Ваксините срещу коронавирус - при жените има повече нежелани реакции?

8075
Ваксините срещу коронавирус - при жените има повече нежелани реакции?
Снимка: Getty Images/Guliver

Съобщенията за една от ваксините срещу коронавирус в последно време предизвикват тревога. Тежките случаи на много рядка тромбоза на вените на главния мозък, които доведоха до това някои страни да спрат ваксинирането с AstraZeneca, засегнаха предимно жени. Това пише в своя статия австрийското издание Der Standard.

Отдавна известно е, че тромбозите възникват по-често при жените отколкото при мъжете, казва Маргарет Хохляйтнер, експерт от Медицинския университет в Инсбрук, който се занимава с различията при прилагането на лекарствени препарати при мъжете и жените.

Норвегия няма да ваксинира с AstraZeneca, ще решава отново до 15 април

Норвегия удължава спирането на ваксинацията срещу коронавирус с лекарството, произведено от британско-шведската компания AstraZeneca по...

Предполага се, че в случая своята роля имат хормоните и най-вече в хормоналните колебания, на които жените са подложени по-често от мъжете. Освен това приемът на противозачатъчни повишава риска от тромбози, особено ако са съчетани с пушене. Що се отнася до тромбозата на венозните синуси, то от нея страдат именно младите жени, пояснява изданието.

В момента учените изучават рядкото съчетание на тромбоза на вените на главния мозък със силното намаляване на броя на тромбоцитите, което учените свързват с неправилна имунна реакция.

Подобна рядка комбинация възниква по-скоро при жени на възраст между 20 и 55 години, казва хематологът Сабина Айхингер-Хазенауър от Медицинския университет във Виена. По думите ѝ, може да става въпрос за статистическа грешка, тъй като в момента се ваксинират млади хора в медицинските професии и сферата на образованието, където преобладават жените - т.е. има повече случаи на тромбоза на при млади жени (в Германия са 6 при ваксинирани милиони), но има и повече общо ваксинирани жени, отколкото мъже. Същото нещо каза и ръководителят на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емър Кук на среща с евродепутати преди 3 дни.

Вече е доказано, че имунната система на жените и мъжете е различна. Както при младите хора, така и при жените имунната защита е по-силна. В преклонна възраст жените са по-защитени и могат да се справят дори с тежко заболяване, докато мъжете по-често умират от него. Това е свързано със защитната функция на женските полови хормони като естрогена, но и с подкрепящите имунната система гени в Х-хромозомите.

Макрон: Свидетели сме на "нов тип световна война" заради ваксините

Европа е изправена пред „нов тип световна война“, свързана с ваксинацията, каза за в. „Le Figaro” френският пре...

"От друга страна заради по-интензивния имунен отговор при жените по-често и по-явно се появяват странични ефекти (а така също се образуват и повече антитела). Това са показали изследванията на много ваксини, например за грип. По-силната реакция води до това, че сред хората с автоимунни заболявания делът на жените е до 80%. Освен това при жените по-често се срещат тежки алергични реакции към ваксини, като например анафилактичен шок", пише още в статията.

За страничните реакции от ваксините при различните полове няма никакви данни, коментират учените. Първите данни след 13,7 милиона ваксинирания бяха публикувани през февруари от Американския център по контрол и профилактика на заболяванията. Съгласно тези данни, 79% от съобщенията за странични реакции са съобщени от жени, чийто дял сред всички ваксинирани е бил 61%. Но освен биологичните причини това може да бъде свързано и с факта, че при еднакви симптоми симптоми жените по-често съобщават за странични реакции, в сравнение с мъжете.

Във всеки случай минали изследвания показват, че същият ефект се постига при жените и при по-малка доза от ваксината.

"Фармацевтичните компании трябва да разработят различни дозировки на ваксините за жените и за мъжете", смята Хохляйтнер. Това е особено важно, когато и без това се наблюдава недостиг на препарати.

ЕМА: Връзката между образуването на съсиреци и ваксината на "Астра Зенека" не може да бъде напълно отхвърлена

Връзката между образуването на съсиреци и ваксината на "Астра Зенека" не може да бъде напълно отхвърлена. Това заяви директорът на Евро...

Изследват ли се в достатъчна степен лекарствени препарати за действието им при жените може да видите в този материал - Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com