Общо 4 000 лв. глоба за община Асеновград заради състоянието на два язовира

2859
Общо 4 000 лв. глоба за община Асеновград заради състоянието на два язовира
Снимка: БГНЕС

2 000 лева глоба бе наложена на община Асеновград от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) заради състоянието на язовир "Новаково 2", намиращ се край асеновградското село Новаково и чийто собственик е асеновградската администрация. На 04.10.17 г. представители на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" (ГД НЯСС) са извършили проверка на техническото и експлоатационното състояние на водоема.

При огледа е било установено, че язовирната стена е почистена от дървесина и храстовидна растителност, но на места се наблюдава поникване на нови литорасли. А по въздушния откос на крилната стена в непосредствена близост до преливника са започнати, но недовършени ремонтни работи, състоящи се в насипване със земни маси в зоната на свлеклия се, вследствие на проливните дъждове, откос. Установено е, че преливникът и основният изпускател са в изправно техническо състояние. След проверката е съставен протокол и към община Асеновград са отправени предписания за премахване временните селскостопански постройки, изградени в дясната част на язовирната стена.

Броят на изчезналите, след срутване на язовир в Бразилия, достигна 300

Броят на загиналите, след срутване на язовир в мина в Югоизточна Бразилия нарасна до девет, а около 300 души вече са регистрирани, като...

Според документацията, чрез местоположението им и прикрепянето им към язовирната стена те нарушават плътността, което създава предпоставки за ерозия и дупки по нея. Освен това, според инспекторите, временните преместваеми постройки възпрепятстват огледа и обхода на самата стена, което пречи за качественото й поддържане и спазване на изискванията за безопасност. Срокът за изпълнение на тези препоръки е бил 06.04.18 г. Указано е също до 29.12.17 г. да се довършат ремонтните работи по насипване на свличането по въздушния откос на крилната стена.

Повторна проверка е била извършена на 22.05.18 г., която е констатирала неизпълнение на зададените предписания - към тази дата нито ремонтът е бил довършен, нито постройките са били премахнати. Това е наложило издаването на акт за административно нарушение. Минималното наказание, предвидено в закона, за такова нарушение е 1 000 лева.

На община Асеновград е наложена глоба от 2 000 лева заради утежняващо отговорността обстоятелство, а именно - напълно възпрепятстване контролът по безопасност на експлоатацията на язовира. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Пловдив чрез Районен съд-Асеновград в 14-дневен срок от неговото съобщаване на страните.

Санкция в същия размер е наложена на общината в града по отношение на недоброто състояние и на още един язовир - "Долни Воден". Водоемът е разположен в землището на Асеновград. Чрез обход и оглед на голяма язовирна стена и съоръженията към нея е било констатирано, че и водният и въздушният откос са обрасли с храстовидна растителност и единични дървета, което възпрепятства извършването на обстойния им оглед и установяване на неизправности по тях.

200 души изчезнаха след рухването на бразилски язовир

Около 200 души са изчезнали след срутването на язовир в югоизточна Бразилия близо до град Бело Оризонте, съобщиха от пожарната служба. ...

При проверката било констатирано, че собственикът на язовира - община Асеновград - не е изпълнил предишни предписания, издадени през февруари 2018 г. от ГД НЯСС, които са били именно с предмет почистване на растителността. Градската управа е обжалвала наказателното постановление, но според Районния съд в града, жалбата е неоснователна. Това решение на магистратите също подлежи на обжалване пред Административен съд-Пловдив в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com