"Заплаха за глобалното корабоплаване": До какво ще доведе завръщането на сомалийските пирати?

5417
"Заплаха за глобалното корабоплаване": До какво ще доведе завръщането на сомалийските пирати?
Снимка: БГНЕС

Сомалийските пирати отново преминаха в настъпление, съобщи Al Arabiya. Актовете на пиратство край Африканския рог са нараснали рязко, повишавайки рисковете за товарните кораби и засилвайки безпокойството сред правителствените войски и частните сили за сигурност, които вече се бият срещу бунтовниците хути в Червено море.

През последните три месеца в района на Африканския рог е имало повече инциденти с пиратство, отколкото когато и да било през последните шест години, според независимия мозъчен тръст Royal United Services Institute (RUSI). Това се обяснява с високия размер на искания откуп за моряци и кораби. Освен това пиратите отвличат също и пътници от кораби.

Пиратството край бреговете на Сомалия намаля през последните години след пика си през 2011 г., когато сомалийските пирати извършиха 212 нападения. Съветът за сигурност на ООН прие 7 резолюции, насочени срещу сомалийското пиратство между декември 2010 г. и март 2022 г., позволявайки на чуждестранни военноморски и военновъздушни сили да влизат и да патрулират в сомалийски води. Съветът за сигурност на ООН също разреши военноморската операция „Аталанта” на ЕС, която се провежда като част от ръководената от САЩ мисия, използваща сила и всички необходими средства за потискане на въоръжени грабежи в морето. Още: Спасени от сомалийски пирати: Индия освободи кораб

Проучване на Световната банка от 2013 г., което все още е широко цитирано днес, изчислява, че пиратството струва на световната икономика около 18 милиарда долара годишно, съобщава CNBC.

Според Съвета за сигурност на ООН антипиратските мерки за гарантиране на свободата на корабоплаването край бреговете на Сомалия са изтекли след последното им удължаване от 3 месеца на 3 декември 2021 г.

Според Дан Мюлер, старши анализатор за Близкия изток за Ambrey Maritime Security, търговските кораби са били обект на приблизително 20% от сомалийските пиратски инциденти от миналия ноември. А на 14 декември Международната камара по корабоплаване съобщи за отвличането на товарния кораб MV Ruen - първото успешно отвличане на кораб край бреговете на Сомалия от 2017 г. Пиратите също атакуваха рибари, предимно ирански, както и много други кораби и малки плавателни съдове. Още: Отвлякоха още един кораб край бреговете на Сомалия

Океанското пиратство се увеличава по целия свят

Данните за 2023 г. показват нарастване на пиратството по ключови глобални морски маршрути.

През 2023 г. са докладвани 120 случая на морско пиратство и въоръжени грабежи срещу кораби, спрямо 115 инцидента през 2022 г., според годишния доклад за пиратството и въоръжените грабежи на Международното морско бюро на Международната търговска камара. Международното морско бюро също така идентифицира нарастващи заплахи за безопасността на екипажа, като броят на екипажа, държан за заложник, се е увеличил от 41 на 73 през 2023 г., а броят на отвличанията на екипажа е нараснал от 2 на 14.

Говорител на Международната морска организация (IMO) каза пред CNBC: „Целият свят зависи от международното корабоплаване, така че корабите и товарите трябва да бъдат защитени от нападение. Безопасността на моряците е от първостепенно значение. Те са невинни жертви, които просто вършат работата си в изключително тежки условия." Още: Раненият помощник-капитан от похитения кораб „Руен“ пътува към България

IМО заяви, че работи в много тясно сътрудничество със страните в региона съгласно Кодекса за поведение от Джибути, за да се справи с проблема с пиратството и да избегне каквато и да е ескалация, чрез изграждане на капацитет, разработване на национално законодателство, обмен на информация и регионална координация, пише Al Arabiya.

„Също така очакваме с нетърпение да актуализираме насоките на IMO за борба с пиратството, за да вземем предвид новите заплахи и технологии, които могат да повлияят за безопасността на моряците“, каза говорителят.

Корабоплаването от Африканския рог до Индия се счита за „зона с висок риск“, според Dryad Global, компания за морска безопасност. В региона има 25 държави, които имат собствени военноморски сили, но предвид големината на региона техният брой не е достатъчна гаранция за безопасно корабоплаване. Още: Отвличането на кораба "Руен" подхранва страховете от завръщане на пиратите в Червено море

Леко увеличение на пиратството беше регистрирано и в Гвинейския залив на западния бряг на Африка, като през 2023 г. бяха докладвани 22 случая на пиратство, спрямо 19 през 2022 г., 35 през 2021 г. В тези води стават 75% от докладваните отвличания на кораби в световен мащаб, 100% от 14-те отвличания на екипажи, 75% от докладваните инциденти със заложници и двама ранени членове на екипажа през 2023 г., според Международното морско бюро.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари