Стотици кръводарители са нужни, за да бъде спасен животът на учителка от Асеновград*

16608
Стотици кръводарители са нужни, за да бъде спасен животът на учителка от Асеновград*
Снимка: Facebook

Близо 500 кръводарители са необходими, за да бъде спасен един човешки живот. Това казват приятели на нуждаещата се от спешно преливане на кръв Йорданка Алешанова от Асеновград. Любимата на много деца учителка е диагностицирана с рядко заболяване. За лечението й е необходимо да се извърши обновяване на кръвта й, обяснява съпругът Лазар Алешанов. С благодарност той обясни, че вече доста хора са откликнали на призива за помощ от семейството, отправен чрез социалните мрежи и в медиите, но все още не са достатъчно. Жената е начален учител в ОУ „Отец Паисий“ в Асеновград. В момента е настанена в Интензивно отделение в УМБАЛ "Свети Кеорги".

През януари тази година Йорданка Алешанова се разболяла внезапно. След 2 тревожни седмици и усилията на много лекари тя е била диагностицирана с рядък и животозастрашаващ синдром на кръвта. "За щастие, единственото надеждно лечение – плазмафереза - е налично и в България. За него обаче се оказва, че са необходими количества кръвна плазма от десетки, а често дори стотици кръводарители, каквито в българските кръвни центрове не се отпускат", пояснява в призива си Лазар.

БЧК подкрепя акцията по кръводаряване в парламента

Българският Червен кръст съвместно с Комисията по здравеопазването и Националният център по трансфузионна хематология ще участва в орга...

Ето защо семейството решава да организира спешна широка кампания за кръводаряване, с молба към познати и непознати да помогнат, за да бъде спасен животът на Йорданка! Медици обясняват, че даряването на кръв протича бързо, безопасно и е разрешено за всеки човек на възраст между 18 г. и 65 г., който е с тегло над 50 килограма и няма придружаващи заболявания. Кръвната група няма значение.

Желаещите да се в включат в кампанията могат да го направят в МБАЛ - Асеновград всяка втора и четвърта сряда от месеца (в случая - 12.02.20 г. и 26.02.20 г.) от 08:30 ч. до 12:30 ч. В Пловдив има възможност да се дарява на няколко места: УМБАЛ "Свети Георги" - Пещерско шосе - от 09:00 ч. до 14:30 ч. и РЦТХ - булевард "България" №234 Б - първи етаж - всеки ден от 08:00 до 18:30 ч. А всеки вторник и сряда - на площад "Централен" до сградата на пловдивската Централна поща - от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Важно е кръводарителят да посочи цялата следна информация: Дарение за: Йорданка Алешанова, лекуваща се в УМБАЛ „Свети Георги“ в град Пловдив, Неврологиял Кръвта е за плазмафереза за лечение на синдром на Мошковиц (ТТП).

След кръводаряването, на всеки кръводарител се издава бележка (декларация) от медиците, която трябва да бъде предадена на Георги Алешанов (телефон: 0888 169 319, email: g.aleshanov@gmail.com) или на Лазар Алешанов (телефон: 0899 399 792).

Акция по кръводаряване в "Пирогов"

На 26 юни 2019 г., стартира поредната акция по кръводаряване в "Пирогов". Всеки, който желае да дари, може да го направи от 9.30 до 13....

* (ОБНОВЕНА КЪМ 14.02.2020) Кампанията приключи успешно, казват организаторите. Събрахме над 300 дарения, което е два до три пъти необходимото количество дори и за най-продължителното възможно лечение при по-тежки случаи, добавят те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com