1 000 лева глоба за мъж, заживял на съпружески начала без брак с малолетна в Асеновград

6107
1 000 лева глоба за мъж, заживял на съпружески начала без брак с малолетна в Асеновград
Снимка: Actualno.com

1 000 лева глоба, в полза на държавата, бе наложена на пълнолетен младеж, заживял на съпружески налача с малолетна девойка. Той е неженен, неосъждан, без образование и безработен. Районен съд Асеновград го призна за виновен в това, че преди година, без да е сключил брак, е заживял съпружески с момиче, ненавършило 16-годишна възраст, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Пред магистратите мъжът е признал вината си и е поискал наказанието да е в минимален размер. Момичето живеело с родителите си в къща в Асеновград. С обвиняемия се познавали от няколко години, тък като са жители на един и същи квартал. Още през лятото на миналата година започнали да се срещат. Харесали се и решили да заживеят заедно.

Катаджии в Асеновград спряха за проверка нарушител два пъти за един ден

Заради нарушение на пътя, на 16 октомври 2015 г. е бил проверен водач, управлявал микробус „Форд“ по улица „Цар Иван ...

Това решение момичето съобщило на родителите си. Те се възпротивили, поради крехката възраст на дъщеря им. Въпреки това, разрешили съжителството. Така, през месец октомври 2014 г. малолетната асеновградчанка се преместила в жилището на своя любим. Мъжът знаел, че тя е само на 14 години.

По време на съвместното съжителство на двамата, момичето забременяло и се наложило да потърси медицинска помощ. Именно това станало причина за случая да бъде уведомена Дирекция „Социално подпомагане“ в Асеновград. Социалните служители сезирали Районната прокуратура в града.

Съдът в Асеновград определи, че от субективна страна, мъжът е действал с пряк умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието. Предвиждал е последиците и е искал тяхното настъпване. Обвиняемият е съзнавал, че няма право да живее с ненавършило 16 години момиче, но въпреки това, е заживял съпружески, без да има сключен граждански брак. За извършеното умишлено престъпление се предвижда лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

При определяне на наказанието съдът в Асеновград взе предвид, като смекчаващи отговорността обстоятелства, младата възраст, тежкото материално положение, социалните и битови особености на етноса към който принадлежи мъжът, както и направеното от него самопризнание. При анализиране на събрания по делото доказателствен материал не са били установени отегчаващи вината обстоятелства. Затова при определяне размера на санкцията Районен съд Асеновград се съобрази и с имущественото състояние на обвиняемия, който в настоящия момент е безработен. Освен това, мъжът е неосъждан досега и не му е налагано административно наказание “Глоба“, а вследствие на деянието няма причинени имуществени вреди. Затова той бе освободен от наказателна отговорност и бе санкциониран със сума от 1 000 лева.

Броят на избирателите в община Асеновград още не е ясен

Пет дни преди насрочената дата за провеждане на изборите за местна власт и национален референдум (ако броим и днешния), все още няма да...

Целта на наложената от Районен съд Асеновград глоба е да се поправи и превъзпита осъденият към спазване на законите и добрите нрави. Да се въздейства предупредително върху него и други членове на общетсвото, както и да му се отнеме възможността да върши други престъпления.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд Пловдив в срок до 27.10.15 г., включително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com