Аварии в недостъпни зони причиняват ниско налягане и загуби на вода в Асеновградско

1526
Аварии в недостъпни зони причиняват ниско налягане и загуби на вода в Асеновградско

Множество аварии на труднодостъпни места водят до немалки загуби на питейна вода и затруднения при водоподаването до няколко асеновградски села. За проблема с пониженото водно налягане сигнализираха жители на Боянци. „В момента не е пълен дебитът на водата във водохващането. Има и много аварии по трасето в района, които са на недостъпни или труднодостъпни зони. Това, което на този етап правим, е с багер да разчистваме трасето на водопровода.“, обясни в тази връзка управителят на клона на ВиК в Асеновград – инженер Димитър Кавалджиев.

Проблемният водопровод е с дължина около 2 километра. Той е много остарял и са се получили процепи. През тях, вътре в самите тръби, влиза едно специфично растение, което образува така нареченото „коренище“. То възпрепятства преминаването на водата и увеличава налягането в друг участък, поради което водопроводът там отново се къса. Това е причината за постоянните аварии в зоната. По думите на Кавалджиев, този процес се е разширявал в последните 20 години. Течове се наблюдават на различни места по 2-километровата отсечка от водопровода. Въпреки че са на недостъпни места, се обмисля начин да започне ремонтирането му. Предвижда се в рамките на около година да бъде направено ново проектиране и след това, подмяна на водопровода. За целта е необходимо да се разчисти трасето и да се замери всичко с точност. Едва тогава следва да бъде начертан проектът и да се сменят тръбите. Чрез две водохващания от язовир „40-те извора“ с вода се захранват селата Боянци, Козаново, Конуш, Избегли и част от Болярци, както и Асеновград. Когато се отдаде възможност, се понижава функцията на помпите за града и се увеличават тези, за другите населени места. Засега не е планирано спиране на водата към петте села.

Чаят като начин на живот!

Чаят, като начин на живот! Темата е малко позната, но страшно интересна. Разговаряхме с Марияна Сиракова от Асеновград, открила силата ...

Това ще се случва, когато започне реалната подмяна на водопровода. Преустановяване на водоподаването може да се наложи само когато възникне авария, която би могла да се отстрани на момента.

„Поради дължината на целия водопровод, която е около 20 километра, в този район едно спиране на водата е свързано с много време и загуби, а се получават и въздушни възглавници.“, каза Димитър Кавалджиев. Село Конуш е най-отдалечената точка, затова понякога минават и 20 часа докато водоподаването се възстанови напълно. След ремонта на 2-километровия участкът по дигата на язовира ще спрат и течовете. Така, в Конуш и другите села честата липса на вода и слабото налягане вече няма да са ежедневие за хората. Условие е, обаче, да има достатъчно от живителната течност във водоизточника. Очаква се, като резултат от ремонта, до потребителите да достига един път и половина повече вода, отколкото сега. Бюджет за тези 2 километра не е планиран към момента, тъй като проектът все още е на етап идея. Разходите по изпълнението ще са изцяло за сметка на ВиК-Асеновград, защото ремонтът не е свързан с Община Асеновград – например за възстановяване на настилка или други дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com