В Асеновград глобяват превозвачи за незаконно увеличение цените на автобусния билет

3259
В Асеновград глобяват превозвачи за незаконно увеличение цените на автобусния билет

За неправомерно увеличаване цената на билета, от страна на една от транспортните фирми, превозваща пъруващи по линията Асеновград – Пловдив, сигнализираха асеновградчани.

По този повод бе отправено актуално питане от общинския съветник от „Зелените“ Дамян Борисов към кмета на града доктор Емил Караиванов. В отговор градоначалникът обясни, че през декември 2015 г. в Общинска администрация е постъпило искане за увеличаване цената на билетите от превозвача „Стойчев и син“, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Асеновградчани с подписка срещу шума от моторите

Срещу тормоз от шум на мотори се обявиха асеновградчани. Граждани вече са подготвили подписка и писма, които ще бъдат изпратени до нача...

След запознаване с калкулациите по искането, на транспортната фирма е отговрено с официално писмо, че това може да се случи след мотивирано искане на една от страните по договора и след определяне на нови цели с решение на Общински съвет Асеновград. Такова към този момента няма, категоричен е Караиванов. Месец по-късно, с повторно писмо превозвачът отново е поставил същото искане. Изпратен му е отговор с препоръка да спазва разпоредените по договора цени. След подадени сигнали от граждани за самоволно повишение цената на билетите, е извършена проверка. Констатирано е нарушение на договорните условия. Не са спазени офертните цени, за което „Стойчев и син“ ще бъде санкциониран и предупреден за спазване на клаузите на договора.

„При повторно неспазване, ще предприемем действия за прекратяване на договорните отношения.“, каза от трибуната на местния парламент кметът на Асеновград. Още едно нарушение, но от другия превозвач в общината – „Комексмаш-Васил Пиронков“ - е установено отново след граждански сигнали. Потърпевши асеновградчани обясняват, че често се случва разписанието по маршрутите на няколко от линиите на градския транспорт да не бъде спазено. В отговор на това актуално питане, отправено към градоначалника от общинския съветник от ДПС Ферди Кадир, кметът посочи, че Общинска администрация извършва периодични проверки на фирмата превозвач. През миналата година са наложени няколко санкции за нарушение по всички линии на градския транспорт, които се обслужват от „Комексмаш-Васил Пиронков“. 500 лева глоба е наложена на фирмата за констатирани нередности по линии с №1 и №2 и 100 лева – за №4. Сакцията за превозвача е в общ размер на 2 100 лева.

„Последният месец се извършват чести проверки на фирмите по изпълнение на градските и междуградстки транспортни линии“, уточни кметът на Асеновград. И допълни, че на нарушителите ще бъдат наложени и глоби в размер на 1 600 лева за това, че не са спазили договорните отношения. „Предприемаме действия за едностранно прекратяване на един от договорите, преди неговото изтичане.“, каза Караиванов в заключение, като засега не споменава за кого точно става въпрос.

Междувременно стана ясно, че се подготвя процедура за стартиране на обществена поръчка за цялата транспортна схема на община Асеновград, като такава би следвало да бъде обявена през настоящата година.

С образите на "13 безсмъртни българи" се запознаха асеновградчани

Личността на 13 безсмъртни българи бе представена пред асеновградска публика. Едноименната гостуваща изложба бе открита днес в ранния с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com