 месеца Профил на трол?
  рИИИветъе соросоиди...рИИИвете...да ева вашта мама уроспийска!!!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Руссупия Дейба недоБарбарана Дейба.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  "...без нито един куршум са влезли в страната съветските войници." Тогава за какво стърчи в центъра на София това огромно и грозно недоразумение наречено "Паметник на Съветската армия"??? Паметник се издига на загинали хора, били те военни или цивилни. В случая на кои загинали (без нито един куршум) съветски войници е издигнат конкретния паметник??? След като самият руски посланик признава, виж още ›› че не е изстрелян нито един куршум срещу руски войник в България, то загиналите следва да са по други причини. Хайде да не ги изреждам, че станаха банални. Мисля че хората сами се досещат какви са.
 • Които папагалстват руският прочит на събитията са латентни национални предатели… 1 Които папагалстват руският прочит на събитията са латентни национални предатели… преди 5 месеца Профил на трол?
  Историята се повтаря, като фарс… Арестуваният на 9-ти септември за шпионаж Юрий Борисов, бе освободен още същият ден -на същия 9-ти септември … 9-ти септември 1944г. е освободен арестуваният през 1941г. и осъден на смърт чрез обесване… Борис Велчев…за национално предателство и шпионаж в полза на Русия… Внукът му, днешният Главен прокурор Борис Велчев, също е шпионин на Кремъл… Под неговото виж още ›› покровителство… Петата колона на Кремъл продължава да регенерира властта си чрез незаконни избори… По смисъла на чл.1 ал.3 и чл. 6 ал.2 от Конституцията на България, … С незаконни водачи на листи и “избираеми места”/праг на преференциите/… Които довеждат до ОЧЕВИДНИЯТ АБСУРД… “узаконяването”, че 2 670 гласа са повече от 16 444 гласа… Ето така Петата колона на Кремъл…продължава да окупира всички ключови позиции… В политическият, стопански и културен живот на българите… България продължава да е в орбитата на Русия… България продължава да е под руско енергийно колониално робство… България продължава да затъва на дъното на ЕС по всички икономически и социални показатели… Вече далече от Румъния…