Турция - страната, приела най-много бежанци в света

5882
Турция - страната, приела най-много бежанци в света
Снимка: Gettyimages.com

Споразумението за реадмисия на бежанците, подписано между ЕС и Турция, доведе до сериозен спад в мигрантския натиск, но моретата, с които южната държава е заобиколена, се оказват предпочитани маршрути за трафикантите на хора към западния свят, пише Doğan News Agency, цитирана от БГНЕС.

През Черно море търсещите по-добър живот се отправят към България и Румъния, през Егейско стигат до Гърция, през Средиземно – до Италия. Мраморно море пък е опция за всички пристанища. При бягството по Егейско море се използват най-вече надуваеми гумени лодки, докато в другите морета се пътува с кораби, яхти, моторни лодки и риболовни корита.

Захариева: Нуждаем се от нова система за предоставяне на убежище

Европейският съюз се нуждае от нова система за предоставяне на убежище. Това заяви българският министър на външните работи и вицепремие...

През последните три години обаче по морския път 527 души загубиха живота си. През 2015 г. са заловени 91 611 бегълци, а след подписаното споразумение между Турция и ЕС за реадмисия на бежанците броят им през 2017 намаля до 21 937 души. Въпреки че броят на незаконно пристигащите в Европа намалява, бягащите от режимите в страните си не се отказват и съзнателно рискуват живота си.

Турция представлява важен транзитен маршрут за мигрантите към Европа, тъй като територията й е заобиколена от три страни с море. Организаторите на трафика престъпно печелят от човешките драми, като претоварват с хора плавателните съдове. Бягащите стигат до Гърция и Италия първо през Егейско море и Средиземноморието, а после се пръскат в различните европейски държави.

Частите на турската брегова охрана непрекъснато патрулират, за да предотвратят трагедиите по пътя на надеждата. Най-много са инцидентите на мигрантите от Турция към гръцките острови в Егейско море. Тези, които успеят да се доберат до отсрещния бряг с гумените надуваеми лодки, се смятат за късметлии, защото това е първата им стъпка към Европа. Не всеки от бягащите обаче има шанса да оцелее, рисковите планове за надежда често приключват трагично поради лоши метеорологични условия или прекомерния човешки товар в лодките.

Именно споразумението от март 2016 между Турция и ЕС за реадмисия на бежанците е фактор за сериозния спад в мигрантския поток към Европа. Според статистиката на командването на бреговата охрана, година преди подписването на споразумението са регистрирани 2 430 опита за незаконен трафик, тогава са заловени 91 611 бегълци и 190 организатори на пътуването им, а 279 души са загинали в морето.

Великобритания взела най-много европейски пари за бежанци

Най-много средства от еврофонда за управление на миграцията е взела... Великобритания. Това показва сравнение с останалите страни-членк...

През 2016 г., когато споразумението влиза в сила, случаите са 833 със заловени 37 130 мигранти и 118 трафиканти, а загиналите са 192 души. През миналата 2017 е отбелязан нов спад в миграционния поток – 21 937 души са върнати в Турция при 495 опита да стигнат до Европа, организаторите на трафика им са били 171 турски граждани, а загубилите живота си по пътя са 56 души.

От началото на 2018 г. до момента са регистрирани 56 опита за незаконен трафик на 2 448 бежанци и 6-има организатори на прехвърлянето им.

Кметът на турския курортен град Айваджък Юнал Шахин посочва, че районът му е предпочитан от планиралите да стигнат до гръцкия остров Лесбос, тъй като разстоянието е 5,5 морски мили. „През последните години в района пристигат бежанци от различни държави и понеже това е най-западната точка на Турция, а и най-близката до Лесбос, оттук се опитват да стигнат до Гърция. Най-големият поток от бягащи беше през 2015, но напоследък се отбелязва много сериозен спад. Бреговата охрана и жандармерията патрулират в непрекъснат режим, а през зимата намаляха и опитите за незаконните бягства. Но когато времето се затопли, със сигурност ще започнат нови опити.

"Убеждаваме мигрантите, които са настанени в центъра за депортация, да не избират рисковете по морския път", разказва кметът Шахин.

Гърция е приела "непропорционално голям" брой мигранти през 2017 г.

Гърция е поела „непропорционален товар” от подадени през миналата година молби за убежище, като е получила 8,5% от общия бр...

Анадолската агенция съобщи точния брой на сирийските бежанци в Турция – 3 506 532 души са намерили убежище в страната през последните 7 години. От началото на конфликта в Сирия през 2011 са загинали над 500 000 жители, а над 5 млн. души са били принудени да напуснат страната си. Още 7 млн. сирийци принудително са се изселили в други райони, а хиляди са намерили смъртта си в Егейско и Средиземно море.

Във временните центрове за настаняване в турските градове Хатай, Газиантеп, Шанлъурфа, Килис, Мардин, Кахраманмараш, Османие, Адъяман, Адана и Малатия са приютени 228 000 сирийци и 6 500 иракчани. Останалите 3,2 млн. бежанци живеят във всички провинции на Турция, но предимно край турско-сирийската граница.

Правителството в Анкара е осигурило достъпа да медицински услуги и образование, а в лагерите са организирани курсове за професионално обучение. Министерството на образованието е привлякло 612 000 сирийски деца в началните училища. Лекарска помощ в турските медицински центрове бежанците са потърсили 31,5 млн. пъти. Повече от половината сирийски бежанци в света са намерили убежище в Турция.

Върховният комисариат на ООН за бежанците е обявил Турция за „страната, приела най-много бежанци в света“, а УНИЦЕФ обяви Турция за „страната, приела най-много деца бежанци“.

Орбан видя бежанците като "мюсюлмански завоеватели"

Премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече пристигащите в Европа бежанци „мюсюлмански завоеватели“ и обяви, че неговата стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари