До дни започва ремонтът на НЧ "Родолюбие" в Асеновград

1638
До дни започва ремонтът на НЧ "Родолюбие" в Асеновград
Снимка: Община Асеновград

Днес в община Асеновград се проведе встъпителна пресконференция за представяне на проект: Културна инфраструктура - обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалище „Родолюбие“, гр. Асеновград“ №: BG16RFOP001-1.025-0007-C01. На събитието присъстваха Зам.-кметът на община Асеновград и Ръководител на проекта инж. Стоян Димитров, зам.-кметът по хуманитарни дейности инж. Петър Петров, екипа по проекта, служители на общината, представители на читалище „Родолюбие“, граждани, представители на медиите.

Инж. Димитров направи кратка ретроспекция относно историята и архитектурата на сградата „Тя е строена през 60-те години и е въведена в експлоатация през 1964г. с функция – културен дом и от тогава е главният културен и средищен център на общината. От години сградата е в лошо състояние, изразяващо се в ниска енергийна ефективност /нетоплоизолирани стени, компрометирана стара дървена и метална дограма, нетоплоизолиран покрив, неефективна отоплителна система, липса на енергийно ефективно осветление/, санитарни помещения, гримьорни и зали в лошо състояние, остаряло и амортизирано сградно и сценично оборудване и обзавеждане. проектът е ориентиран към цялостно обновяване, подобряване на функционалността и повишаване на енергийната ефективност на читалище „Родолюбие“, гр. Асеновград.

Община Асеновград ще информира за цялостното обновяване на читалище „Родолюбие“

На 28.07.2022 от 10:30 часа в зала 305 на Община Асеновград ще се проведе встъпителна пресконференция за представяне на проект: &bdquo...

Именно за решаването на тези наболели проблеми, Община Асеновград разработи проектно предложение и кандидатства за финансиране пред Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. В средата на 2021г. проектното предложение беше одобрено, подписа се договор и започна реализацията на проекта. Общата стойност на проекта е 3 222 579,71 лв. Финансирането е комбинирано - от ОП „Региони в растеж” 2014-2020г. и финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове. Допълнително е заложено и финансиране в размер на 578 000 лв., поради прогресираща инфлация и значително повишение на цените на строителните материали, оборудването и услугите в последната година и половина.

Предвижда се да бъдат изпълнени: Подмяна на съществуваща амортизирана дограма и доставка и монтаж на нова енергийноефективна такава, полагане на топлоизолация, подмяна на част от съществуващите покривни покрития, подмяна на ВиК инсталация (вътрешно сградна), ремонт на съществуващи санитарни възли и изграждане на нови, подмяна на ел. инсталация и въвеждане на енергоспестяващо осветление, структурно окабеляване, сигнално-охранителна инсталация, подмяна на пожароизвестителна инсталация, подмяна на мълниезащитната и заземителната инсталация, подмяна/модернизация на климатичната инсталация, подмяна на отоплителна и вентилационна система, ремонт на зрителната зала, подмяна на настилки, осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение и др.

По проекта ще бъдат доставени и монтирани специализирани машини, съоръжения и оборудване: сценично осветление, пулт за осветление и различни типове прожектори, портален осветителен мост, подемници за декори, доставка и монтаж на нови театрални столове, завеси, озвучителни тела, цифрова микрофона система и оборудване за апаратна, подемници и ръкохватки за хора с увреждания и др.

Преустановява се работата на млечната кухня и яслата в Асеновград за 2 седмици

Община Асеновград съобщава, че Детска млечна кухня и Детска ясла в града временно ще преустановят дейността си. Причината е извършване ...

Освен строителните и монтажните работи (СМР) и доставката на съоръжения и оборудване, в проекта са заложени и дейности за управление на проекта, авторски надзор, строителен надзор, въвеждане в експлоатация, информация и публичност, както и независим одит.

Инж. Димитров посочи, че до този момент има сключени договори с изпълнители по дейностите информация и публичност и авторски надзор. Финализирани са процедурите и предстоят подписване на договори за строително-монтажни работи, независим одит и строителен надзор. В ход е и обществената поръчка за избор на изпълнители за доставка и монтаж на специализирани машини, съоръжения и оборудване.

Началото на строителните дейности се очаква да е в средата на месец август, като преди това ще се организира среща между ръководството на общината, фирмата изпълнител и представители на читалището за уточняване на детайли около работата на изпълнителя и работата на служителите на читалището.

В заключение, инж. Димитров посочи, че срокът за реализация на всички дейности по проекта е ноември 2023г., като очакванията са след неговия край сградата на читалището да придобие изцяло нова визия, функционалност и достъпност, които да удовлетворяват напълно, културната общественост и всички жители и гости на Община Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com