Отвличането на кораба "Руен" подхранва страховете от завръщане на пиратите в Червено море

1376
Отвличането на кораба "Руен" подхранва страховете от завръщане на пиратите в Червено море
Снимка: БГНЕС

Търговски кораб, плаващ покрай бреговете на Сомалия, е бил отвлечен от неизвестни похитители, обяви официално днес испанското министерство на отбраната, предаде Ройтерс, като посочи, че това изявление подхранва страховете от завръщането на пиратите в Аденския залив и в Червено море, където зачестяват нападенията срещу кораби.

В четвъртък Ройтерс съобщи, че плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж в Арабско море, край бреговете на йеменския остров Сокотра. Това е корабът "Руен", който е собственост на "Параходство Български морски флот".

Още: За похитения български кораб "Руен": Преговорите може да са дълги и много тежки

В петък испански военен кораб се насочи към мястото, където е бил отвлечен "Руен". Той се намира "под контрола на пиратите от сутринта на 14 декември", обяви испанското министерство на отбраната в своето първо потвърждение за съдбата на кораба, отбелязва Ройтерс. В петък от „Параходство Български морски флот“ (БМФ) АД съобщиха, че "Руен" е под контрола на похитителите. В същия ден във връзка с инцидента премиерът Николай Денков заяви в Брюксел: „В момента има институции, които са ангажирани със случая. Трябва повече тишина, за да се осъществят преговорите“.

Още: Къде е отвлеченият български кораб "Руен"? Изглежда не при хутите

"Търговският кораб "Руен" всъщност е бил отвлечен. Относно въпроса кои са похитителите, извършили абордажа на кораба,... ние нямаме подобна информация", заяви испанското министерство на отбраната в писмо по електронната поща за Ройтерс.

Първо отвличане от сомалийски пирати от 2017 г. насам

Агенцията отбелязва, че според източници от областта на морската сигурност това е предполагаемото първо отвличане на търговски кораб от сомалийските пирати от 2017 г. насам. Ройтерс посочва, че пиратите, които са създали хаос в стратегическите води между 2008 г. и 2018 г., може да са се завърнали в Аденския залив, възползвайки се от отслабването на мерките за сигурност, както и от смута, настъпил след атаките на йеменските бунтовници хути срещу плавателни съдове в Червено море.

Още: Капитан изключи възможността корабът „Руен“ да бъде освободен със сила

"Те очевидно мислят, че ситуацията край техните брегове е предразполагаща да започнат отново да нанасят удар след удар", смята Джери Нортууд, бивш капитан на боен кораб на британската армия в региона.

"Ефективното упражняване на власт" от страна на федералното правителство на Сомалия е изключило съществуването на райони, където пиратите могат да действат свободно, заяви за Ройтерс сомалийският държавен министър на външните работи и международното сътрудничество Али Мохамед Омар.

Още: Животът в плен: Разказва един от последните отвлечени от сомалийските пирати

"Оценяваме настоящите инциденти като изолирани случаи. Една от евентуалните причини за случилото се е кризата в Червено море, относно която ние призоваваме за дипломатическо решение като най-добър метод на действие", каза Омар, цитиран от БТА. 

Високопоставен европейски дипломат заяви за Ройтерс, че завръщането на сомалийските пирати в момента на атаките от страна на хусите може и да не е съвпадение, като допълни, че в региони, неподвластни на законите, където действат наемници, обстановката и съюзниците се менят.

Още: Индийският флот следи отблизо ситуацията с отвлечения наш кораб „Руен“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com