Центърът на Цветанов видя АЕЦ "Белене" и "Турски поток" като заплаха за енергийната ни сигурност

8465
Центърът на Цветанов видя АЕЦ "Белене" и "Турски поток" като заплаха за енергийната ни сигурност
Снимка: БГНЕС

Сравнително новосформираната организация на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов - Евроатлантически център за сигурност (ЕАЦС) - твърди в своя позиция, разпространена до медиите, че "понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България - "Турски поток" и АЕЦ "Белене".

"България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на "Турски поток" през територията на България. За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ", се казва в позицията.

Ново понижение в нивото на Дунав

Ново понижение в нивото на Дунав усложни навигационната обстановка в българския участък. Най-критично е около остров Белене и Свищов. ...

Припомняме, че преди дни на парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че България ще има приходи от 20,750 млрд. лева заради продължението на "Турски поток" на наша територия (т.нар. "Балкански поток") в следващите 40 години.

Тя повтори вече казаното пред медии, че за 20 години приходите щели да са 9 млрд. лева. Даде и разбивка за по-кратък период, след като уточни за 20-те млрд. лева, че става въпрос дори за ползи само от инфраструктурата, тъй като договорите за капацитет са с 20-годишен срок.

Според енергийния министър, до 2030 година за "Булгартрансгаз" ще дойдат приходи от 908 млн. лева, включително по сключени договори за капацитет, като има опция те да се актуализират според икономическите условия. Само за 2022 година се чакат 385 млн. лева, след като през миналата година "Булгартрансгаз" има приходи от транзит на газ от 203 млн. лева, а тази година се очакват 216 млн. лева.

"Булгартрансгаз не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура. Нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност. Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена. Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи", пишат още от организацията и посочват, че именно подобна ситуация създава предпоставки за увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром.

От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно

Визитата в Москва на българския външен министър Екатерина Захариева имаше за цел да даде допълнителен импулс на двустранните отношения,...

Според ЕАЦС, притеснително е и състоянието на проекта за АЕЦ "Белене". След предложението от средата на 2018г. на Министерски съвет да бъде възобновен проекта, Народното събрание прие решение, което забрани на правителството да предоставя каквито и да е гаранции или плащания по този проект и подчерта, че реализирането на проекта трябва да се случи "на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция".

През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори, пишат още от центъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика