Решение: Медиците в Асеновград да закупят месечен абонамент, за да не плащат по 10 лв. на ден за паркинг

6279
Решение: Медиците в Асеновград да закупят месечен абонамент, за да не плащат по 10 лв. на ден за паркинг
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Докладна записка с искане да бъде въведен ред в паркинга на МБАЛ-Асеновград внесе в Общинския съвет на града управителят на лечебното заведение доктор Иван Червенков. Припомняме, че още през февруари тази година общопрактикуващите лекари заявиха публично недоволството си, че се налага да плащат по около 10 лева дневно за престой на автомобилите си, докато са на работа. От друга страна, на паркингът, според описанието на поставената табела, имат право да паркират не повече от четири таксиметрови коли, което видимо не се спазва. Така често се случва да няма място за автомобилите на здравните работници и гражданите.

В отговор на официално входираното искане, Червенков е получил становище за изрядността на паркинга и за това, че се стопанисва отлично, съобщи самият той пред Actualno.com. Там се посочвало, че мястото е добре обособено, обозначено и поддържано. Но дали ще бъде извършена промяна, или не, не става ясно. "На паркинга, според наредбата, трябва да има табела каква е цената за престой на един автомобил, но такава липсва. Освен това, влизат и излизат коли, кой по колко плаща и дали всеки се таксува също не се знае. Факт е, че голяма част от служителите на болничната структура не могат да го ползват, заради прекалената му натовареност", обясни управителят на МБАЛ в града.

Шуманов: Създаването на ДКЦ в МБАЛ-Асеновград ще фалира "Медицински център I"

Да бъде създаден Диагностично-консултативен център (ДКЦ) в МБАЛ-Асеновград настоява ръководството на здравното заведение. Искането бе д...

Той припомни, че паркингът пред здравното заведение е разделен на две части. По-малката преди много години е представлявала зелена площ. С разрешение от контролните институции мястото се е превърнало в паркинг, като е било изградено с личния труд на медиците. Между входовете на самата болница и Спешното отделение също има обособени няколко паркоместа, които се ползват от линейките на Центъра за спешна медицинска помощ. По думите на доктор Червенков, обаче, там спират безплатно и други. "Неиздаване на касов бон при паркиране и преференции за някои служители определено създаде напрежение, ескалирало като подписка до собственика", припомни Червенков.

Идеята на шефа на болничното заведение е да бъдат поставени бариери и апарати за таксуване. И още - да се формулира цена и евентуални преференциални такси за работещите в МБАЛ-Асеновград. Така ще бъде ясно точно колко автомобила преминават дневно и какви средства се отчитат, спрямо посещаемостта на паркинга. Липсата на химическа тоалетна на мястото също създава затруднение при поддържането му. Докладната записка с идейните предложения е подадена от Иван Червенков преди повече от месесц, но на априлската сесия тя не бе включена за обсъждане и гласуване.

По темата ресорният заместник-кмет на Асеновград - Димчо Темелков коментира, че освен предложението да се вземе отношение относно паркирането на служителите на болницата, в сигнала си шефът на МБАЛ-Асеновград посочва именно, че паркингът е в лош санитарен вид и също така липсва тоалетна. При извършената от специално сформирана комисия, проверка на място било установено, че пространството и площите около него вече е почистени и изглеждали добре поддържани. Промени във функциите на паркопространството пред болницата, обаче, каквито предлага доктор Иван Червенков, може да бъдат направени само след решение на Общинския съвет в града, тъй като той е принципал на обекта. А за целта следва да бъде изготвен проект.

"Това, което се изисква от администрацията на общината, е изпълнено. А именно - да бъде изразено становище по проблема и да бъде изготвен доклад с резултатите от извършената проверка. Ние създадохме такъв и предоставихме копие на председателя на Общинския съвет в Асеновград - Драгомир Георгиев. В случая, дали ще бъде отправено като предложение и внесено за обсъждане, зависи от него или от съветниците", обясни Темелков. Той съобщи и описаното в доклада мнение, че служителите на МБАЛ-Асеновград са юридически лица и няма причина да ползват преференции. В същата връзка изрази гледна точка, че останалите граждани, които отиват на работа с автомобила си, без значение къде работят и трябва да паркират пред работното си място, също заплащат месечна или почасова такса, ако ползват общински паркинг или зона за платено паркиране.

Обмислят изграждане на безплатен паркинг за МБАЛ-Асеновград

Планират изграждане на специален паркинг за болничните служители в МБАЛ-Асеновград. Той ще бъде служебен – само за медици от общи...

Алтернативата за решаване на казуса, която към този момент предлагат от администрацията в града, е служителите на болничното заведение, като редовни клиенти на паркинга, да си закупят месечна абонаментна карта, която струва 25 лева. Това им дава възможност 30 дни в месеца да ползват едно от общо 80-те паркоместа на обекта и така няма да плащат по около 10 лева за ден. "Това е единственият паркинг в Асеновград, на който таксата за престой на час е 0,50 лева. Цената е такава именно с идеята, че най-често той се ползва от хора, които не са в особено добро здравословно състояние и отиват до болницата не по свое желание, а защото се налага. Да, съгласен съм, че трябва да се измисли вариант за специален служебен паркинг за работещите в болницата. Но на този етап становището на комисията, която извърши проверката е, че поне засега не би следвало да се осъществява реорганизация на мястото и затова не сме представили предложение за промяна", каза в заключение Димчо Темелков.

В случая темата, засегната от доктор Червенков, може да бъде обсъдена на заседание в местния парламент само ако съветници или пък председателят на Общинския съвет в града решат да внесат проект. Дали това ще се случи, все още няма яснота. Припомняме, че преди повече от година бе предложено изграждането на безплатен за служителите на МБАЛ-Асеновград паркинг в двора на лечебното заведение, но идеята така и не беше реализирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com