X
 
 

Жестока глоба за заведение в Асеновград заради нередовен сервитьор

4253 0
Жестока глоба за заведение в Асеновград заради нередовен сервитьор
Инспекцията по труда в Пловдив глоби с 1 700 лева собственик на заведение в Асеновград. Причина за наложеното административно наказание „Имуществена санкция” е, че е установено там да работи момиче на длъжност „сервитьор“, без да има сключен трудов договор с нея, информира кореспондентът на Actualno.com за града.

Контролната проверка е извършена малко преди 11 ч. на 16.04.15 г.. Обектът, който инспекторите са посетили, се намира в района на стадион „Шипка“ в Асеновград. Установено е, че в заведението е прието на работа момиче, като сервитьор. Определено е работно време, място и е уговорено трудово възнаграждение. Договор преди постъпването й на работа не е сключен. По време на проверката тя е обслужвала клиенти в заведението, взимала е поръчки и е сервирала. В разговор е заявила, че й се заплаща по 12 лева на ден.

Наркодилър влиза в затвора, ще плати и 12 000 лева глоба

Варненският окръжен съд одобри споразумение за прекратяване на наказателното производство между Окръжната прокуратура и Красен Андреев,...

След наложената на собственика санкция в размер на 1 700 лева, той решил да обжалва решението. Твърдял, че сервитьорът, който работи на трудов договор, по собствена инициатива е извикал момичето, за да му помага, защото била негова позната. От нейните показания станало ясно, че тя е била единственият сервитьор в заведението, който е обслужвал клиенти. Това изключва тезата, че е помагала на някого, посочват магистратите в Асеновград. Освен това, тя е уведомила контролните органи, че и друг път е замествала отсъстващи работници и това е ставало по инициатива на собственика.

Доказателство, че момичето е работело трайно в асеновградското заведение, е представен по делото касов бон. На документа е изписано собственото име на сервитьорката. Това означава, че тя е работила и с касовия апарат на заведението, което също изключва нейна инцидентна дейност на посоченото място, се обобщава в документацията на Районен съд Асеновград. И се подчертава, че дори и да се касае за заместване на отсъстващ работник, това обстоятелство не игнорира факта на нарушението, тъй като в Кодекса на труда е предвидена възможност за уреждане на трудови правоотношения и в подобни случаи. Например – сключване на договори по заместване. По отношение на наложената имуществена санкция в размер на 1 700 лева, Районен съд Асеновград намали сумата на 1 500 лева. Мотив за промяната е, че се касае за първо нарушение от асеновградската фирма. Решението подлежи на обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от получаване на съобщението до страните за постановяването му.

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко могат да бъдат глобите за излизане без маска?
Колко могат да бъдат глобите за излизане без маска?

Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която всички граждани са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити...