X
 
 

Известни турски художници демонстрираха техники по живопис в Пловдив (СНИМКИ)

3524 0
Известни турски художници демонстрираха техники по живопис в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Двама известни турски художници подредиха изложба на свои картини в Пловдив по повод Деня на турското изкуство. Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу организират подобна съвместна проява за първи път.

В експозицията художниците са подредили около 60 свои творби, рисувани специално за българската публика.

Хикмет Четинкая е известен на българската публика като Художника с маковете, а Шукран Истанбуллу досега е участвала в общи проекти с други български творци.

„С три основни думи искам да разкажа значението на мака като едно мистично цвете в света на изкуството. Първото е да не се забравя – незабравка. Второто е да си спомняш и третото е гордост“ – така обяснява интереса си към мистичното цвете Хикмет Четинкая.

„Аз пък рисувам повече своите мечти – повече са фантастични, измислени неща. Обичам живота. Гледам по различен начин на живота. Искам тези, които наблюдават моите картини да видят през моите очи, искам и те да поразсъждават върху живота“, заяви Шукран Истанбуллу. Тя уточни, че използва три основни символа – жената, къщата и дървото. „Жената е сила, жената е творческото. Дървото е сила, а домът е там, където можеш да се скриеш“, категорична е художничка.

Турските художници демонстираха своите живописни техники живо пред публиката. Изложбата ще остане в Пловдив до 12 юни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...