В Асеновград гласоподаватели не разбират български език, но "си знаят номера"

13237
В Асеновград гласоподаватели не разбират български език, но "си знаят номера"
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Хора, които не разбират български език масово гласуват в Асеновград днес на местните избори за кмет и общински съветници. Това видя екип на Actualno.com в асеновградското ОУ "Никола Вапцаров".

Млади момичета, които не можеха да ни отговорят защо са дошли в учебното заведение днес, чакаха на опашка пред 53-та секционна избирателна комисия. На въпроса за какво идват да гласуват и какво искат да се промени в Асеновград масовият отговор бе "всичко", "няма да казвам" и "нищо, така да е добре". А някои, които не разбираха български език, пристигаха в секциите с придружители. Именно те ни обясниха, че няма значение, че не могат да говорят езика - "нали си знаят номера".

С двойка на матурата по български език остават около 7% от зрелостниците и след поправка

Около 7% от зрелостниците тази година не са успели да поправят двойките, получени на матурата по български език и литература. Процентъ...

Изборно напрежение преди обяд в града нямаше, но в следобедните часове в същото училище се бяха събрали екипи на полицията и общината в града, като имаше представител и на Общинската избирателна комисия (ОИК). Засега не става ясно какво точно се случва там. Но ще продължим да следим ситуацията. Много неща трябва да се променят в Асеновград, каза друг асеновградчанин, който днес е упражнил своя вот. Той посочи, че "кметът, който и да е той, трябва да е сред народа, да се среща с тях и да ги пита какви проблеми имат".

Мъжът коментира, че е редно да не се чака сигнал от гражданите, а нередностите да се забелязват от самия градоначалник, който да предприема своевременни мерки. Даде и пример с капак на шахта, който бил повреден и заради това, хлопвайки в дупката, били нанесени материални щети по автомобила му. "От 30 години нищо не се е променило и още не съм решил дали да гласувам и за кого", изрази мнението си друг асеновградчанин. Членове и председатели на секционни избирателни комисии коментираха, че активността в няколко от секциите е била масова до средата на деня. Наложило се е дори да се вика и полиция заради създало се напрежение, което било потушено.

До следобедните часове своя вот бяха упражнили близо 14 000 асеновградчани, което е около 26% избирателна активност. Подадени бяха общо четири жалби в Общинската избирателна комисия в Асеновград. Основните проблеми, описани в три от документите, касаят премахване на агитационни материали, които са на разстояние по-малко от 50 метра от Секционна избирателна комисия (СИК). Четвъртият сигнал е бил за разкриване тайната на вота. "Проверка е установила, че няма такова нарушение", увери председателят на ОИК-Асеновград Иван Гогов. Алармирано е, че един от членовете при сгъване на бюлетината е разкрил вота. Проблемът е разрешен, като членът на СИК вече е преместен на друга позиция - няма да сгъва и подава бюлетини на гласоподавателите.

Най-висока избирателна активност в Асеновградско към 13:00 ч. е имало в Дом за възрастни с физически увреждания - над 63%, а най-ниска - 4% - в селата Врата и Сини връх.

За първи път: Новини на български език бяха излъчени по албанската телевизия

На 28 януари за първи път в албанския телевизионен ефир прозвучаха новини на български език. С това бе официално отбелязано започването...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com