Запада може да даде още много танкове на Украйна: Новото е забравено старо (ВИДЕО)

22074
Запада може да даде още много танкове на Украйна: Новото е забравено старо (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Измина година и половина от началото на руската инвазия в Украйна и дългоочакваната "мащабна контраофанзива" на украинската армия най-накрая започна.

Въпреки че украинските въоръжени сили се биеха срещу силни руски позиции, с големи усилия и жертви, те частично пробиха първата отбранителна линия близо до Запорожие в Южна Украйна в края на август. Високопоставен американски служител оцени това като "значителен напредък" и изрази надежда за по-нататъшен украински успех: Доказателства: Украинците пробиват още на юг, при Бахмут става горещо (ВИДЕО)

Съществува обаче голяма загриженост както в Украйна, така и в Запада относно недостига на оръжия за Киев, който е в дългосрочна битка на изтощение с Руската федерация. Украинският президент Володимир Зеленски многократно се е обръщал към западните държави, подкрепящи страната му, с настойчива молба: "Дайте повече оръжия и боеприпаси".

Сред военната техника, от която Украйна спешно се нуждае, за особено отбелязване като недостиг са бойни бронирани машини (ББМ) и преди всичко на танкове и бойни машини на пехотата (БМП).

Първо, заради бързото увеличаване на числеността на украинската армия и активизирането на военните действия, за Киев се оказа почти невъзможно да отдели достатъчно бойни бронирани машини за всяка единица на украинските въоръжени сили.

Освен това украинската авиация е много ограничена и за никакво въздушно превъзходство не може да се говори. Това е основната причина украинските въоръжени сили да понасят повече от очакваните загуби от атаки на руски изтребители, ударни хеликоптери и дронове.

Запада, който подкрепя Украйна, би искал да изпрати на Киев повече бронирани машини, но с края на Студената война страните от НАТО и целият Запад рязко намалиха или затвориха производствените линии за танкове и бронирани машини. Това значително повлия на бойната готовност на собствените им въоръжени сили и те не успяха бързо да доставят на Украйна значителен брой бойни бронирани машини. Дори САЩ, най-големият производител на оръжие в света, в момента не произвежда нито един танк. Днес американската армия разполага с около 2600 разгърнати танка M1 Абрамс, като повече от 2000 са на склад. При необходимост те се изваждат от складовете, ремонтират се и дори частично се модернизират. Същата ситуация се развива във Великобритания, Франция и Италия. А Германия произвежда само около 50 танка Leopard 2 годишно.

Дори на Запад, където се намират едни от най-напредналите индустриализирани страни в света, не могат незабавно да започнат масово производство на нови танкове и бронирани средства и затова изваждат от складовете употребявани бронирани средства, които са стояли дълго време в хангари.

"Старите" M60, M48 и Chieftain все още са в изобилие

Този опис на употребявани танкове и бронирани машини, който в момента се предлага на Запад, започва сериозно да тревожи специалистите и експертите. Не е преувеличено да се каже, че ключът към победата или поражението ще бъде колко от това използвано оборудване може да бъде доставено на фронтовата линия в Украйна.

M60 (САЩ)

Този танк е на въоръжение в американската армия до 90-те години на миналия век и е добре познат модел, използван активно в различни страни по света. Общо, според различни оценки, повече от 15 000 единици от M60 са произведени в Америка и все още има няколко хиляди единици на склад в САЩ.

Танкът M60 е с цяло поколение по-стар от M1Abrams. Той има 105 mm оръдие, което явно отстъпва на 120 mm оръдие на M1, на Leopard 2 и на 125 mm оръдие на руските T-72/T-80/T-90 танкове. В украинския военен конфликт обаче, почти нямаше масови танкови боеве. По-скоро танковете използват своята дебела броня, дълготрайни вериги и мощни оръдия, за да подкрепят пехотните части.

Някои отбелязват, че самото присъствие на танкове на бойното поле всява страх у врага, така че не е задължително да са най-модерните. Във всеки случай броят на произведените танкове M60 "над 10 000" е доста впечатляващ и ако 10-20% от тях все още се съхраняват в складове в континенталната част на САЩ, то това е много привлекателна перспектива за Украйна.

M48 (САЩ)

Този танк е в основата на своя наследник M60. До началото на 60-те години около 12 000 броя са произведени и използвани от американската армия и от много съюзници на Америка. Въпреки че отдавна са "пенсионирани" в САЩ, се счита, че все още има много от тях в складовете.

САЩ могат да убедят съюзници и приятелски страни, които в момента използват M48, да закупят тези бойни средства от тях, да ги ремонтират и подобрят и след това да ги предоставят на Украйна. В същото време M48 първоначално е оборудван с 90-мм оръдие, но експерти казват, че може да бъде оборудван с подобрена версия на оръдието M48A5, което е с калибър 105 мм.

Chieftain (Великобритания)

Танкът се смята за много обещаващ и в някои доклади в Европа и Америка се допуска, че може да бъде предоставен на Украйна. Той е от същото поколение като M60, използван от британската армия от 60-те до 90-те години на миналия век и според различни данни има няколкостотин бройки от тях, които все още се съхраняват във Великобритания.

Този танк послужи като основа за британския Challenger 2, от които 14 бяха прехвърлени в Украйна. Оборудван със 120-мм оръдие, по едно време той беше смятан за "най-мощния основен боен танк на Запад". Прозападната Йордания е използвала повече от 200 Chieftains и в момента ги съхранява като база за резервни части, но има възможност Обединеното кралство да преговаря да ги изкупи обратно, ремонтира и след това да ги предаде на Украйна.

Merkava (Израел)

Въпреки че Израел не е западна страна, той е съюзник на САЩ и един от водещите световни производители на танкове, разполага с около 2000 тежко бронирани танка Merkava. Има по-стари модели (типове I и II), оборудвани със 105 мм оръдия, и по-нови модели (типове III и IV), оборудвани със 120 мм оръдия. Бронирани средства от този тип могат да бъдат доставени на Украйна.

AAV7 (САЩ)

В момента това е единствената "десантна пехотна машина-амфибия" на Запад, а морската пехота на САЩ разполага с около 1300 от тях. Също така малка част от тях са на въоръжение в армиите на Испания и Гърция.

76-мм самоходно оръдие Otomatic (Италия)

Тази самоходна артилерийска установка е разработена самостоятелно от италиански производител на оръжия в началото на 90-те години на XX век, тя никога не е била приета от никоя страна, включително от самата Италия. Има предположения, че Otomatic може да бъде ефективен срещу дронове и може би Италия ще реши да възобнови производството им.

Това е самоходно зенитно оръдие, адаптирано от местното 76-милиметрово военноморско оръдие Super Rapido, известно с удивителната си скорострелност, и монтирано на корпуса на танка. Оръдието има радар за търсене и целеуказване и стреля със снаряди с калибър 76 mm. Скорострелността е два изстрела в секунда.

Бойна разузнавателна машина Centauro (Италия)

Бронираното средство е известно като "колесен танк": осемколесно бронирано средство, оборудвано със 105 мм оръдие. Той не е подходящ за пряка конфронтация с вражески танкове, а основната му задача е да подкрепя съюзническите пехотни части със своите оръдия и картечници.

Италианските въоръжени сили в момента разполагат с около 260 броя Centauro и се счита, че те ще могат да осигурят на Украйна около дузина от тях.

Зенитно самоходно оръдие M163 (САЩ)

Първоначално това беше бронирана машина M113, оборудвана с известното 20-милиметрово авиационно оръдие Vulcan (Вулкан) и проследяващ радар, което го прави самоходна противовъздушна артилерийска единица. Армията на САЩ имаше около 400 от тези ПВО-средства и те бяха използвани до 90-те години на XX век. След това са оставени в складове като резерв.

Изброените дотук оръжия са само смели прогнози и не знаем дали наистина ще бъдат предоставени на Украйна. Тъй като танковете M60 и M48 бяха масово на въоръжение, то общият им брой достигна повече от 10 000 и се предполага, че все още има много от тях в складовете.

Русия, за да компенсира недостига на бронирана техника, също вади стари танкове и бронирани машини от складовете. Така ситуацията между Русия и Запада може да заприлича на надпревара с оръжия втора употреба. Ако има дългосрочна борба на изтощение между Украйна и Русия, тогава колко дълго и двете армии ще могат да издържат с използвани оръжия?

Източник: Yahoo News Japan, Такаюки Фукагава

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com