Защо либералите от обкръжението на Путин не се опитаха да спрат войната

6811
Защо либералите от обкръжението на Путин не се опитаха да спрат войната
Снимка: Pixabay

Сред близките и познатите на Владимир Путин има противници на войната. Те са имали пряк достъп до президента и са могли да обсъждат с него всякакви въпроси. Но никой от тях не се е опитвал активно да възразява срещу влизането на войски в Украйна.

Въпросът не е само в това, че в близкото обкръжение на Путин има малко либерали - привърженици на мирното развитие на страната и не само в това, че негласните правила не позволяват дори на много близки хора в разговор с Путин да навлизат в сферата на отговорност на други хора, на които той има доверие, особено по въпросите на сигурността и отбраната. А в това, че най-близките до Путин либерали отдавна са компрометирани. Това пише в свой коментар изданието "Важные истории".

Те прекалено дълго са следвали навиците на типичния руски държавник, за който използването на неговото изключително положение за получаването на лична облага е нещо нормално. Семейният бизнес, чуждестранните офшорни компании и тръстове, роднини, уредени зад пределите на Русия - всичко това за тях е било в реда на нещата. А сега при повишената подозрителност на властта, граничеща с параноя, целият този багаж е превърнал всяко несъгласие с настоящия президентски курс безсмислено и опасно. 

Кудрин, Греф и Чубайс

Най-ярките и влиятелни либерали в близкото обкръжение на Путин са председателят на Сметната палата Алексей Кудрин, председателят на Спестовната банка Герман Греж и бившият специален представител на президента Анатолий Чубайс. Греф и Кудрин са били колеги на Путин - от началото на 90-те години на миналия век заедно работят в общината на Санкт Петербург. А в края на 90-те Кудрин и Чубайс помагат на Путин да стане кандидат да приемник на Борис Елцин.

"Това е мой стар, добър, близък приятел", каза Путин за Кудрин през 2011 година.

Кудрин е единственият, който се осмели да намекне на президента за неправилността на решението за нахлуването в Украйна. Но едва след началото на войната и с голяма предпазливост, съсредоточавайки вниманието на това, че руската икономика може да се срине до състоянието си от началото на 90-те година на миналия век. Не последва никаква реакция от страна на президента. 

Греф до последно отричаше възможността за военно нахлуване в Украйна, наричаше това ПР-война. А след като войната стана факт не каза нито дума повече.

Цензура за войната в Украйна дори за специалните руски канали - известен проруски блог се оплаква

Военните кореспонденти се превърнаха в заплаха за "отговорниците за информационната политика" на Кремъл. Тази констатация прави един от...

Още през 2014 година Чубайс заяви, че Русия няма да преживее биполярен свят и призова бизнеса, ако има достатъчно решимост да изпрати сигнал до властта за необходимостта от деексалация на конфликта в Украйна. След 24 февруари 2022 г. подаде оставка и напусна страната без гръмки изявления.

Какво се случи с либералите в президентското обкръжение и защо по такъв принципен въпрос, като войната с Украйна, с цената на хиляди животи и жертване на икономиката, те се изпариха?

Либералите от близкия кръг на Путин винаги са предизвиквали подозрения и неприязън у конкуриращите се с тях силовици. Това е било свързано с различните гледни точки относно бизнеса, икономиката, политиката - изобщо на живота. И с преки бизнес-конфликти.

Либералите се ползваха с положението си не по-малко от другите руски чиновници, които евакуираха роднините си извън Русия, разпореждаха се с чуждестранни активи: недвижимо имущество, банкови сметки, офшорни компании и тръстове. Това е практика. 

Например, Герман Греф създава през 2011 година Angelus Trust в Сингапур за управляване на семейните активи на стойност над 55 млн. долара. Бенефициенти в този тръст са съпругата му, децата, брат му. Управител на тръста е племенникът на Греф - 24-годишният Оскар Греф. Оскар е бил подготвян за това  - 12 години е прекарал извън Русия, изучавал е бизнес и финанси във Великобритания, живял е в Швейцария.

Русия: "Нахлуването" ни в Украйна е американска пропаганда

Русия няма планове да нахлуе в Украйна, а предположенията за обратното са злонамерена американска пропаганда. Това обяви началникът на ...

Фондовете на Алексей Кудрин са получавали пари от нефтогазовата група РНГ (Eastsib Holding) на Владимир Столяренко и Александър Бондаренко (екс-ръководители на "Еврофинанс Моснарбанк"), които отдавна и принудително се намират извън Русия.

Средствата за създаването на РНГ те получават след конфликт с "Роснефт", която е искала да отнеме от тях компанията с лиценз за централен блок на едно от най-големите местонаходища в Източен Сибир и дори завежда дело през 2013 г. 

Анатолий Чубайс създава фемили офис в Швейцария - SFO Concept, чийто най-голям кредитор е бившият съсобственик на банката "ФК Открытие" Борис Минц.

Още през 2016 г. става гражданин на Малта. Той напуска Русия през 2019 г, в Русия е обявен за издирване и има дело срещу него за разхищение на имущество.

Самоубийствени възражения

Наришкин: С България постъпиха позорно, като с колония

САЩ и Брюксел постъпиха с България като с колония, заяви председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин по повод спирането на проек...

В мирно време всичко от изброеното не е означавало нищо, вписвало се е в привичната картина за мнозина държавници, но при новите обстоятелства е проблем. Практиката е такава, че ако чиновникът не се отклонява от очертаната от президента генерална линия, то всички тези малки пакости с бизнеса, офшорките, тръстовете и роднините в Швейцария, може и да не бъдат забелязани.

Но да се възразява срещу антизападната политика на Путин с такъв багаж е невъзможно и опасно, защото при настоящия градус на параноя президентът няма да повярва в искреността на антивоенните доводи дори на най-близките си съратници и може да ги помисли за "национални предатели".

Президентът е известен с това, че не търпи, когато опонентите му, както му се струва, прикриват лични интереси от държавни съображения. Това е позволено само на най-близките, но не на всички. 

Разказват, че началникът на Службата по външно разузнаване Сергей Наришкин, който не може да се нарече либерал, е опитал да доложи на президента за възможните тежки последици от нахлуването в Украйна. В крайна сметка той е изложен пред цялата страна - по време на заседание на Съвета по национална сигурност той изглежда като неуспял ученик, който не знае какво да отговори на учителя си. Мрънка и се съгласява предварително дори на влизането на ДНР и ЛНР в състава на Русия, макар, както с усмивка забеляза Путин, дори да не ставало въпрос за това.

А заминалият от страната Чубайс сега е проверяван от силовиците за възможни машинации в държавната корпорация "Роснано", която той не ръководи от почти една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com