Червено вино, станимашки сармички и кръшни хора на „Винария 2016“ в Асеновград

6014
Червено вино, станимашки сармички и кръшни хора на „Винария 2016“ в Асеновград

С червено вино, станимашки сармички, традиционни мезета и кръшни хора премина „Винария 2016“ в Асеновград. Кулминацията в Празниците на виното настъпи с шествието, започнало от паметника на Аристи Чорбаджака, и приключи с печене на 100-метрова наденица на централния площад в града. Първата спирка на шествието премина през храм „Света Богородица Благовещение”, предаде кореспондент на Actualno.com.

Там, от чешмата под звън на църковната камбана, традиционно потече станимашки мавруд. След ритуала, шествието продължи до площад „Академик Николай Хайтов“. В народното веселие по повод Празниците на виното се включиха местни танцови състави, както и производители на вино и мезета. За първи път бе изпечена 100-метрова наденица на скара. За кулинарното изкушение се погрижи небезизвестният Ути Бъчваров. Малко по-късно бяха наградени победителите конкурса за „Най-вкусни станимашки сармички”.

Винпром Пещера смаза конкуренцията на Винария 2013

Всички знаем - Дионис, богът на виното и удоволствията, отдавна има славата на най-желаното божество, разпореждащо се на Балканския пол...

Общо 10 бяха участниците, осмелили се да се включат в кулинарната надпревара тази година. Като майстор в категорията за зелеви сарми бе отличена Мария Илиева. За първото място тя получи сумата от 50 лева. Втората позиция и 40 лева грабна Раим Кюлджев. Трета се нареди Кристина Чолакова, която бе наградена с 30 лева. Журито връчи и две поощрителни награди от по 20 лева на Елисавета Кадийска и на Екатерина Арабаджийска. Последната спечели и първа награда в категорията за лозови станимашки сарми, за което получи 40 лева. Критериите, по които бяха оценявани кулинарните произведения, са сармичките да бъдат възможно най-малки, най-естетически издържани, а ако рецептата им има интересна история, тя да бъде най-атрактивно разказана. На всички участници бяха заплатени и вложените продукти.

Журито, което оценяваше кандидатите, бе в състав от специалисти и ценители. На връх Празниците на виното в Асеновград кметът доктор Емил Караиванов постави началото на една нова инициатива - провеждане на международен винен празник, наречен „Домашното вино-Балканска емоция”. Целта е майстори-винари от Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Румъния и Русия да обменят опит и тайни за магията на винопроизводството с винари от Асеновград.

На площад „Академик Николай Хайтов“ бе отличен и награден и победителят в конкурса за „Най-добро домашно вино”. Първото място тази година заслужено грабна Ангел Костадинов за вино сорт Сира. Той получи грамота, парична награда в размер на 200 лева и 50-литрово буре. Освен основните награди, победителят се класира и на второто място. Ангел Костадинов тук бе отличен за другото вино, с което се представи – от сорт Мавруд. За втората позиция той бе награден със 160 лева. Именно това вино получи и признанието на журито от публиката. На трето място се класира божествената напитка, произведена от Тома Паскалев, който получи 120 лева.

Четири бяха поощрителните награди тази година. С по 50 лева бяха наградени Венко Дочев, Тома Паскалев, Никола Чорбаджиев и Боряна Чорбаджиева. Дамата си заслужи и първото място за производство на най-добро домашно бяло вино от сорт Мускат Отонел. Боряна Чорбаджиева си спечели и приз за „Най-млад участник“. Не бе забравен и най-възрастният винар, включил се в конкурса. Илия Атанасов от село Крумово получи 50-литрово буре. Сред участниците, извън община Асеновград, като най-добро домашно вино бе оценено това, на Трендафил Новаков от село Крумово, за вино сорт Рубин. Той също получи 50-литрово буре.

„Причина за посаждане на лоза“ победи 91 стихотворения в „Наздравица за любовта“ в Асеновград

Поетеса от град Твърдица пребори останалите 91 участници и си заслужи първото място в конкурса за любовна лирика „Наздравица за л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com