В София се провежда седмото издание на Sofia Pride Arts

1578
В София се провежда седмото издание на Sofia Pride Arts
Снимка: София прайд 2018

За първи път в историята продължителността на фестивала се разширява четирикратно и в рамките на месец ще предложи на софиянци и гостите на града. Над 20 събития с участието на 30 международни автори в повече от 13 локации.

В София се провежда седмото издание на Sofia Pride Arts – една от ключовите инициативи в културната програма на най-значимото ЛГБТИ+ събитие у нас – София Прайд. След 7 години и над 100 представени проекти на ЛГБТИ+ артисти от цял свят, включително и България, от тази година едно от най-разпознаваемите културни събития в столицата разширява програмата си от една седмица на един месец и по този повод променя името си от Sofia Pride Art Week на Sofia Pride Arts.

„Това разширяване се наложи от все по-големия интерес към различните форми на себеизразяване и жанрове изкуство, както и от растящите нужди на ЛГБТИ+ общността у нас, която е жадна за интересни, смислени и вдъхновяващи културни прояви“, обяснява промените около фестивала Симеон Василев, главен куратор на програмата на Sofia Pride Arts и изпълнителен директор на фондация GLAS, която организира арт фестивала. Неговата тема тази година е тясно обвързана с тази на София Прайд 2018 - “Различни хора, равни права”.

На 12 май (събота) фестивалът започна с изложба на дигитални фотографии „Секс и лудост“ на сръбския гей фотограф и художник Никола Джукич. Творбите на артиста разказват историята на ексцентричния свят на човешката красота и психика и се фокусират върхи теми като търсенето на себе си, опознаването на Другия и проблематизирането на традиционните рeпрезентации на голото мъжко тяло.

Търсенето на любовта отвъд стереотипите и етикетите ще бъде в центъра на груповата изложба Love Moves, която ще се проведе от 18 до 24 май в “Генератор”. В нея ще участват 10 български и чуждестранни артисти – Джон Макена, Гонзало Оркуин, Его Родригес, Искра Благоева, Калин Серапионов, Наталия Ленц, Пламен Петров, Радостин Седевчев, Севда Семер и Ясен Сгуровски. Официалното откриване с вход свободен е на 18 май, петък, от 19 ч.

Определиха датата за Sofia Pride 2018

Sofia Pride 2018 ще се състои на 9 юни. Началният час е обявен за 16 ч., като за първи път ще има съпътстваща спортна програма. Първото...

Дерида денс център ще се включи за първи път във фестивала с две танцови постановки на хореографа Живко Желязков – FLAPSƎ на 19 май и Zen Play на 2 юни. Със свои авторски пърформанси в Sofia Pride Arts ще вземат участие и световно признатите артисти и хореографи Красен Кръстев, Християн Бакалов и Иво Димчев.

От 28 май до 9 юни в Дом на културата “Средец” ще бъде представена фотографската документална изложба Balkan Pride. Тя включва фотографии и видеа от всички балкански градове, които организират прайд шествия. Кадрите са предоставени от прайд организации от Балканите и за първи път проследяват цялата история на движението за равенство на ЛГБТИ+ хората от балканските държави под формата на арт проект.

На 3 юни в Червената къща ще се състои премиерата на постановката победител в конкурса на Sofia Pride Arts за театрален спектакъл на ЛГБТИ тематика. Постановката е на театрална компания “КОМА Луденс” с артистичен директор Констанца Генова. Тя ще представи “На масата” - документален вербатим спектакъл, представящ борбата, която ЛГБТИ+ хората водят вътре в самите себе си и с която се изправят срещу най-голямата институция и мерило на своя живот – семейството.

Арт фестивалът ще приключи часове преди началото на Sofia Pride 2018 на 9 юни (събота) пред Паметника на Съветската армия с уроци по танци на открито, пърформанс на Християн Бакалов и музикални изпълнения на диджеите Sex Shooters (Великобритания) и банда барабанисти Paranue (Гърция).

Ето и другите акценти в програмата:

Първият ирландски гей сенатор: Политиците нямат полза да игнорират хомосексуалните

Дейвид Норис е бивш университетски преподавател и първият признал гей наклонности човек, който е избран на обществен пост в Ирландия - ...

фотографска изложба на драг кралици от Манчестър

изложба с образи на непознати градски места на удоволствието и гей крузинга

представяне на колекция годежни халки за гей двойки

колекция от концептуални предмети, вдъхновени от клуб културата на Ню Йорк през 90-те години

ъндърграунд литературни четения

Г-жо Радева, добре дошли в първи клас

Добре дошли в поредното отворено писмо до Вас. Знаете ли кое е най-хубавото на отворените писма? Че човек никога не знае дали краят ням...

Sofia Pride Arts се организира от Организационния комитет на Sofia Pride и Фондация “ГЛАС”. Тази година Sofia Pride Arts ще се проведе в културните пространства Fabrica 126, Aether, Генератор, Derida Dance Center, Дом на културата “Средец”, НАТФИЗ, The Fridge, Sabai, студио ТЕЗГЯХ, Червената къща, Бар Есенс, Канаал, Rainbow Hub, както и на различни локации на открито.

Повечето от събитията в програмата на Sofia Pride Arts са с вход свободен.

Информация за фестивала и пълната му програма можете да намерите на неговия сайт и Facebook страница.

Sofia Pride Arts (по-рано Sofia Pride Art Week), който се организира и курира от Фондация “ГЛАС”, се случва от 2012 г. насам като инициатива, която предхожда програмата на Sofia Pride през юни. Фестивалът включва серия от събития и изложби, които целят да покажат красотата, разнообразието и достиженията на ЛГБТИ+ общността както в световен, така и в локален план.

Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) е неправителствена организация, основана през 2014 г., която цели да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за пълно участие на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на дейност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, създаване на приобщаваща работна среда и провеждане на обществени кампании срещу хомофобските престъпления от омраза и в подкрепа на толерантността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com