„квАРТал фестивал“ преобразява стария център на София

55073
„квАРТал фестивал“ преобразява стария център на София
Снимка: Райна Тенева

Между 16 и 18 септември ще се състои пилотното издание на „квАртал фестивал“ – фестивал за култура и начин на живот.

Между 16-18 септември, в района на стария еврейски квартал, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, ще се проведе първото издание на „квАРТал фестивал“ – фестивал за култура и начин на живот.

В рамките на три поредни дни, обособеният периметър ще се преобрази и ще отвори вратите си за всички жители и гости на столицата, които имат отношение към София и са любопитни да изследват огромния потенциал на региона.

Множество ключови локации ще очакват посетителите за да им покажат атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района. В рамките на събитието са предвидени още разнообразни представления, артистични пърформънси, лекции и работилници. Вратите си за гостите ще отворят и многобройните действащи в периметъра ателиета, арт-пространства и различните йога и спортни центрове, а специална обиколка ще покаже и потенциалните, все още неизследвани и празни пространства на всички заинтересовани да ги наемат и да ги превърнат в място, където могат да реализират своите бизнес и артистични идеи.

Няколко специални тур-обиколки ще обогатят знанията на гостите на „квАРТал фестивал“ – те ще представят сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще покажат всички скрити „съкровища“ и ще хвърлят светлина върху един от най-проспериращите и интересни софийски региони от началото до средата на миналия век.

За доброто настроение на посетителите са подготвени и специални гурме и бар турове с много изненади и награди, а музикалната програма, включваща както изпълнения на живо така и диджей партита, ще допринесе за хубавата атмосфера на събитието.

Подробности за програмата и участниците очаквайте скоро!

Защо точно квАРТал-ът?

Представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, е една от главните цели на организаторите от творчески колектив „квАРТал“. Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват множеството музеи, културни и религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства, да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.

Като мотив още може да се изведе нуждата от информиране на хората за целия този потенциал и изграждането на нов имидж на квартала. Да се докаже, че той е едно добро място, както за живот, така и за работа. „С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв“, коментират организаторите.

Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.

В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране.

Обособяването на действаща културна зона в София, е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали в Европа са многобройни, а тези, които са извън Стария континент, доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.

Организатори на „квАРТал фестивал” са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.

Основни партньори на инициативата: Музей за история на София, Полски културен институт, Организацията на евреите в България "Шалом“.

квАРТал - Кои сме ние?

Арт Фондация ДОМА, Дом на киното, Cush.be, French 75, Ателие Пластелин, Т Е З Г Я Х, Sito Studio, Фабрика Дъга, The Muse, Move.bg, Клуб на пътешественика, Skaptobara, БюфетЪ, SKLADA, Tea House (Чай във фабриката), Flava House Street Dance&Culture, Галерия „Червена точка”, Бар Стерлинг, Adi’s Cook-Book, Цукерна Савенко, р-т Салонъ, р-т L’Etranger, р-т Кринг, СОХО – Работно арт пространство за споделено ползване, Rock It, Yoga Mandala, Книжарница Еднорог, Арт Галерия Муза, Музей за история на София, Полски културен институт.

За повече информация - Facebook! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт