Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученичка от Асеновград втора в България на състезание по китайски език

02 май 2018, 10:17 часа • 8609 прочитания

Момиче от Асеновград се класира втора измежду всички, премерили сили и знания, в състезание по китайски език. Преди няколко дни в Институт „Конфуций“ – София, се проведе националният кръг за България от 11-ти международен конкурс „Китайки езиков мост за ученици”.

Тазгодишното мото на надпреварата бе ”Един свят, едно семейство”. Право на участие в състезанието имаха всички ученици, родени в България, чийто майчин език е българският. Освен асеновградчанката Лора Тоскова, в националния кръг тази година се включиха участници от София, Пловдив, Стара Загора и Русе. „Обичам да танцувам и да уча китайски език. Много често ме питат защо съм избрала точно него. Аз веднага отговарям, че искам да предизвикам себе си. Освен това, е много интересно и забавно.“, сподели пред екипа на Actualno.com 17-годишната ученичка то Асеновград.

Тя каза, че намира перспектива в китайския език. Още от първата година, когато е започнала да го учи, преподавателите разказвали колко различно е в Китай – „страна, изпълнена с тайнственост, почитаща гордо своите традиции и обичаи“. „Бях силно впечатлена от техните думи. Вдъхнових се от магията на Китай, такава каквато е била в древността, през Средновековието, та дори и до наши дни.“, изрази възхищението си Лора. Момичето разказа, че преподавателите й сякаш са й отворили врата към непознатото, но тя сама е прекрачила през прага й. „Сега искам да разкажа за една голяма мечта. Моята китайска мечта! Вдъхновена от всичко, което съм учила, слушала и чела за Китай, аз нося тази страна вътре в себе си. За мен тя е моят стимул да се развивам, да израствам, да създавам нещо ново за себе си и за другите.“, откровено сподели желанието си младата асеновградчанка.

Тя смята, че всеки човек е специален и уникален. Лора добави, че нейната мечта е свързана с любопитството към различното и непознатото, както и с потребността да разказва за видяното и преживяното през призмата на своя поглед. 17-годишната тийнейджърка от Асеновград не е сигурна дали пътят й ще бъде успешен, но е решена да опита от всичко, в което вярва, че е добра. Лора иска да продължи образованието си в тази насока. Вярва, че един ден трудът й ще бъде възнаграден. Амбиция на ученичката е един ден да бъде човек с професия, с която ще може да помага на себе си и на близките си. „Мечтата ми е подхранвана от много неща – от желанието да се сбъдне, от труда, който полагам, от училището и родителите ми. Смятам, че мога да поема отговорност, която напълно се покрива с качествата и постиженията.“, обясни асеновградчанката.

От тук нататък, на Лора й предстои сериозна подготовка през лятото, за да представи достойно Родината по време на финалния кръг от конкурса. Целта, която си е поставила, е да докаже мястото на България в света. Момичето желае да вникне в същността на китайската култура, да усъвършенства езика и да се запознае с хора от целия свят. „Бих дала всичко от себе си, за да успея, защото ключът към успеха е знанието.“, заяви категорично в заключение Лора Тоскова. Конкурсът „Китайски езиков мост за ученици“ е международно състезание по китайски език. То се провежда навсякъде из света – в държавите, в които има институти „Конфуций“. Състои се в три кръга. Първо, участниците отговарят на въпроси, свързани с китайските език и култура.

Във втората част се подготвя реч на китайски език по предварително зададена тема. В последния кръг се представят умения и таланти – песни, танци, калиграфия, бойни изкуства – всичко, свързано с китайската култура. Спечелилите националните кръгове заминават да представляват страната си в Китай. Състезанието е изключително престижно, а заключителните му турове се предават по Китайската национална телевизия. Финалът се провежда в град Кунмин, провинция Юннан. Финалният кръг от състезанието събира учители и ученици от 76 страни. Журито е съставено от експерти в областта на китайския език и култура, а членовете му се определят от Институт „Конфуций“ и отдел „Образование“ към посолството на КНР в България. 17-годишната Лора Тоскова е ученичка във ФЕГ “Антоан дьо Сент-Екзюпери” – Пловдив, в паралелка с интензивно изучаване на китайски език. А откакто е била още на 5 г. е започнала да танцува в Денс формация “Косара“ - Асеновград.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес