Жестока глоба за заведение в Асеновград заради нередовен сервитьор

4694
Жестока глоба за заведение в Асеновград заради нередовен сервитьор

Инспекцията по труда в Пловдив глоби с 1 700 лева собственик на заведение в Асеновград. Причина за наложеното административно наказание „Имуществена санкция” е, че е установено там да работи момиче на длъжност „сервитьор“, без да има сключен трудов договор с нея, информира кореспондентът на Actualno.com за града.

Контролната проверка е извършена малко преди 11 ч. на 16.04.15 г.. Обектът, който инспекторите са посетили, се намира в района на стадион „Шипка“ в Асеновград. Установено е, че в заведението е прието на работа момиче, като сервитьор. Определено е работно време, място и е уговорено трудово възнаграждение. Договор преди постъпването й на работа не е сключен. По време на проверката тя е обслужвала клиенти в заведението, взимала е поръчки и е сервирала. В разговор е заявила, че й се заплаща по 12 лева на ден.

Наркодилър влиза в затвора, ще плати и 12 000 лева глоба

Варненският окръжен съд одобри споразумение за прекратяване на наказателното производство между Окръжната прокуратура и Красен Андреев,...

След наложената на собственика санкция в размер на 1 700 лева, той решил да обжалва решението. Твърдял, че сервитьорът, който работи на трудов договор, по собствена инициатива е извикал момичето, за да му помага, защото била негова позната. От нейните показания станало ясно, че тя е била единственият сервитьор в заведението, който е обслужвал клиенти. Това изключва тезата, че е помагала на някого, посочват магистратите в Асеновград. Освен това, тя е уведомила контролните органи, че и друг път е замествала отсъстващи работници и това е ставало по инициатива на собственика.

Доказателство, че момичето е работело трайно в асеновградското заведение, е представен по делото касов бон. На документа е изписано собственото име на сервитьорката. Това означава, че тя е работила и с касовия апарат на заведението, което също изключва нейна инцидентна дейност на посоченото място, се обобщава в документацията на Районен съд Асеновград. И се подчертава, че дори и да се касае за заместване на отсъстващ работник, това обстоятелство не игнорира факта на нарушението, тъй като в Кодекса на труда е предвидена възможност за уреждане на трудови правоотношения и в подобни случаи. Например – сключване на договори по заместване. По отношение на наложената имуществена санкция в размер на 1 700 лева, Районен съд Асеновград намали сумата на 1 500 лева. Мотив за промяната е, че се касае за първо нарушение от асеновградската фирма. Решението подлежи на обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от получаване на съобщението до страните за постановяването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com