Пострадаха кучета на протестиращи срещу кариери в Асеновградско

2482
Пострадаха кучета на протестиращи срещу кариери в Асеновградско
Снимка: БГНЕС

Фирма „Запрянови - 03" ООД възнамерява да разработва кариера за мрамори в държавен поземлен имот 16955.28.132 област Пловдив, община Асеновград. Населението на прилежащите села Горнослав, Червен и Долнослав не е съгласно с това, защото счита, че кариерата ще се отрази негативно на околната среда, здравето и поминъка му от птицевъдство и пчеларство.

Местните хора са се организирали в инициативен комитет срещу кариерата и са провели през последните седмици няколко протеста. На 18.12.2022 г. фирмата е организирала лов в района на село Горнослав. По време на лова са били застреляни две кучета, собственост на пчеларя Стефан Докузов, а трето негово куче е било тежко ранено. Пчеларят е член на инициативния комитет, който по мирен начин се противопоставя на кариерата, е написал депутатът Александър Дунчев ("Продължаваме промяната") до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той припомня, че в отговор на негов парламентарен въпрос относно случая Демерджиев му отговорил, че е извършена проверка и че МВР охранява обществения ред в района.

Въпреки това обаче, не 8-ми януари председателката на инициативния комитет Мая Христозова от Горнослав открива кучето си с отрязана опашка – нов знак за сплашване срещу протестиращите жители. Още: Арестуваха 59-годишен мъж, влачил куче, вързано за скутер и убил и 8 новородени

„Вероятно това е знак и до Вас, господин министър, че „инвеститорите" са по-силни от МВР“, сочи още Дунчев и пита какво още ще направи министерството, за да защити жителите на с. Горнослав, упражняващи конституционните си права.

В отговора си министър Демерджиев казва, че за изясняване на всички обстоятелства по случая се извършва проверка по разпореждане на Районна прокуратура Пловдив, Териториално отделение - Първомай.

От компетентните структури на МВР е създадена организация за осъществяване на засилен ежедневен полицейски контрол. Провеждат се и редовни беседи с председателите и членовете на инициативния комитет срещу разработването на кариера за добивала на мрамор, с оглед установяване на нови действия спрямо тях, които биха могли да се тълкуват като заплахи“, е добавил министърът.

Снимката е илюстративна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com