Кметът на асеновградското село Леново уволни служителка, тя го осъди

14980
Кметът на асеновградското село Леново уволни служителка, тя го осъди

Уволнена служителка осъди Кметството в асеновградското село Леново, съобщи кореспондентът на Actualno.com.

През 2004 г. Шинка Паскова е назначена в институцията на длъжността „Младши специалист“. С допълнително споразумение през 2012 г. тя е преназначена, като „Старши специалист“. Уговорено е било основно месечно възнаграждение в размер на близо 400 лева. Плюс допълнително такова, за стаж и професионален опит. Тази година трудовият договор на Паскова бе прекратен едностранно. Като причина за това е отразен мотивът „поради непритежаване на необходимото образование за изпълняваната работа, тъй като за длъжността е необходимо висше образование, а тя притежава средно“.

От документите става ясно, че уволнената служителка е с 50% инвалидност, призната с решение на ТЕЛК. Кметът на село Леново - Борис Ангелов, издигнат от Реформаторски блок - оспорва предявените искове. Той твърди, че за прекратяване на трудовия договор и за законосъобразността му е необходимо наличие на две условия, които към днешна дата са налице: промяна в изискванията за изпълнение на длъжността, както и служителят, който я заема, да не отговаря на тях. Когато Шинка Паскова е назначена за „Старши специалист“ е изискуемо средно образование.

„Капка по капка – живот“ стартира утре в Асеновград

Двудневна кръводарителска кампания стартира в Асеновград утре. На 22.07.16 г. /петък/ и 25.07.16 г. /понеделник/ пред сградата на Общ...

По-късно настъпва промяната, като се иска притежаване на по-висок образователен ценз. Съобразно трайната практика на ВКС, правото на работодателя да променя изискванията за образование за определена длъжност не подлежи на съдебен контрол. Преценката се извършва по целесъобразност. Според Районен съд-Асеновград тук става въпрос за злоупотреба с правомощия по смисъла на Кодекса на труда, от страна на работодателя. В длъжностното разписание на асеновградската Общинска администрация е посочено, че в сила от 01.05.12 г. за „Старши специалист“ в кметствата на всички села в Асеновградско се изисква средно образование.

Сравнението на новата с предходната длъжностна характеристика на Паскова показва, че не са разширени областите на дейност и не са включени нови трудови задължения на служителя. Така, изменението в изискванията за заемане на длъжността е напълно необосновано, смятат магистратите. А именно: висше образование по специалността „Публична и стопанска администрация". Като е въвел нови изисквания, работодателят не е доказал обективната необходимост от промяната. Документацията посочва, че няма изменение в естеството на работата. Не са налице промени в задълженията и не са вменени нови такива, за конкретния служител. Няма промяна в трудовите функции на Шинка Паскова. Нито има изменение в организацията на работа. Посочвайки причините, Районен съд-Асеновград призна за незаконно и отмени уволнението на Шинка Паскова, извършено от Кметство село Леново, община Асеновград, в лицето на кмета Борис Ангелов. Служителката би следвало да бъде върната на общинската длъжност “Старши специалист“.

Освен това, Кметството трябва да заплати на жената обезщетение в размер на близо 2 400 лева за периода от март до юли 2016 г., в който тя е останала без работа. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен Съд-Пловдив в двуседмичен срок, от деня на обявяването му.

Припомняме, че Шинка Паскова бе опонент на Борис Ангелов за кметския пост в село Леново на последните местни избори. Тя бе издигната от „Народен съюз“. На балотажа в населеното място миналата година двамата се изправиха един срещу друг. Първоначално Паскова бе с преднина от осем гласа. След втория тур Борис Ангелов спечели изборите с общо 142 действителни бюлетини. Впоследствие се наложи двамата бивши съперници в схватката за кметското място да работят в екип за благото на асеновградското село.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com