Диабетичка падна на улица, от 112 се карат на сигнализиращия

6298
Диабетичка падна на улица, от 112 се карат на сигнализиращия
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Втори сигнал на граждани за грубо отношение от оператори на телефон 112 в рамките на по-малко от месец, постъпи в редакцията ни от читатели на Actualno.com. Хората разказаха за жена на видима възраст около 50 г., паднала на разкопаната улица край Общинския пазар в града. Прилошало й е, вероятно от жегата, след което падна на земята, коментираха очевидци. По думите им, инцидентът се случил по обедните часове – около 12:30 ч. вчера, а свидетели веднага се притекли на помощ, като един от тях незабавно е позвънил на Спешния телефон 112.

Първоначално сигналът е бил приет и започнало чакане, което продължило около половин час. През това време, жената лежала на улицата безпомощно и единствено успяла да каже, че е диабетик. Докато чакали линейка, хората са й пазели сянка с чадър и са я пръскали с вода. Последвало второ позвъняване на 112. Тогава операторът от другата стрната на слушалката проявил грубо отношение и повишавайки тон срещу сигнализиращия отговорил остро, че в момента има и други случаи и всички екипи и линейки са заети, така че по-рано от час няма как да пристигне кола на Бърза помощ при тях. Възмутени от случващото се асеновградчани решили да вземат нещата в свои ръце.

Политиците в Асенoвград се обединиха с общо искане до МВР

За първи път, от години насам, всички политически партии в Асенoвград заедно с Общинска администрация изразиха единодушната си позиция ...

Внимателно качили пострадалата в личен автомобил и я откарали до Спешното отделение на МБАЛ-Асенoвград. Чрез своя разказ, гражданите, помогнали на жената, отправиха молба към отговорните органи да се предприемат мерки по отношение работата на операторите от телефон 112. „Телефонните им разговори се записват, така че нека проверят как служителите им се държат с хората.“, призоваха асеновградчани. Припомняме за друг подобен случай, възникнал в средата на този месец: На подаден сигнал за силна музика, звучаща от ромския квартал на Асеновград, отговорът от служителите на Спешната линия бил от рода на „Писна ми вече!“.

Екипът ни потърси и гледната точка на Бърза помощ-Асеновград. В рамките на една минути са постъпили общо три сигнала, обясни шефката на звеното доктор Людмила Стефанова. Тя уточни, че освен падналата покрай Общинския пазар, в този момент е възникнал и случай с жена на 60 г. от квартал Горни воден, която е била изпаднала в безсъзнание. Третият сигнал е пристигнал от улица „Пере Тошев“ в Асенoвград и се е отнасял за човек, който е получил сърцебиене и световъртеж. Междувременно, едната от общо двете налични линейки е била заета с пациент, който трябвало да бъде откаран в Пловдив. "Реално е имало един екип за всички случаи в този момент", коментира доктор Стефанова.

Тя обясни, че така нареченият код „А“ се отнася за спешни случаи, какъвто е бил пациентката в безсъзнание. Дори се е случвало понякога да се излиза от адрес, за да се достигне максимално бързо до човека, който е изгубил съзнание. Така става ясно, че е било физически невъзможно само един екип да покрие едновременно три постъпили адреса, един от които – в по-отдалечения квартал Горни воден. Поради тази причина от 112 са отговорили, че ще трябва да се чакат за жената, паднала на улицата при пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com