Страни от орбитата на Путин все по-близо до Зеленски: Нова среща за Формулата за мир в Украйна

14145
Страни от орбитата на Путин все по-близо до Зеленски: Нова среща за Формулата за мир в Украйна
Снимка: Андрий Ермак, Телеграм

80 държави и една международна организация са участвали в четвъртата среща за Формулата за мир на Украйна (прочетете тук каква е тя). Тя се проведе в Давос, Швейцария, съобщи ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак. В нея участие са взели съветниците по националната сигурност на съответните страни.

Броят на държавите сега е повече от 66-те участници на предишната среща, която се проведе в Малта. На събитието в Давос са присъствали 39 държави от Европа, 18 от Азия, 12 от Африка, 6 от Южна Америка, 3 от Северна Америка и 2 от Океания.

Още: Без покана за Русия: Провела се е тайна среща между Украйна и съюзниците ѝ за мирен план

Прогрес

"Добър знак е и постоянното увеличаване на броя на държавите, които се включват в работата по съвместния план за действие, който се основава на украинската формула за мир", каза Ермак, цитиран от Kyiv Independent.

"Страните от регионите на Глобалния Юг все повече се включват в нашата работа. Това показва разбиране - този конфликт в Европа е предизвикателство за цялото човечество", каза той относно африканските държави, които диктаторът Владимир Путин иска да привлече усилено в своята орбита: Путин ще "купува" лоялността на Африка с 50 000 тона безплатно зърно (ВИДЕО)

Какво е обсъждано?

Ермак заяви, че тази четвърта среща на съветниците в Давос е логично продължение на третата среща в Малта, на която бяха разгледани първите пет точки от украинската формула за мир, а именно ядрената сигурност, продоволствената и енергийната сигурност, освобождаването на военнопленниците и депортираните, включително децата, и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Още: За първи път: Повечето руснаци искат край на войната, не ги интересуват целите на Путин

Ермак добави, че в Давос са обсъдени още пет точки от формулата. Сред тях са изтеглянето на руските войски от Украйна, въдворяването на справедливост и екологична безопасност, предотвратяването на ескалацията и повторното възникване на война и потвърждаването на края на войната.

Необходимо е да се вземе решение за по-нататъшни действия, по-специално да се постигне съгласие относно формата на Световната среща на върха за мир, заяви Ермак. Той обясни, че това ще позволи разработването на подробни пътни карти за всяка точка от формулата, а страните, водещи съответните области на формулата, ще могат да проведат тематични конференции, за да финализират алгоритмите за тяхното прилагане.

Украйна е унищожила 1/5 от руския флот в Черно море

По време на речта си в Давос Ермак подчерта последните ракетни атаки на Русия срещу Украйна и факта, че Киев си е върнал над 50% от територията, завзета от силите на Путин по време на войната. Той също така заяви, че Украйна е унищожила една пета от капацитета на Руския черноморски флот, въпреки че не разполага с равностоен по мащаби флот.

България подкрепя мирния план

Това е второто мащабно събитие, организирано в Швейцария в подкрепа на Украйна, след Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано през юли 2022 г.

Снимка: Getty Images

Според изявлението на швейцарското външно министерство основната цел на срещите е "да се финализират разговорите на ниво съветници по националната сигурност относно принципите за траен и справедлив мир в Украйна".

Десетте различни части на мирния план на Украйна бяха обсъдени с 10 работни групи на ниво съветници по националната сигурност. По-специално - Швейцария е участвала в работните групи по въпросите на ядрената безопасност, продоволствената сигурност и края на войната.

Формулата за мир в Украйна включва възстановяване на териториалната цялост на страната, пълно изтегляне на руските войски от Украйна и подвеждане под отговорност на отговорните за военни престъпления. Мирният план от 10 точки получи широка подкрепа сред западните съюзници на Украйна.

България също подкрепя Формулата за мир и вече участва в различни инициативи: България и още десетки страни учредиха Коалиция за подпомагане на украински деца

Китай да помогне за край на войната

Китай трябва да се включи в усилията за прекратяване на войната между Украйна и Русия, заяви в неделя съпредседателят на срещата на висши дипломати в Давос, която има за цел да подготви почвата за мирен план.

"Китай играе значителна роля. Трябва да намерим начини да работим с Китай по този въпрос", заяви швейцарският федерален съветник Игнацио Касис на пресконференция след заседание на срещата, цитиран от "Ройтерс".

Китай не участваше в срещата на съветниците по национална сигурност преди Световния икономически форум в Давос.

Ролята на Глобалния Юг

Касис заяви, че страните, които поддържат диалог с Русия - като Бразилия, Индия и Южна Африка (членки на БРИКС) - участват в дискусиите в Давос и могат да играят важна роля. "Участието на алианса БРИКС е много важно, защото тези страни имат отношения с Русия. Всичко това може да създаде това колективно движение за привличане на страни, които са далеч от конфликта, но могат да играят роля за оказване на влияние върху Китай и Русия", каза Касис.

Ролята на Глобалния Юг в преговорите за мирната формула на Украйна попадна в центъра на вниманието в Давос. Не е ясно обаче дали тези държави подкрепят формулата за мир. Много от необвързаните страни от Африка, Латинска Америка, Близкия изток и Азия, които до голяма степен останаха настрана по отношение на Украйна, бяха представени в швейцарския планински курорт тази седмица. Володимир Зеленски не участва.

Съветникът по националната сигурност на Нигерия Нуху Рибаду заяви пред "Ройтерс", че африканската страна износител на петрол застава на страната на Зеленски, заявявайки, че ще се справи с последиците от повишаването на цените на храните в резултат на войната.

В разговорите участваха и специалният представител на САЩ за икономическото възстановяване на Украйна Пени Прицкер, както и Джеймс О'Брайън - помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси.

Още: Руснаците искат първо мир: Руско социологическо проучване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com