20 сгради от Асеновград ще се борят за финансиране по програмата за саниране

767
20 сгради от Асеновград ще се борят за финансиране по програмата за саниране
Снимка: Община Асеновград

Собственици на жилища в общо 20 сгради, разположени на територията на Асеновград, подадоха необходимия набор от документи за кандидатстване по програма „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Съгласно изискванията, всяко от сдруженията представи техническо и енергийно обследване, както и документация от проведени събрания, с изразено съгласие за кандидатстване по програмата. Документите на всички бяха разгледани и обработени от общинска администрация. За всяка сграда се изготви персонално проектно предложение. Същото беше подадено по електронен път към програмата чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата (ИСУН) от Европейския съюз (ЕС). Община Асеновград оказа пълно съдействие в процеса по кандидатстване. Ежедневно ангажираните с програмата служители даваха разяснения, насоки и съвети на гражданите.

Общата стойност на подадените проектни предложения за града е в размер на 26,5 милиона лв. Разгърната застроена площ (РЗП) на сградите, за които е кандидатствано, е 93 370 кв. м., а живеещите в тях наброяват повече от 2700 души. Най-голямата постройка с РЗП е с квадратура от 7755 кв. м. и съдържа 72 самостоятелни обекта. А най-малката такава е с РЗП от 725 кв. м. и има 8 самостоятелни обекта. Статистиката сочи, че най-активни са били жителите на кв. „Запад“. От там има подадени документи за 8 сгради. Втори в класацията са живеещите в централната градска част, с 4 сгради, а трети се нареждат хората от кв. „Изток“ - с 3 сгради.

На национално ниво се очаква да е кандидатствано за около 3000 сгради, които ще се конкурират за финансиране. Предстои комисия по програмата да извърши оценка на постъпилите проектни предложения. Сред критериите за оценяване са административна допустимост и оценка на качеството. Основна тежест при поставянето на оценка от комисията ще имат данните от енергийните обследвания на сградите и показателите за енергийно спестяване в годишното потребление на енергия. И още: намаляване емисиите на въглероден диоксид; клас енергийна ефективност, който ще постигне съответната сграда; РЗП и процентът на сдружението на собствениците. Минималният брой точки за класиране на всеки проект е 72, а най-много могат да бъдат получени 140 точки. Предложенията, получили най-малко точки (72), ще се класират в низходящ ред, съобразно получената оценка, като за финансиране се предлагат всички по реда на класирането, до покриване на общия размер на бюджета по процедурата.

Община Асеновград ще следи процеса по оценката на подадените проектни предложения и ще информира своевременно сдруженията на собствениците при публикуване на резултатите от класирането по програмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com