Новият светофар в Асеновград ще се регулира спрямо трафика

7065
Новият светофар в Асеновград ще се регулира спрямо трафика
Снимка: Actualno.com

Нов светофар на старо място поставиха в Асеновград. Вместо от кръгово кръстовище, движението в района на общинския пазар в града вече се регулира от новопоставена светофарна уредба. Към съоръжението функционират 10 автомобилни светещи секции и 12 за пешеходци. Преди време на това място светофарът бе заменен от кръгово кръстовище, което според мнения на асеновградчани, доведе до образуване на задръствания и множество пътни произшествия.

Сега, години по-късно, в района отново бе върната светлинната сигнализация. Целта на новата светофарна уредба е да се понижи броят на инцидентите и да се облекчи движението на автомобилния поток в района. Досега светофарите мигаха в предупредителна жълта светлина. От два дни новата светофарна уредба регулира движението покрай пазара и автогарата в Асеновград в нормален режим. Видеонаблюдение в района на новия светофар засега не се обмисля.

В училища и детски градини в Асенoвград поставят уреди за трудно подвижни деца

Три детски градини и две училища в Асеновград ще бъдат ремонтирани и обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“ с п...

„До този момент няма отправено конкретно предложение за това. В случай, че подобен проект бъде създаден, ще се помисли видео камери да се поставят по цялото протежение на отсечката - от светофара до ЖП гарата в града, включително и в парка там.“, каза за Actualno.com ресорният заместник-кмет Димчо Темелков.

Той потвърди, че кръговото кръстовище бе премахнато, тъй като с годините се доказа, че то няма нужната пропускливост, заради което се образуваха тапи. Чрез светофара би следвало задръстванията да бъдат избегнати. Освен това, съоръжението може да се регулира. Например, когато трафикът от автомобили по улица „Васил Левски“ е по-засилен, по отсечката ще се пропускат повече коли и ще свети на по-малки амплитуди за останалите участници в движението. Пешеходни пътеки са предвидени пред всички светофари за пешеходци. „Обмисляме идея да поставим парапети, които да ограничат пресичането извън обозначените за целта места, както и извършването на обратен завой.

Искаме да поставим мантинели в средата, тъй като е ясно, че само забраната и страха от санкции не са достатъчни мерки, за да се спазва Законът.“, каза Темелков. Инвестицията коства на Община Асеновград сумата от близо 50 000 лева. Парите бяха отпуснати, след промяна на Програмата за капиталовите разходи, с решение на Общинския съвет в града. Първите отзиви на асеновградчани за новата придобивка са положителни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com