Арт Галерия Ларго представя "Мецотинто" изложба – графика на Христо Керин

5040
Арт Галерия Ларго представя "Мецотинто"  изложба – графика на Христо Керин
Снимка: Арт Галерия Ларго

От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна изложба – графика Христо Керин - един от най-обичаните и най-награждаваните съвременни български творци. Роденият в Пазарджик художник завършва Художественото училище „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1992 година се дипломира със специалност „Графика“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и свързва живота си завинаги със старопрестолния град. Още през следващата 1993-та година Керин се присъединява към Катедра „Графика“ на университета, първо като асистент, a от 2005-та като доцент по графика. Настоящата изложба се нарича „Мецотинто“ и в нея съвсем логично участват само творби, създадени с тази особено трудна за изпълнение, но и много вълнуваща графична техника.

Мецотинтото е изключително труден и взискателен метод за създаване на графични творби. При него художникът започва работа като с помощта на специален уред, наречен кобилка (рокер), той създава грапава повърхност върху металната плоча. Ако плочата се остави да бъде отпечатана в това състояние, резултата ще бъде плътно, черно изображение. Всеки образ или елемент от творбата, който авторът ще иска да отпечата в по-светъл от това черно тон, той изстъргва на ръка с метално приспособление (шабер) и след това започва да излъсква или полира плочата с друг уред, за да се получат сивите и бели тонове във вече завършения отпечатък. Този процес е изключително дълъг, тежък и дори понякога (тъй като художниците работят с голи ръце) болезнен. Много често авторите, работещимецотинто, печатат своите творби в цвят. Тогава за всеки отделен цвят е необходима нова плоча, като новият цвят се печата върху предишния отпечатък с отделен ход на печатарската пресата за всяка плоча. Ето защо графиките, създадени с техникатамецотинто,често са по-скъпи от създадените с други графични техники и в същото време саизключително въздействащи и с висока художествена стойност.

"Алтер его" - изложба на Добрин Атанасов в Галерия "Етюд"

На 10 март от 18.30 часа в галерия „Етюд“ се открива изложбата „Алтер его“ на художника Добрин Атанасов. Експоз...

В настоящата си самостоятелна изложба в галерия Ларго Христо Керин ще покаже творби, създадени само с техниката мецотинто. Част от тях са по-големи графики, а част са от така търсените и поръчвани негови екслибриси, изпълнени в малкия формат до 20 на 20 сантиметра. Една от основните теми, разработвана в творчеството на търновския художник - за женската красота и женската природа, е основно застъпена в настоящата изложба. Като започнем с древната митология и историите за Леда и лебеда, за тракийската кралица, за богинята на красотата и нейните сънища, ще преминем през флиртуването на автора с темата за музиката, отново претворена чрез женската красота в графиките „Просто Джаз“, „Музика“, „Първа пролет“. На практика в цялата изложба, с изключение на една творба, ще видим женски портрети, олицетворяващи разноликата женска природа, обрисуващи различни емоционални състояния на жената.

Христо Керин е роден на 09 март 1966 г. в Пазарджик. През 1985 г. завършва ССХУ “ Цанко Лавренов” в Пловдив, а през 1992 г. завършва ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий” - Велико Търново, със специалност “Графика” при доц. Иван Маринов. От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет “Изобразителни изкуства”, а от 2005 г. е доцент по графика във ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий”. Работи в областта на графиката и илюстрацията. Считан е за един от най-добрите майстори на екслибрис в световен мащаб. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби и участия в над 150 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра в САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания, Италия, Англия, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Румъния, Гърция, България, Полша, Португалия и др. Лауреат на множество награди за графика, сред които Първа награда на Международен конкурс за екслибрис – БодиоЛомнаго, Италия (2002), Номинация на Международен конкурс за графика – АкуиТерме, Италия (2007, 2011), Награда на Международна изложба за екслибрис – Тайпе, Тайланд (2009), Номинация на Национален конкурс Алианц България (2009), Първа награда на Международен конкурс за екслибрис “Контратала “ – Испания (2010) и др. Живее и работи във Велико Търново.

Откриването на изложбата на 12 март, четвъртък, ще протече като вернисаж. Художникът ще ви очаква през целия денот 14:00 до 20:00 часав Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 31-ви март.Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com