Кукери и карнавалци изгониха злото и коронавируса от Асеновград (ВИДЕО)

7280
Кукери и карнавалци изгониха злото и коронавируса от Асеновград (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Кукери и карнавалци изгониха злите сили и коронавируса от Асеновград. Традиционното карнавално шествие в града тази година съвпадна не само със Сирни заговезни, но и с деня, в който всички си разменят мартеници с пожелания за здраве.

"Радвам се, че три празника се събират в един и се надяваме да успеем да зарадваме асеновградчани. Провеждането на карнавала и танцът на кукерите се прави за здраве и берекет. Искаме да припомним как е било назад във времето. През годините хората са се уповавали на това. Въпреки че обичаят е езически, той е влязъл трайно в нашия културен календар. Смятам, че хората преживяват в този празник нещо много хубаво. Виждат светлината на надеждата", каза за Actualno.com Боян Акексиев - част от организаторите.

Автомобил се вряза в група хора на карнавал в Германия (ВИДЕО)

Aвтoмoбил ce врязa в тълпa нa кaрнaвaлнo шecтвиe в гeрмaнcкия грaд Фoлкмaрceн, провинция Хесен, прeдaдoхa мecтнитe мeдии. Шoфьoрът нa ...

Шествието тръгна от местността "Метоха" и премина през няколко улици в града, една от които е "Булаир".  После се насочи към "Железния мост" и посети квартал "Свети Георги". Карнавалците обичайно приключиха празника на площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград с традиционното българско хоро.

"Събитието набира все по-голяма популярност с всяка изминала година. Най-хубавото е, че успяхме да го изкараме от рамките на Сдружение за танцово изкуство "Везеница" и да привлечем голяма маса от жителите на града. Няма нищо по-хубаво от това, да съхраняваме българската традиция. Макар да се твърди, че кукерският празник не е местен, все пак той е български и ние сме българи, преди всичко", допълни Алексиев.

"Карнавалът днес стартира от местността "Метоха", където десетки асеновградчани се събраха, за да погледат и да се включат в шествието. Участниците бяха от всякакви възрасти - от 2-годишни деца до пенсионери. Сред образите, освен кукери с тежки чанове, имаше и много интересни роли. Гайдарите озвучава с родопски звън надалече в планината.

На карнавала в Бразилия - полицай стреля, за да се защити от опит за грабеж, рани няколко души

Най-малко петима души са били ранени при стрелба по време на едно от неделните карнавални шествия в бразилския град Сао Пауло. Това съо...

Служители на ВиК - Перник продаваха вода по 2 евро и вино. Те и увериха, че колегите им от Асеновград днес няма да копаят никъде, тъй като е празник и почивен ден. Коминочистач докосваше случайните минувачи, за късмет. Циганка бе довела новороденото си да го учи на традиции. Събирайки погледите на околните, тя получи и позлатени монети, като дарение.

Лекар преглеждаше и изследваше безплатно за коронавирус на място гражданите и участниците в карнавала. Медицинската му сестра носеше табела с послание "Човекът е до време, а традицията - вечна", чиято цел е да се покаже, че съхранението на миналото е важно, за да знаят бъдещите поколения какво се е случвало по нашите земи. Докторът сподели, че е видял коронавируса, който умело успял да избяга, и засега не е могъл да го хване, за да го отстрани. В шествието, току що излязъл от затвора затворник пък продаваше билети от националната лотария. Редом до него вървеше и монахиня, която го бе пречистила и му дала прошка.

97 задържани на карибския карнавал в Лондон

Лондонската полиция задържа 97 души по време на традиционния за Нотинг хил карибски карнавал. Покрай разгорещените страсти тази неделя ...

За обществения ред и безпрепятственото протичане на шествието днес се грижеше най-съвестният и безкомпромисен служител на Министерството на виното и ракията (МВР). Той любезно бе предоставил на вниманието на гражданите ценоразпис за нарушения. Ако те хване без винетка плащаш 98,99 лева. Липсва ли ти застраховка "Гражданска отговорност" ще те глоби със 108,99 лева. А спипа ли те да шофираш без колан санкцията от 49,99 лева не ти мърда. Специално за днешния ден бе направена и промоционална оферта - "При 2 нарушения - второто е на половин цена!". На фона на всичко това, за първи път огромен кафяв мечок танцуваше под мелодията, изваяна от сръчните ръце на своя гъдулар.

Младоженец и булка, забулена в премяната си, традиционно вървяха под ръка сред шествието от хора. Плътно към тях бяха и свекърът и свекървата. А на чело на кукерския карнавал бе младо семейство с две малки деца - всички премени в народни носии и развяващи българския трибагреник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com