Арт Галерия Le Papillon представя изложба на бижута "GRAVITATED OBJECTS"

9064
Арт Галерия Le Papillon представя изложба на бижута "GRAVITATED OBJECTS"

Галерия Le Papillon Ви кани от 29-ти февруари до 27-ти март в изложбения салон на ул. Драгоман № 12, Варна, да изследваме гравитацията не просто като явление, но да изпитаме нейното въздействие и закони с похватите и изразните средства на бижутерията. През изминалите 5 сборни бижутерски изложби анализирахме, проектирахме и реално изпълнихме „огънати пространства“, направихме идейно-образно проучване върху взаимодействията обект-зрител, достигнахме постижения по правилата на „земеделието” и подготвихме възприятията на зрителите за новите обекти - бижута.

Предизвикателството ни тази година е да бъдат сътворени ГРАВИТИРАЩИ ОБЕКТИ / GRAVITATED OBJECTS, които следвайки закона на гравитацията и силите на привличане да намерят своето естествено място в пространството. Гравитационното взаимодействие е едно от четирите фундаментални взаимодействия в природата. Гравитацията се изразява в наличието на сила на взаимно привличане между всички материални обекти, които притежават маса.

Дали създадените обекти ще са гравитиращи или притежателите им и зрителите ще гравитират около тях – е задачата, чийто резултати ще наблюдаваме и изследваме в сборната бижутерска изложба „ГРАВИТИРАЩИ ОБЕКТИ“. В тази връзка обектите - бижута, вдъхновени от въображението, създадени с техниката, познанията и уменията на твореца, ще бъдат средството, с което ще проверим физическите закони на природата. А може наблюденията ни върху взаимно въздействащите се тела и обекти да ни доведат до нови изводи и теории?

В ежедневието гравитацията се свързва със свойството на телата да тежат и да падат, тоест да се привличат към Земята. Единственото условие за наличие на гравитация е наличието на обекти с маса и затова според физиката всеки отделен обект с маса във Вселената изпитва привличане едновременно към всички останали обекти във Вселената и на свой ред ги привлича.

За разлика от физичните закони, бижутата създават и следват по-различни, допълващи гравитационните взаимодействия принципи. Нека видим как влияе изкуството върху притегателните сили, мечтите и върху самото желаене за мечтаене и създаване!

Галерия Le Papillon Ви кани да изследвате гравитацията на езика на въображението, със средствата на метала, или други предизвикващи Ви материи, за да откриете Вашите ГРАВИТИРАЩИ ОБЕКТИ:

• обекти от миналото, притежаващи силно носталгични сили

• обекти от ежедневието, които създават притегателна сила на удобство и уют

• футуристични обекти от материали на бъдещето привличащи съзнанието отвъд реалното

• обекти – амулети, които поради естеството си създават взаимно притегателни сили

• обекти – привличащи с минималистичния си изказ

• обекти – натоварени с маса и информация и поради това си свойство привличащи човешката мисъл и внимание.

Изразните средства на дизайнерите са предизвикателство за естетическо изследване на измереният. Въображението и специфичната техника на участниците, сътворяват пространствени реалности в бижута – част от нашето ежедневие или израз на индивидуалният ни стил в специални случаи.

Дали ще намерим себе си, детайли от нашата реалност или създаденото с любов бижу ще ни приобщи към едно ново за нас измерение? Всеки зрител ще направи своя личен избор, щом позволи сетивата му да се докоснат и усетят стила, вижданията и мечтите на тазгодишните участници в сборната бижутерска изложба. Повечето от накитите в експозицията са изработени от сребро 925, позлата, емайл, високотемпературен порцелан, текстил, кожа, дърво. Използвани са скъпоценни и полускъпоценни камъни, и др. Без ограничения в големината, разнообразие от форми и декоративни решения, широка гама от материали, концептуални цели и перфектна изработка, едни от най-известните дизайнери, художници – бижутери ще ни представят творчеството си.

Участниците в GRAVITATED OBJECT тази година са 30 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Това са:

Букети от кускус оживяват в пролетна изложба на деца

Пролетни пана с букети от кускус и солети оживяват в изложба под надслов „Цветно вълшебство“. Тя ще бъде открита на 29 февр...

Август Спасов, Ангелина Цветкова, Антоанета Рамджулска, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Велислава Божинова, Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Радоев, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Евгения Цанкова, Иво Борисов, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Катя Лазарова, Мира Джамбазка, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Стефан Димитров, Теодор Лулчев, Цветелина Алексиева.

Откриването на изложбата ще бъде на 29 февруари 2016 г. – понеделник, от 14:00 ч. до 19.00 ч. в изложбената зала на галерията на ул. Драгоман 12.( до Куклен театър ).

Какво споделят някой от участниците към настоящия момент:

Даниела Андреевска

В основата на моята работа е страстта ми към камъните, астероиди гравитиращи около моята орбита. Взаимно привличане.

Георги Коларов: Рисуването ми дава свобода да бъда себе си, това е щастието

Георги Коларов е роден на 5-ти април 1981 в гр. Пловдив. Учи в художественото училище за сценични кадри в Пловдив, след което завършв...

Велислава Божинова

Опитвайки да разбера физичните закони в природата и да представя силата на привличане между обектите по свой начин, избрах сферата за основен градивен елемент в серията си от бижута. Тя, като повтарящ се модул, съставя геометрични композиции подобни на кристална решетка. Структурите на обектите са изградени от стъклени ядра- капсули изпълнени с малки, гравитиращи около себе си частици. Частици взаимно привличащи се, движейки се винаги в една посока, като едно цяло. Търсещи път отвъд невидимите прегради на времето и пространството.

Ралица Дековска

Когато трябва да се намери гравитационните сили в най-общия случай за сферични тела,чийто размери са значителни в сравнение с разстоянието между тях,телата се разделят на малки елементи ,за да може да се приложи закона за всяка двойка от тях.Гравитационната сила, действаща на една от телата,се получава, като се съберат всички сили, които действат на неговите елементи.

Бижутата, които създадох са инспирирани от дадената дeфиниция. Също, както при гравитацията, така и в тях всеки елемент се привлича с друг елемент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com