Велосипедисти от Асеновград с подписка, искат вело артерия в града

2103
Велосипедисти от Асеновград с подписка, искат вело артерия в града
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Мартин, който през месец юли ще навърши 4 г., бе най-младият участник в масовото велошествие, проведено през уикенда в Асеновград. Никол - на 3 г. и половина се включи със своя скутер в първите метри от старта и след това – във финалния половин километър. На около 70-годишна възраст бе най-старшият велосипедист в събитието. Общо 230 колоездачи участваха официално в третото масово преброяване на велосипедистите в Асеновград. Всеки един от тях получи стикер с номер. Реалният брой на участниците с колела в мероприятието бе по-голям, а сред тях имаше и немалко деца, казват организаторите.

Бяха раздадени и около 200 тромби, с които колоездачите огласяха центъра и улиците на града. „Тазгодишното шествие беше вълнуващо заради хората, които ни се радваха, махаха и ни снимаха от тротоарите по целия маршрут. Беше мило и красиво, че обичта към колелата събра на едно място асеновградчани - толкова шарени, откъм възраст.“, споделиха удовлетвореността си от постигнатото инициаторите. Те посочиха, че се наблюдава отчетлива тенденция към нарастване броя на колоездачите в града. Участниците в предишното велошествие бяха между 180 и 200 души. А за близо два часа в петиция са събрани подписите на 265 души. Чрез подписката те ще поискат от градската управа да осигури по-добри условия за безопасно и приятно придвижване с колела в Асеновград.

Снегорин унищожи ограничителите за велоалеята на новия бул. "Дондуков"

При снегопочистване по бул. "Дондуков" в участъка между бул. "Васил Левски" и ул. "Кракра" по невнимание снегорин е премахнал поставени...

Възнамеряват да внесат подписите в Общината, заедно със събраните преди това, още над 170. Идеята е да се покаже, че все повече хора мислят за по-рационален и здравословен начин на придвижване. „За съжаление, инфраструктурата на града не позволява да се кара спокойно и безопасно. Време е градската управа да разбере за този проблем и най-вече да го забележи. Асеновград предлага подходящи предпоставки за развитие на различни стилове колоездене: градско, планинско, офроуд и други. Подобряването на условията за безопасно каране на колело би могло да се окаже добра възможност за развитие на спортния туризъм в града. Дори може да намали броя на моторните превозни средства и да повиши физическата активност на малки и големи, вследствие на което да се понижи заболеваемостта и т.н.”, обясниха ангажираните с каузата.

Те посочиха, че затова са се заели да привличат вниманието на обществеността и на управляващите града, към съответните проблеми. „Наясно сме, че няма смисъл да настояваме за неизпълними неща. Но мятаме, че общественият интерес и ползите за подрастващите са достатъчно големи, за да започне, на първо време, да се мисли за изграждане на вело артерия в Асеновград.”, заявиха инициаторите на велошествието. Дори дадоха пример за място и посока на създаване на алея за велосипеди, а именно – от Спортна зала „Асеновец” до „Джордж махала”. За да бъде постигната целта е планирано организиране на подобни събития всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com