Всички новоизградени детски площадки в Асеновград се нуждаят от ремонт

4460
Всички новоизградени детски площадки в Асеновград се нуждаят от ремонт
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Всички 21 детски площадки, изградени по европейски проект преди няколко години в община Асеновград, са с констатирани нередности. Това е установила лицензираната фирма, на която е било възложено обследването. То е извършено през септември миналата година. Установени са и нарушения, предполагаемо от вандалски прояви, а именно - счупени клатушки, врати и други елементи, както и изкривени кошове за отпадъци.

Фирмата, извършила инспекцията на състоянието на площадките, е отправила предписания и от общината уверяват, че те ще бъдат спазени при ремонта. Очаква се текущите ремонтни дейности да стартират поетапно. Освен това, от периода на обследване до започване на ремонтните дейности се оказало, че част от други детски съоръжения в същите площадки вече са станали обект на вандалски прояви, обясняват от градската управа. Поради тази причина новоразрушените елементи не са описани в докладите и предписанията.

Асеновград дава 7 500 лв. за инспекция на 21 детски площадки

Сключен е договор за срок от три месеца за инспектиране и сертифициране на детските площадки в община Асеновград. Сертифицирани към мом...

"До част от площадките в квартал „Запад“ има и опасни елементи. Съгласно изискванията, трябва да има 30 сантиметра пясък и специална настилка. В случая обаче върху стоманобетонова плоча е сложен директно 30 сантиметра пясък. А това не отговаря на изискванията“, обясни заместник-кметът на Асеновград инженер Стоян Димитров. Той увери, че към момента няма предписания, според които да се налага затваряне за ползване на детски площадки.

„Търсим законов вариант да намерим друга фирма, която да предприеме действия и поетапно да бъдат отремонтирани част от детските площадки, а другите, които са опасни – да бъдат премахнати“, допълни заместник-кметът. Немалко са и най-старите детски съоръжения в общината, които са били изградени в далечното минало. Димитров заяви, че е планирано на по-късен етап, да се осигурят средства за подмяна и поставяне на нови съоръжения, които да отговарят на съвременните изисквания и очакванията на гражданите, за да се осигури на първо място, безопасността на децата.

Контролът по състоянието на детските съоръжения, разположени на територията на учебни заведения в общината, е ангажимент на директорите. Към момента няма постъпили сигнали от ръководители на училища или детски градини, обясняват от местната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com