X
 
 

Награждават художника Христо Панев с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

2546 0
Награждават художника Христо Панев с орден "Св. Св. Кирил и Методий"
Снимка: Галерия "Панев"
Христо Панев е художник живописец с богато творчество, любимо на български и чуждестранни ценители на изобразителното изкуство. Взимайки предвид големите му заслуги в областта на културата и изкуството, Българското правителство предлага на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването му с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, съобщиха от правителствената информационна служба.

Христо Панев е роден през 1942 година в село Крепост, община Димитровград, където твори активно и досега.

Снимка на Христо Панев: Училище „Христо Ботев“, с. Крепост /Сграфито/

Дипломира се като художник по специалността „графика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1969 г. От 1976 г. е член на „Съюза на българските художници“. Член е и на Международната академия за изкуство към UNESCO „Нова ера“ и почетен член на Руската държавна академия по изкуствата.

Творческата биография на художника Христо Панев е свързана с Велико Търново, където в района на Самоводската чаршия се намира и семейната галерия „Панев“. В галерията истински ще ви завладее красивото изкуство на художниците, представени там.

Снимка: Галерия "Панев"

Христо Панев твори в областта на живописта, графиката, илюстрацията на книги и монументалните изкуства. Негови картини се намират при ценители в България, САЩ и много страни от Европа и Азия (Германия, Швейцария, Австрия, Словакия, Унгария, Италия, Русия, Турция) и др.

Снимка на Христо Панев: "Плодородие"

Носител е на наградата на Велико Търново за 2006 г., за своя принос за развитието на града и общината, и на още много други отличия и награди за своите художествени произведения.

Снимка на Христо Панев: "Болярка"

В семейството на Христо Панев всички са художници - съпругата му Иваничка Панева е изтъкнат живописец, известна с красивите си пейзажи на Велико Търново, а синът му Габриел Панев е модерен художник от младото поколение български творци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...