Близо 17 000 тона смесени отпадъци изхвърлиха асеновградчани за година

779
Близо 17 000 тона смесени отпадъци изхвърлиха асеновградчани за година
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Близо 17 000 тона смесени отпадъци от контейнери тип „бобър“ са събрани в Асеновград през 2017 г. Малко над 130 тона са извозените от системата за разделно събиране отпадъчни материали. Събраните опаковки, подлежащи на рециклиране, са повече от 37 тона. От тях получената хартия е близо 12 тона, пластмасата е около 6 тона, а стъклените материали са малко над 19 тона. На територията на Асеновград са разположени 239 съда за разделно събиране на отпадъците.

Общината разполага с четири вида контейнери: жълт /за хартиени опаковки, пластмаса и метал/; зелен /за стъкло/; кафяв /за опасни битови отпадъци/; контейнер за битови биоразградими отпадъци. Съдовете от вид „лодка“ за Асенoвград наброяват 40. Точно 930 са контейнерите тип „бобър“, а 2 400 са от вида „кука“. Към момента в обекти на територията на община Асенoвград са разположени 51 съда за събиране на портативни батерии. През 2017 г. бяха събрани общо 30 килограма от този вид отпадък. 615 килограма, пък, е количеството на отпадъците от излязло от употреба електронно оборудване.

Тежка катастрофа край Асеновград прати жена и дете в болница

Тежка катастрофа на изхода на Асеновград в посока Пловдив прати двама души в болница, съобщиха от пресцентъра на пловдивската полиция. ...

Приетите от Общинска администрация луминисцентни лампи са 27, а тонер касетите – 485 килограма. В Асеновград функционира и площадка за дейност по предаване на отпадъчни масла, излезли от употреба гуми и други отпадъци от черни и цветни метали. Мястото е определено на улица „Иван Вазов“ №11. Относно замърсеността на въздуха, в Отчета за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците през 2017 г., представен от ресорния заместник-кмет инженер Петър Бояджиев, се посочва, че в Асеновград битовият сектор остава един от основните замързители през есенно-зимния сезон. Причината – повсеместното ползване на твърди горива. Като други замърсители се посочват емисии от амортизирани двигатели на автобуси от обществения транспорт и тежкотоварни транспортни средства, движещи се по пътната мрежа вътре в населените места в региона.

В доклада се съобщава, че с цел намаляване количеството на запрашеността в общината са извършени изграждане или подмяна на тротоари, ремонти и асфалтиране на улици в различни населени места на територията на община Асенoвград. А в раздел „Екосистеми“ от отчета се обобщава, че през 2017 г. са проведени точно 15 акции по улов и обработка на безстопанствени кучета. Общият брой уловени, кастрирани и ваксинирани бездомни четириноги в Асенoвградско за периода е 42. През миналата година е направена и регистрация на три осиновени домашни любимци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com