X
 
 

130 хиляди души в "жива верига" в Хонгконг

1008 0
photo of 130 хиляди души в "жива верига" в Хонгконг
Снимка: Getty Images/Guliver
Повече от 130 хиляди души в Хонконг формираха "жива верига" в знак на протест срещу законопроекта за екстрадиция, съобщава телевизионната и радио корпорация RTHK, позовавайки се на организаторите и цитирана от Би Би Си.

Протестът в Хонгконг започна в 19 ч. местно време. В много райони на града хората се хванаха за ръце, образувайки „живи вериги“ и запалиха фенерчетата на телефоните си. Първоначално предвиденият маршрут на демонстрацията се движеше по метрото в Хонконг.Имаше и друга група, събрана в „жива верига“ на връх Лион Скала, от западния район Коулун-Тон.

YouTube е спрял 210 канала срещу протестите в Хонконг

YouTube обяви, че е спрял 210 канала, които изглежда били част от координирана кампания за влияние срещу протестите в Хонконг, съобщи А...

Според организаторите дължината на "живата верига" е била приблизително 45 километра, а ако се вземат предвид и събраните около планината общият брой на участващите в живата верига е бил около 135 хиляди души. Организаторите заявиха, че са вдъхновени от акцията по Балтийския път, която се проведе в балтийските републики на СССР преди 30 години. Тогава жителите на Литва, Латвия и Естония изградиха жива верига с дължина около 670 километра, свързваща Талин, Рига и Вилнюс. Балтийският път трябваше да демонстрира пред света желанието на народите от трите държави да се отделят от СССР, предаде БГНЕС.

Масовите протести, провокирани от закона за екстрадицията, се провеждат в Хонконг от началото на юни. Причината за разглеждане на това изменение беше убийството на жена отТайван от жител на Хонконг. Поради липсата на споразумение за екстрадиция заподозреният не можеше да бъде екстрадиран на тайванските власти и договарянето на такова споразумение беше проблематично, тъй като централното правителство на Китай не признава суверенитета на Тайван.

За да реши проблема, правителството на Хонг Конг предложи изменение на съществуващия „Закон за заподозрените нарушители“. Предложеният механизъм би позволил екстрадиция на заподозрени със заповед на ръководителя на областната администрация към юрисдикции, с които Хонконг няма споразумение, включително континентален Китай. Опонентите на законопроекта обаче смятат, че това ще подкопае независимостта на съдебната система в Хонконг в съответствие с принципа „една държава, две системи“ и ще позволи на централното правителство да се бори срещу хора, които са против властите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата...