Със специално събитие "Фотографите отблизо" National Geographic отличава победителите във фотоконкурса

1357
Със специално събитие "Фотографите отблизо" National Geographic отличава победителите във фотоконкурса
Снимка: National Geographic

Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic ще бъде отбелязан със специално събитие, на което ще бъдат отличени победителите в четирите категории и техните подгласници. Публиката ще има възможността да стане част от церемонията по награждаването, а заедно с това да се потопи в света на трима от най-успешните родни фотографи, които са жури в настоящото издание, и различните им гледни точки към това необятно и завладяващо изкуство.

Ясен Тодоров, Владислав Терзийски и Иво Данчев ще разкажат повече за предизвикателствата и особеностите, свързани със стремежа към най-сполучливия кадър, а актьорът и фотограф Владимир Карамазов ще задава интригуващата посока на разговора благодарение на своите познания и опит в областта. В допълнение към личните истории и богатите впечатления на журито, гостите ще се насладят и на опита на фотографа на National Geographic Ейми Витале. Шесткратен носител на World Press Photos и една от 50-те Badass Women на списание InStyle, тя ще гостува за първи път у нас и ще сподели своята перспектива и опит от сътрудничеството си с общности, които работят за опазване на дивата природа и баланса, в презентация на тема "Reframing The Narrative" ("Нови подходи във фоторазказа").

Във "Фотографите отблизо" – тази специална среща с публиката, едни от най-забележителните фотографи у нас ще споделят повече за някои от любимите си творби, страстта си към снимането и мнението си за бъдещето на фотографското изкуство и намесата на изкуствения интелект в него. Ще разкажат също какво е било водещото в избора на отличените във фотоконкурса и какво ги е впечатлило при разглеждането на хилядите участвали кадри.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Кулминацията на вечерта на 26 септември ще настъпи с награждаването, по време на което ще бъдат обявени големите победители в тазгодишния фотоконкурс на National Geographic. Членовете на журито са изправени пред нелеката задача да изберат най-добрите от над 6000 публикувани кадъра, разпределени в четири категории – "Животни", "Хора", "Пейзажи" и "На тъмно".

Ирина Тотова, вицепрезидент и генерален мениджър на Disney за Балканите, коментира: "Изследователите и разказвачите на историите винаги са били неразривна част от National Geographic бранда. Затова се радваме, че за втора поредна година имаме възможност да наградим креативността на феновете си и да споделим техните емоции и преживявания през призмата на обектива. Щастливи сме, че конкурсът предизвиква още по-голям интерес с тазгодишното си издание."

Победителите от онлайн конкурса ще спечелят награди, осигурени от National Geographic, Samsung и Audi. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на сп. "National Geographic". Носителят на "Наградата на публиката" и победителите във всяка от категориите ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S23 Ultra и брандирана раница Audi, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, ще получи и най-приключенската сред наградите – фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф.

Събитието ще се проведе на 26-и септември, вторник, в Pirotska 5 Event Center (ул. "Пиротска" №5) от 19:00 ч. Вход свободен!

Повече информация можете да намерите в официалната Facebook страница на събитието.

Повече за членовете на журито

Ясен Тодоров е носител на голямата награда на фотоконкурса National Geographic 2018. Негови изображения са публикувани от National Geographic, Los Angeles Times, Guardian и др., и са изложени на летище O’Hare в Чикаго, Съмърсет Хаус, Шотландския парламент. Активен пилот и летателен инструктор, той се специализира във въздушна фотография, включваща както популярни, така и отдалечени части на света. Г-н Тодоров е концертен цигулар и професор по музика в Държавния университет в Сан Франциско.

Владислав Терзийски обича да се събужда всяка сутрин на ново място. Наслаждава се на изгрева с дистанционно в ръце и с дрон в небето. Често дните му минават в дълги пътувания в търсене на перфектната снимка. Хубавият кадър изисква да се вглъби и да влезе в творческо настроение и най-добрият начин е да е сам със слушалките в ушите. През годините снимките му са участвали в много изложби, но някак не се е престрашил да направи собствено представяне само с негови снимки. Той е в сърцето на проекта "Европа отвисоко – България", като в рамките на няколко месеца обикаля много интересни места из родината ни. Дали ще снима видео или снимка, дали ще лети с дрона или ще е с камера в ръце, той винаги го прави с душата си.

Иво Данчев е български фотограф, чиято работа е позната както у нас, така и по света. От 2009 г. насам Иво работи основно със списание National Geographic България, а от 2012 до 2017 г. е арт директор на изданието. През своята кариера той упорито и последователно работи за създаването на фотографии, ангажирани с популяризирането на културното и етническото многообразие и опазването на природата на България. Фото историите на Иво ни разказват за българи, помаци, каракачани, турци, роми, различни балкански народи и дори индианци.

Ейми Витале, фотограф на National Geographic и автор на документални филми, е пътувала до над 100 държави, заснемайки сърцераздирателната реалност на войната и станала свидетел на вдъхновяващата сила на хората, които правят промени. Нейните награждавани творби разкриват невъзпяти герои и общности, които работят за опазване на дивата природа и намирането на хармония. Ейми е определяна като един от най-влиятелните фотографи на своето поколение и е стипендиант на Conservation International Innovators за 2022 г. През 2022 г. тя е удостоена с престижни награди – както с почетния медал "Мисури" за заслуги, така и с хуманитарната награда "Луси". Списание InStyle обявява Ейми за една от петдесетте Badass Women – поредица, отбелязваща жените, които се изявяват, говорят и постигат резултати. Тя се появява заедно с група невероятни жени, сред които Джейн Гудал, Кристиан Аманпур и Рут Бадер Гинсбург. Ейми е обявена за фотограф на годината в категория Списания от Международните награди "Фотограф на годината", получила е наградата "Даниел Пърл" за изключителен репортаж и е шесткратен носител на наградата World Press Photos. По-късно тази година Ейми ще бъде представена в телевизионната поредица Explorer на National Geographic Channel. Ейми е и основател и изпълнителен директор на ръководената от жени организация с нестопанска цел Vital Impacts, която подкрепя хуманитарни и природозащитни дейности по целия свят. Vital Impacts е създала глобалната програма за безвъзмездни средства и менторство, за да насърчи и подкрепи следващото поколение разказвачи на истории в подкрепа на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт