Вандалски посегателства върху историческото наследство на Асеновград

2676
Вандалски посегателства върху историческото наследство на Асеновград
Снимка: Наси Маркова

Вандали посегнаха върху историческото наследство на Асеновград, съобщи кореспондентът на Actualno.com от населеното място.

Днес, по време на разходка до добре познатата на асеновградчани местност „Метоха“, станахме свидетели на потрошената старинна чешма, намираща се в непосредствена близост до храма „Свети Георги“. За да си изясним ситуацията, се обърнахме към директорът на Исторически музей Асеновград Иван Дуков. Той потвърди, че лично е посетил мястото и е видял, че посегателство върху недвижимата културна ценност „Метоха“ наистина е извършено.

Затварят за движение пътя към Асеновата крепост

В четвъртък, 10 септември, пътят Асеновград - Лясково ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства, съобщи кореспондентът ...

Вандалите са разбили не само старинната чешма, а и част от зидовете на крепостта. Дуков посочи, че на този етап е трудно да се намери адекватно решение, което да преустанови вандалските прояви не само срещу културно-историчеките ценности в Асеновград, а и по принцип.

В края на раговора ни директорът на Историческия музей в града подчерта, че местността „Метоха“ е проучвана основно от Росица Морева през 70-те - 80-те години на миналия век и всички археологически находки, които са останали в района, са били намерени и съхранени още тогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com