Защо трябва Саудитска Арабия да бъде бойкотирана?

8830
Защо трябва Саудитска Арабия да бъде бойкотирана?
Снимка: Getty Images / Guliver

Както министърът на нацистката пропаганда Йозеф Гьобел казва, „Една лъжа повторена сто пъти става истина“. Мантрата, че Израел е милитаристична апартейдна държава е дълбоко залегнала в съвестта на милиони западняци. Ние може да изберем да игнорираме лъжите на движението BDS (движение за бойкот на Израел) или да опитаме да парираме ударите му. Историята показва, че отбранителните стратегии не сплотяват войските, не привличат нови поддръжници и не водят до победа в дългосрочен план.

Поддръжниците на движението BDS срещу Израел заявяват монополно право върху активността, движена от морала в Близкия Изток. Посланието, че Израел е източникът на всички злини в региона е безсмислено, но все пак предизвика емоционална реакция сред западняците, готови да обвинят богатите и с военна мощ държави за проблемите на техните съседи. Сега е моментът да се извлече полза от тези настроения и да се овладее идеологическия империализъм, който нанася ужасни поражения в наши дни.

Саудитска Арабия: За Асад вече няма бъдеще в Сирия

Саудитска Арабия призова Башар Асад да се откаже от властта или да бъде свален със сила, като вдигна глобалните залози в момент, в койт...

Подстрекаващата версия на исляма – салафизма, който Саудитска Арабия щедро спонсорира, лежи в основата на кръвопролитията, на които сме свидетели в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия, Северна Африка. Салафистките организации като „Ал Кайда“, Боко харам“ и „Ислямска държава“ са директни изразители на заявяваното и проповядваното от религиозното статукво в Саудитска Арабия. То експлоатира незаслуженото богатство на Саудитска Арабия да обучава стотици хиляди мюсюлмани чрез медии, джамии и благотворителни организации, че салафизма и неговата остаряла етика са автентичния ислям. Ето директната връзка между покачващите се цени на петрола през последните две десетилетия и съпътстващия бум на джихадисткото насилие и кръвопролития.

Време е загрижените за мира по света да променят тази ситуация. Време е на саудитските власти да се даде ултиматум – или спирате да изнасяте религиозен екстремизъм, или ще получите същия бойкот, какъвто получи и Израел. Време е за протести пред саудитските посолства, за отказ на визи за проповедници, обучени в саудитските религиозни институции, и да се блокира достъпа до религиозни телевизии и интернет сайтове от Саудитска Арабия.

Хора от всички страни трябва да се включат в това ново движение (за бойкот на Саудитска Арабия): евреи (които са преки мишени на салафитите), християни (които са потискани и им се отказва правото да се молят в Саудитска Арабия ), мюсюлмани от Западна Африка, Индонезия и Индия (осъзнаващи вредите от заявяваното от салафистие право върху вярата), активисти за правата на имигрантите (които ще се ужасят от условията за живот на имигрантите в Саудитска Арабия ), еколози (запознати в вредите от добива на петрол) и пацифисти (които трябва да се борят срещу износа на модерни оръжия за държави нарушаващи човешките права). Разбира се не трябва да забравяме жените и гейовете (на които в Саудитска Арабия им се отказват основни човешки права) и семействата на жертвите от „11 септември“.

В тази борба не можем да разчитаме на подкрепата на западни политици, финансисти и журналисти, облагодетелстващи се от петродоларите. Скорошното избиране на Саудитска Арабия да оглави Съвета по човешките права на ООН ярко илюстрира тази реалност.

Очаква се Саудитска Арабия да намали цените на петрола си за Азия

Саудитска Арабия се очаква да намали цените за доставка на петрол в Азия през ноември, след като цената на „черното злато“ ...

Независимо от всичко, ние трябва да се възползваме от множеството предоставяни от интернет и социалните медии възможности да образоваме хората за саудитската заплаха за човешките права и световния мир. Да реформираме Саудитска Арабия чрез кампания за бойкот е най-моралната кампания за Близкия Изток.

Авторът на материала е член на фейсбук групата "Boycott Saudi Arabia".

Yedioth Ahronoth

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com