Безплатни детски ателиета за българските традиции в Националния етнографски музей

2306
Безплатни детски ателиета за българските традиции в Националния етнографски музей
Снимка: БГНЕС

Днес, 5 ноември от 12:00 ч. в зала 19 започва етнографското ателие на Фондация Изиарт в Националния етнографски музей. В деня на Архангелова задушница децата ще могат да се запознаят с една от почти забравените молитвени практики на нашите заминали предци, която е предмет на настоящата изложба в музея „Вотиви”.

Малките посетители на ателието ще имат възможност да си направят свои оброчни фигури, подобни на изложените. Специалистът от музея Димитър Василев ще изнесе кратка лекция на децата, в която ще ги запознае с изследването на наследството на траките и практиката „вотиви”, а след това заедно с художници от фондацията те ще се включат в практическата част, съобщиха от музея.

Габрово посреща гости в уникален интерактивен музей на индустрията

Най-новата туристическа атракция на Габрово – Интерактивен музей на индустрията, беше официално открита в града на хумора и сатир...

Терминът "вотив" идва от латински език, а на български е придобил популярност като "оброк". Това са малки фигурки, дарявани на божествата с различни молби, а като всяка езическа практика, в последствие е християнизирана. Ателието ще продължи в рамките на един час, като участието в него е безплатно. До края на ноември децата ще имат възможност да се включат в още три етнографски ателиета: изработка на национални носии, плъсти (традиционна техника за вълна) и кукерски маски. Инициативата е част от кампанията за набиране за средства за изграждане на Образователен център в музея „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!”, на която Фондация Изиарт е партньор.

В Образователния център, който искаме да създадем, малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.

Детските програми на Easyart са със свободен достъп, което има за цел да превърне музеите в лесно достъпно и привлекателно място, както за децата, така и за техните родители. Заниманията са спонсорирани от Фондация Америка за България и са напълно безплатни за всички посетители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт