X
 
 

Центърът на Цветанов видя АЕЦ "Белене" и "Турски поток" като заплаха за енергийната ни сигурност

6260 18
Центърът на Цветанов видя АЕЦ "Белене" и "Турски поток" като заплаха за енергийната ни сигурност
Снимка: БГНЕС
Сравнително новосформираната организация на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов - Евроатлантически център за сигурност (ЕАЦС) - твърди в своя позиция, разпространена до медиите, че "понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България - "Турски поток" и АЕЦ "Белене".

"България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на "Турски поток" през територията на България. За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ", се казва в позицията.

Ново понижение в нивото на Дунав

Ново понижение в нивото на Дунав усложни навигационната обстановка в българския участък. Най-критично е около остров Белене и Свищов. ...

Припомняме, че преди дни на парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че България ще има приходи от 20,750 млрд. лева заради продължението на "Турски поток" на наша територия (т.нар. "Балкански поток") в следващите 40 години.

Тя повтори вече казаното пред медии, че за 20 години приходите щели да са 9 млрд. лева. Даде и разбивка за по-кратък период, след като уточни за 20-те млрд. лева, че става въпрос дори за ползи само от инфраструктурата, тъй като договорите за капацитет са с 20-годишен срок.

Според енергийния министър, до 2030 година за "Булгартрансгаз" ще дойдат приходи от 908 млн. лева, включително по сключени договори за капацитет, като има опция те да се актуализират според икономическите условия. Само за 2022 година се чакат 385 млн. лева, след като през миналата година "Булгартрансгаз" има приходи от транзит на газ от 203 млн. лева, а тази година се очакват 216 млн. лева.

"Булгартрансгаз не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура. Нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност. Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена. Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи", пишат още от организацията и посочват, че именно подобна ситуация създава предпоставки за увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром.

От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно

Визитата в Москва на българския външен министър Екатерина Захариева имаше за цел да даде допълнителен импулс на двустранните отношения,...

Според ЕАЦС, притеснително е и състоянието на проекта за АЕЦ "Белене". След предложението от средата на 2018г. на Министерски съвет да бъде възобновен проекта, Народното събрание прие решение, което забрани на правителството да предоставя каквито и да е гаранции или плащания по този проект и подчерта, че реализирането на проекта трябва да се случи "на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция".

През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори, пишат още от центъра.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Искам да се върне социализма....да се отнемат на цветанов апартаментите в полза на народа....при бай тошо бяхме сто пъти по добре и равни....
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Да си призная, до днес не харесвах Цв.Цв. Но вече започвам да му симпатизирам като виждам с каква злоба го е нападал тук дежурния русофилски трол, дето от месеци овонява сайта с мръсните си цинизми и простотии. Пасолът много се прецаква че му плаща. Това създание винаги постига обратен ефект с гадориите си и с неподражаемата си долнопробност.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Цик-лопе, пак си се изпуснал !
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  След завръщането на Цв. Цветанов от САЩ Центърът на Цветанов видя АЕЦ "Белене" и "Турски поток" като заплаха за енергийната ни сигурност.В това отношение той се конкурира с основания от Ив. Костов аналитичен център.
 • Решетников: ЕБАСИ 6.1 Решетников: ЕБАСИ" разбирача"... преди 3 месеца Профил на трол?
  Глупости...Драгалевската лаборатория е един изпърдян продухан соросоиден МУТАНТ,износен и изхвърлен на бунището на историята...а новия ЕАЦС на Цвъ.Цвъ.е ЛЕНГЛИ в действие!!!!ЦРУ задейства новата си агентура за влияние!!!
  : 4 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Защо се косите бре, ами Цвъкалото като е бил на изслушване в ЦРУ са му поставили задачката ! Сега СИК Мафиота (и той колега негов - агентче), като защо отива на изслушване, инструктиране и получаване ВИП задачки лично от небалансирания Дон ! Ами българските национални интереси кучета ги яли, както тоновете българско злато харизани на Дъндитата .
 • Решетников разяснява нЕЕЕкои детайли от ОПРАЦИЯ 5.1 Решетников разяснява нЕЕЕкои детайли от ОПРАЦИЯ"НАВЕЖДАНЕ"....Това е "ГЕОПОЛИТИКА" а не ръфане на филия с мас преди 3 месеца Профил на трол?
  YES...надушил си им миризливите партенки!!!Цвъчко действа във вътрешно-политически план,а вожда Винету действа в международен план!!!
  : 3 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Не мога да разбера защо всички "поумняват" или получават просветление едва когато, по някакви причини, са на дистнция от властта. Как когато си на скамейката на властта можеш да вършиш и подкрепяш всякякви дивотии и да убеждаваш народа колко си загрижен за държавата, а сложат ли те на друга скамейка веднага откриваш, че всичко е фалш, недомислици и заплаха за държавата?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Винаги точно това съм се питал! Как когато не са на власт всичко разбират и говорят верни неща, а когато са на власт правят глупости?
  : 0 !
 • до горните ДЕБИЛИ 4.2 до горните ДЕБИЛИ преди 3 месеца Профил на трол?
  Мухльовци...нищо не разбирате!Пийте чай в САЩ и ще Ви дойде просветлението...
  : 8 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  И Цвъки да е, като е прав - прав е!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Циклопе, ти пак си протекъл !
  : 4 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ТОЯ ИМБЕЦИЛ ЗАЩО НЕ ОСЪДЕН ВЕЧЕ И В ЗАТВРА??? ДЕЙБА И ДОЛНИЯ ДЖЕНДЪР ФОСТАТА!
 • ЛИЗАЧ-в задачата се пита кой продава България??? 1 ЛИЗАЧ-в задачата се пита кой продава България??? преди 3 месеца Профил на трол?
  Яяя...ЦВъ.ЦВъ. се изживява кат папагал-Какаду ръководещ ЕАЦС...повтаря дословно мантрите на хамериканците!!!А ма много му се отдава лизането на черни хамерикански дупета...
 • агент 007-брадчед на Решетников 1.1 агент 007-брадчед на Решетников преди 3 месеца Профил на трол?
  Всичко това идва от ЧАЯ...!!!Ако и ти по често ходиш да пиеш чай в САЩ ще повтаряш кат папагал същите МАНТРИ!!!
  : 11 !
 • Баце-ще го уредя...да няма грижи за това! 1.2 Баце-ще го уредя...да няма грижи за това! преди 3 месеца Профил на трол?
  Альоууу...Бацеее...като ходиш да пиеш чай при патока Доналд ,провери какво е пиел Цвъ.Цвъ там и добре ли се държал когато са му наливали с фуния в тАпАтА кратуна тия хамерикански ОПОРНИ ТОЧИЦИ...!!!!
  : 9 !
 • с-на Гъзибаров от МНО 1.3 с-на Гъзибаров от МНО преди 3 месеца Профил на трол?
  А бе едно време сипвахме БРОМ в чая на аскера ...а сега ОПОРНИ ТОЧКИ....ИЗВРАТЕНО ПОКОЛЕНИЕ!!!!
  : 8 !
 • ефрейтор Лиза Мишпека от НАТО до колегата с-на Гъзибаров от МНО 1.4 ефрейтор Лиза Мишпека от НАТО до колегата с-на Гъзибаров от МНО преди 3 месеца Профил на трол?
  Не си в час...свери си часовника с нашия чай!!!!Като го пиеш с гаранция ще прихванеш нужните качествата на ЛГБТ културата..."Истанбулската конвенция" е слаба ракия...пий от нашия чай!!!
  : 6 !
Нагоре
Екзекутирани са участниците в Офицерския бунт в България
Екзекутирани са участниците в Офицерския бунт в България

Офицерският бунт е опит за военен преврат в България през 1887 г. Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат...

Последно в Актуално